Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Škegro: Ja sam bio tata-mata sanacija

Pojedinačne sanacije banaka stajale su 7,9 milijardi kuna. U trenutku osamostaljenja Hrvatske gubici su bili dvostruko veći od kapitala
24. travnja 2015. u 00:15 15 komentara 1010 prikaza
Borislav Škegro
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ja sam bio tata-mata za sve što se događalo sa sanacijama jer sam bio potpredsjednik Vlade s velikim ovlastima i nadzirao sam sanacije banaka – istaknuo je na HUB-ovu okruglom stolu o sanacijama banaka Borislav Škegro, vidno ponosan na brojke koje je, analizirajući troškove sanacija i dobiveno, iznio makroekonomist Velimir Šonje.

Šonje je izračunao da su pojedinačne sanacije banaka od 1995. do 2000. stajale 7,9 mlrd. kn, iznos uvećan za obveze iz Londonskog i Pariškog kluba (naslijeđeni dugovi iz bivše države) iznosi 20,7 mlrd. kn, dok pokrivanje stare devizne štednje naših građana koju je otela bivša država stoji 28,6 mlrd. kn. To su, kaže, neusporedivo manje svote od onih koje su se dosad spominjale.

Nasuprot tome, prihodi DAB-a od prodaje i ostalih naplata povezanih sa sanacijama iznose oko 7 mlrd. kn, na što se dodaje 3,9 mlrd. kn dionica u portfelju za kuponsku privatizaciju te tržišna vrijednost preostalog portfelja od oko 8 mlrd. kn. Sudionici su naglasili da su banke u trenutku osamostaljenja Hrvatske imale gubitke dvostruko veće od kapitala, što pripisuju kolapsu socijalističke privrede u kojoj su služile kao servis državnih tvrtki koje nisu vraćale kredite. Nerazriješeno je ostalo pitanje kriterija prema kojima se odlučivalo koju baku sanirati, a koju ne.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • 2Xgeneral:

    uostalom jedini ministar financija u svijetu kojemu su od 13 firmi dvanaest propale iako su bile poklonjene tati mati od strane države i imao je sve olakšice!! čovjek ne može vjerovat tskvim sposobnostima ( čak je i hanzillu prveslao ) ... prikaži još! što tak osposoban nejde raditi u neku američku banku?????? oni "vape" za takvim tata matama koji bi raketom bil ivračeni pod hitno isto kao i pajdo škreb - taj je valjda mama tama!!

  • 2Xgeneral:

    tata mata za lopovluk!! koliko je zamaglio sanacijom i poklanjanjem banaka. konkretno: tati mati dam svojih 100 kuna ( za sanaciju ) a on mojih sto kuna proda žabaru za 20 kuna koje uzme sebi!! stvarno tata mata - kinder jaje!!

  • ObrenM:

    "Ugledni"ekonomist sa "simpaticnim" nadimcima-Fetus i Vanzemaljac jos se usudjuje izlaziti u javnost sa svojim poznatim lopovskim kvalitetama.Na prostituivan nacin nudi svoje lopovske usluge buducoj vladi.Ako ima pravde doci ce zasluzeno u Remete i udarati se po tikvi radi jezika brzeg od pameti.