Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika u srbiji

Boris Tadić želi ponovno na čelo Demokratske stranke

Boris Tadić
DPA/PIXSELL
03.12.2013.
u 15:00

Nagli povratak bivšeg predsjednika Srbije u dnevnu politiku i obilazak biračkih mjesta taktika je za preuzimanje vlasti, smatraju upućeni, a mediji u Srbiji govore da je situacija u DS-u najgora ikad

Poslije unutarstranačkih izbora kada je Dragan Đilas preuzeo vođenje Demokratske stranke (DS) od Borisa Tadića situacija u ovoj najjačoj oporbenoj stranci u Srbiji ponovno se uzburkala. Da se nešto dešava potvrdili su i nedavni unutastranački izbori u Zemunu kada je Mladen Erceg, blizak s Tadićem, pobijedio Savu Jerkovića, kanditata vrha DS-a i njegovog predsjednika Dragana Đilasa. Jerkoviću nije pomogla niti činjenica da je vrh stranke stao iza njega u tim izborima.

Taj zadnji događaj unutar stranke podgrijao je govorkanja koja traju već nekoliko tjedana da se trenutni počasni predsjednik DS-a Boris Tadić namjerava vratiti na čelo stranke koja je do prošlih parlamentarnih izbora bila na vlasti. Prema planovima koje prenose neimenovani članovi DS-a Tadić bi se na čelo stranke vratio nakon novih unutarstranačkih izbora za koje već počeo lobirati po beogradskim odborima ali i širom Srbije.

- Tadićev nagli povratak u dnevnu politiku, intenzivan obilazak biračkih mjesta u posljednjih nekoliko dana, zapravo je taktika za preuzimanje vlasti. U razgovoru sa simpatizerima po odborima Tadić priča da je vrijeme za smjene u DS-u i za njegov povratak na čelo stranke, prenose članovi DS-a. Navodno da je Tadić ubijeđen da će do izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji biti održani na proljeće te da zato ne želi da čeka.

Špekulira se i da bi parlamentarne izbore iskoristio i za povratak na vlast u koju bi se vratio kao dio kolacije sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića. Navodno da o ovim planovima Tadića sve zna i vrh DS-a i Dragan Đilas koji su spremni da radi poboljšanja narušenog imidža stranke ponude Tadiću značajnije sudjelovanje u radu stranke. Potencijalni okidač za promjene mogli bi biti izbori u beogradskoj općini Voždovac.

Mišljenje je da ako DS-a na izborima u toj općini dobije manje od 15 posto glasova da će Tadić i ostali suparnici Đilasa, a prije svih bivši ministar obrane Dragan Šutanovac, iskorititi to za kritiku vrha DS-a i Đilasa te zatražiti izvanredne unutarstranačke izbore. Srbijanski mediji navode da je situacija unutar DS-a najgora ikada te da trenutno postoji pet raznih struja. Jednu predvodi aktualni predsjednik Dragan Đuilas, a njegovi suparnici su Boris Tadić, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i Balša Božović.

Međusobni odnosi svih njih su prilično komplicirani tako da bi izbor bilo koga za predsjednika DS-a značio nove podjele i nove probleme. Inače, prema snazi i ugledu najznačajniji suparnici Đilasu za čelno mjestu u DS-u su upravo Tadić i Šutanovac.

Komentara 1

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
18:53 05.12.2013.

Prema najnovijim anketama - SNS ima 45% podrske, a DS 14%. BT je odgovoran za katastrofalno stanje u koje je doveo zemlju i za katastrofalan rejting na koji je srozao DS. Govoriti o njegovom povratku mozemo na nivou neke parodije/lakrdije. Taj nije bio sposoban da upravlja ni svojim ososbljem, a kamoli zemljom. Za SNS bi bilo samoubistvo saradjivati sa tom olupinom koju su biraci poslali na deponiju proslosti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije