Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMP

Američki predsjednik uvijeno zaprijetio WTO-u zbog neprimjerenog odnosa prema SAD-u

donald trump
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
03.07.2018.
u 12:13

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) da će Washington "nešto učiniti" ako ta međunarodna organizacija ustraje u 'neprimjerenom' odnosu prema Sjedinjenim Državama.

U razgovoru s novinarima tijekom sastanka s nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Bijeloj kući Trump je ustvrdio da se "WTO do sada jako, jako loše odnosio prema Sjedinjenim Državama i nadam se da će se to promijeniti".

Samo nekoliko sati prije toga informativni portal Axios izvijestio je da je Trumpov kabinet sastavio prijedlog zakona koji bi dao američkom predsjedniku odriješene ruke u pitanju podizanja carina i omogućiti mu da dogovara carinske stope u bilateralnim pregovorima s pojedinim zemljama, čime bi se prekršili propisi WTO-a.

SAD je "u jako nepovoljnom položaju kada je u pitanju WTO. I ne planiramo ništa nova ali ako se prema nama ne budu odnosili kako valja, nešto ćemo učiniti", izjavio je američki predsjednik, ne ulazeći u detalje.

Prošlog je tjedna neimenovani izvor za Reuters kazao da je predsjednik privatno izrazio želju za izlaskom iz WTO-a ali da taj prijedlog nije ozbiljan.

U ponedjeljak navečer glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders kazala je da je Trump fokusiran na rješavanje problema u globalnoj trgovini a ne na izlazak iz globalne trgovinske organizacije koja je temelj poslijeratnog globalnog trgovinskog sustava.

"U ovom času on želi da sustav bude popravljen i na to je fokusiran", navela je Sanders. "Jasno je rekao da ga neke stvari brinu, da postoji cijeli niz aspekata koji su po njegovom mišljenju nepravedni. I da Kina i druge zemlje koriste WTO za vlastiti probitak. Mi smo fokusirani na popravljanje sustava".

Tijekom sastanka s nizozemskim premijerom američki je predsjednik kazao i da će se njegov kabinet sastati s dužnosnicima Europske unije kako bi "našli nekakvo rješenje" za trgovinu. SAD je uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe a provodi i istraživanje o nacionalnoj sigurnosti koje bi moglo rezultirati carinama na uvoz automobila i automobilskih dijelova.

"Mislim da ćemo se uskoro sastati s Europskom unijom", kazao je Trump. "Oni žele vidjeti mogu li naći nekakvo rješenje i to će biti dobro, i ako ga nađemo, to će biti dobro a dobro će biti i ako ga ne nađemo jer ćemo samo voditi računa o automobilima koji se slijevaju ovamo i nešto ćemo napraviti po tom pitanju, zar ne?".

Glasnogovornica u uredu američkog trgovinskog predstavnika nije odmah bila dostupna za komentar o detaljima tih razgovora.

Europska unija poslala je u petak pismo američkom ministarstvu trgovine u kojem upozorava da bi američke carine na uvoz automobila i automobilskih dijelova bile nepravedne i da bi naškodile američkoj automobilskoj industriji i vjerojatno potaknule partnere na protumjere na američki izvoz ukupne vrijednosti 294 milijarde dolara.

EU je prošle godine u SAD izvezao automobile u vrijednosti 37,4 milijarde dolara dok je u EU iz SAD-a isporučeno automobila u vrijednosti 6,2 milijarde eura, podsjeća Reuters.

Komentara 5

DU
Deleted user
18:15 03.07.2018.

Super. Izlazak iz WTO (ili raspuštanje istog) znači nema više "copyrights" na čemu ameri najviše zarađuju!

OK
Omladinac koji to nije
15:10 03.07.2018.

Kako vidim, pod Trumpom Americi nista ne valja, osim da ista vlada svijetom.

MI
midea
13:53 03.07.2018.

sankcije Americi odmah !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije