Naslovnica Biznis

Plenković i još 15 premijera u subotu u Sofiji šire suradnju s Kinom

Glavna tema skupa je 'produbljivanje otvorene i pragmatične suradnje za uključiv napredak'
05. srpnja 2018. u 09:23 0 komentara 152 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 Čelnici zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) potrudit će se u subotu u Sofiji na sedmom summitu inicijative 16+1 proširiti i produbiti suradnju s Kinom. I hrvatski premijer Andrej Plenković pokušat će među njima dodatno intenzivirati odnose s jednim od najvećih i najbrže rastućih svjetskih gospodarstava.

Andrej Plenković Sastanak s partnerima Plenković predstavlja mirovinsku reformu koalicijskim partnerima

Plenković sudjeluje na tom skupu zajedno sa šefovima vlada još 10 zemalja Europske unije te pet zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, od Baltika do Balkana.

Glavna tema skupa je 'produbljivanje otvorene i pragmatične suradnje za uključiv napredak'. Kinu u Sofiji predstavlja premijer Li Keqiang.

Donald Trump Američki predsjednik Trump: EU nanosi podjednako štete u trgovini kao Kina

Ondje će još biti i predstavnici Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. 

Na zadnjem summitu te platforme u studenome 2017. u Budimpešti, premijer Plenković rekao je da je on bio važan za pozicioniranje Hrvatske u odnosima s Kinom, te pojasnio da su hrvatski interesi kada se radi o gospodarskoj suradnji s Kinom prije svega infrastruktura, luke i turizam.

 

Pelješki most prilika za dodatna kineska ulaganja

Na nedavnom ministarskom sastanku CEEC-a i Kine u kineskom gradu Ningbou kineska se strana, uz Pelješki most, zainteresirala za zadarsku i riječku luku, dok je hrvatska strana potvrdila da želi uspostavu izravne zračne linije prema Kini.

U razgovoru za Hinu nakon tog sastanka državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić rekao je da se u ovom trenutku suradnja Hrvatske i Kine odnosi na nekoliko projekata, među kojima je najvažniji Pelješki most.

Xi JInping Zaštita časti i ugleda Zbog uvrede Xiu Kina blokirala HBO

'Prvi put jedna je kineska kompanija na javnom natječaju dobila projekt koji se financira sredstvima EU-a', rekao je Mihetić, što je prilika da se uključi na tržište EU-a i u drugim velikim infrastrukturnim projektima koji će u budućnosti biti najvećim dijelom financirani sredstvima iz EU fondova.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Andrej Plenković Premijer u Varaždinu Plenković: Jasno je da HDZ ima podršku i na sjeveru Hrvatske

Upravo bi izgradnja Pelješkog mosta mogla dodatno potaknuti kineska ulaganja i gospodarsku suradnju, smatraju obje strane, a hrvatska strana nada se da će izgradnja toga mosta, najvećeg europskog projekta u kojem sudjeluje NR Kina, privući kineske ulagače i u druge infrastrukturne projekte u Hrvatskoj te potaknuti veći interes za protokom kineskih roba kroz hrvatske morske luke.

Mihotić je u Ningbou naglasio da je kineska strana zainteresirana za ulazak u suvlasništvo Luke Zadar koja je za kinesku stranu logistička točka preko koje bi širili svoju trgovinu ne samo na hrvatsko, već i europsko tržište. Interes za suradnju Kina iskazuje i za Luku Rijeka.

Hrvatska, koja je svoju turističku ponudu predstavila u svibnju u Šangaju u sklopu velikog štanda European Travel Commissiona (ETC), ima velik rast dolazaka kineskih turista te je najavljeno da ih se ove godine očekuje preko 200.000. 

Andrej Plenković Ivan Hrstić Plenkovićeva pobjeda i Dalićkina zadovoljština

Stoga nije čudno da je službeni Zagreb zainteresiran za uspostavu izravne zrakoplovne veze s Kinom, što bi pridonijelo još većoj brojnosti kineskih turista u Hrvatskoj. 

Skup u Sofiji: plenarna sjednica i poslovni forum

Produbljivanje i intenziviranje suradnje CEEC-a s Kinom na području trgovine i ulaganja, prometnog povezivanja, financija, poljoprivrede, znanosti i tehnologije, zdravstva, obrazovanja i kulture opći je cilj inicijative 16+1. 

Ove godine domaćin skupa Bugarska i Kina definirale su četiri prioritetna područja ekonomske suradnje: prvo područje su visoka tehnologija, zajednička ulaganja i  industrijsko partnerstvo, potom infrastruktura, poljoprivreda i turizam.

U Sofiji će se paralelno sa summitom šefova vlada održati i poslovni forum koji će okupiti više od 250 kineskih kompanija i 700 poslovnih ljudi iz središnje i istočne Europe. Ukupno se očekuje više od 1000 sudionika skupa koji će otvoriti premijeri Bugarske Bojko Borisov i Kine Li Keqiang.

Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković O DEMOGRAFIJI NA SJEDNICI VIJEĆA Plenković i Grabar-Kitarović na ručku dogovorili primirje i teme za suradnju

Inicijativa 16+1, čiji se skup održava manje od dva tjedna uoči godišnjeg summita EU-a i Kine, nije popularna u Bruxellesu koji je vidi kao pokušaj podjele Europske unije. 

Li, koji u četvrtak stiže u Sofiju - što je prvi posjet jednog kineskog premijera Bugarskoj u gotovo dva desetljeća, objavio je u srijedu članak u dva bugarska lista pod naslovom 'Novi početak, nova nada, novi put'.

'Kina, sada i ubuduće, podupire europske integracije i pozdravlja ujedinjenu, stabilnu, otvorenu i naprednu Europu i jaki euro', stoji u članku. 

Povećan interes Kine za ulaganja u središnju i istočnu Europu

Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela pokazivati snažan interes za jačanje ulaganja u srednju  i jugoistočnu Europu. 

Ideja o platformi za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe rođena je nakon njihova prvog ekonomsko-trgovinskog foruma 2011. u Budimpešti.

Hrvatska Argentina Kladionice Hrvatska je treći favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka

Šest je godina prošlo od prvog summita održanog 2012. u Varšavi na kojem je najavljeno više projekata za poticanje suradnje, osnivanje fonda za investicije i suradnju Kine s europskim zemljama i kreditna linija od 10 milijardi dolara.

Drugi summit je održan u Bukureštu 2013., treći u Beogradu u prosincu 2014., četvrti krajem 2015. u Kini, peti u Rigi godinu kasnije, a šesti u studenome 2017. u Budimpešti.

Ovu inicijativu Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put, neke vrste osuvremenjavanja Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu uopće.

Dok je inicijalno platforma 16+1 imala pozitivan prijem jer je kineska strana obećavala milijarde dolara kredita i investicija za zemlje koje su se oslanjale na europske fondove - ili u slučaju siromašnih zapadnobalkanskih država - kojima je trebao strani novac za izgradnju željeznica, cesta i zračnih luka, trenutno mnogi imaju prigovore zbog nedostatka konkretnih rezultata i teškoća s ispunjavanjem europskih standarda.

Neven Budak Neven Budak: Hrvatska povijest ne počinje dolaskom Hrvata, mi smo baštinici svih koji su tu bili prije

Kina i Bugarska, kako saznaje Reuters, pokušavaju uskladiti tekst zajedničke izjave koja će se objaviti nakon summita jer pojedine vlade žele da se u njoj vide i njihovi pojedinačni interesi.

Na pripremnom sastanku u Sofiji početkom lipnja, Poljska je primjerice izrazila nezadovoljstvo načinom na koji se summiti organiziraju i na koji se dogovara zaključna izjava. Ona je jedna od zemalja koje gledaju na summit sa skepsom, nakon godina neispunjenih investicijskih obećanja.

Varšava tvrdi da su kineske tvrtke napustile nekoliko gradilišta u Poljskoj prije Eura 2012.

Slovački dužnosnici također kažu da u njihovoj zemlji trenutno nema kineskih ulaganja, dok u Rumunjskoj sporazum iz 2015. s Kinom o izgradnji dva nuklearna reaktora nije napredovao

Pune entuzijazma i dalje su Mađarska i Srbija. Prošli mjesec Mađarska je s Kinom finalizirala vremenski okvir za izgradnju željezničke veze Budimpešta-Beograd, jedan od najvećih kineskih infrastrukturnih projekata u regiji.

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.