Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Škegro: Ja sam bio tata-mata sanacija

Borislav Škegro
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.04.2015.
u 00:15

Pojedinačne sanacije banaka stajale su 7,9 milijardi kuna. U trenutku osamostaljenja Hrvatske gubici su bili dvostruko veći od kapitala

– Ja sam bio tata-mata za sve što se događalo sa sanacijama jer sam bio potpredsjednik Vlade s velikim ovlastima i nadzirao sam sanacije banaka – istaknuo je na HUB-ovu okruglom stolu o sanacijama banaka Borislav Škegro, vidno ponosan na brojke koje je, analizirajući troškove sanacija i dobiveno, iznio makroekonomist Velimir Šonje.

Šonje je izračunao da su pojedinačne sanacije banaka od 1995. do 2000. stajale 7,9 mlrd. kn, iznos uvećan za obveze iz Londonskog i Pariškog kluba (naslijeđeni dugovi iz bivše države) iznosi 20,7 mlrd. kn, dok pokrivanje stare devizne štednje naših građana koju je otela bivša država stoji 28,6 mlrd. kn. To su, kaže, neusporedivo manje svote od onih koje su se dosad spominjale.

Nasuprot tome, prihodi DAB-a od prodaje i ostalih naplata povezanih sa sanacijama iznose oko 7 mlrd. kn, na što se dodaje 3,9 mlrd. kn dionica u portfelju za kuponsku privatizaciju te tržišna vrijednost preostalog portfelja od oko 8 mlrd. kn. Sudionici su naglasili da su banke u trenutku osamostaljenja Hrvatske imale gubitke dvostruko veće od kapitala, što pripisuju kolapsu socijalističke privrede u kojoj su služile kao servis državnih tvrtki koje nisu vraćale kredite. Nerazriješeno je ostalo pitanje kriterija prema kojima se odlučivalo koju baku sanirati, a koju ne.

Komentara 15

2X
2Xgeneral
06:58 24.04.2015.

uostalom jedini ministar financija u svijetu kojemu su od 13 firmi dvanaest propale iako su bile poklonjene tati mati od strane države i imao je sve olakšice!! čovjek ne može vjerovat tskvim sposobnostima ( čak je i hanzillu prveslao ) što tak osposoban nejde raditi u neku američku banku?????? oni "vape" za takvim tata matama koji bi raketom bil ivračeni pod hitno isto kao i pajdo škreb - taj je valjda mama tama!!

2X
2Xgeneral
06:53 24.04.2015.

tata mata za lopovluk!! koliko je zamaglio sanacijom i poklanjanjem banaka. konkretno: tati mati dam svojih 100 kuna ( za sanaciju ) a on mojih sto kuna proda žabaru za 20 kuna koje uzme sebi!! stvarno tata mata - kinder jaje!!

OB
ObrenM
08:46 24.04.2015.

"Ugledni"ekonomist sa "simpaticnim" nadimcima-Fetus i Vanzemaljac jos se usudjuje izlaziti u javnost sa svojim poznatim lopovskim kvalitetama.Na prostituivan nacin nudi svoje lopovske usluge buducoj vladi.Ako ima pravde doci ce zasluzeno u Remete i udarati se po tikvi radi jezika brzeg od pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije