Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od “brexit-premijera”

Boris – “paša” je opasan, mogao bi izazvati i raspad Velike Britanije

Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
31.07.2019.
u 06:39

Kad Wales izađe iz Unije, svoju janjetinu lakše ćete prodavati ne samo u EU već i u cijelom svijetu

Novi britanski premijer Boris Johnson ovih se dana muči s objašnjavanjem Škotima i Velšanima da je njegov plan o izlasku zemlje iz Europske unije, ako treba i bez dogovora s Bruxellesom, u skladu i s njihovim interesima te da bi im mogao donijeti blagostanje. U ponedjeljak je bio na razgovorima u Škotskoj gdje su ga na ulicama izviždali, a jučer su mu pak velški farmeri sasuli u lice da bi ih izlazak iz EU bez dogovora mogao uništiti.

Kreće najskuplja kampanja

Zbog toga se Johnson u prvim danima svog mandata mora boriti da zadobije povjerenje onih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva koji mu ga dosad nisu poklanjali. Uz to je obznanio da će uložiti 100 milijuna funti u kampanju kojom će pokušati ujediniti javnost oko svog plana za Brexit što je najveća cifra od Drugog svjetskog rata.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon nakon susreta s Johnsonom rekla je da vjeruje da on želi izlazak bez sporazuma.

– Riječ je o opasnoj vladi – jasna je bila Sturgeon.

Takav model Brexita toliko je nepopularan da se protiv njega zalaže i liderica Konzervativne stranke u Škotskoj Ruth Davidson. Zbog svega toga škotski nacionalisti iz stranke koju predvodi Sturgeon sve češće spominju da bi Škoti ponovno mogli na referendum o nezavisnosti. Kako bi barem malo smirio napetosti, Johnson je Škotima rekao kako vjeruje da s Bruxellesom može sklopiti novi sporazum.

No nekoliko je puta ponovio da je najsporniji “backstop” aranžman koji je s Bruxellesom dogovorila bivša premijerka Theresa May i koji sprečava stvaranje tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, koja je dio UK. Backstop je “mrtav”, jasan je stav Johnsona. No lideri EU jednako su tako jasni da ne žele mijenjati ono što su već s May dogovorili. U toj pat-poziciji irski je premijer Leo Varadkar upozorio je da bi Brexit bez sporazuma mogao dati poticaj za ponovno ujedinjenje Republike Irske sa Sjevernom Irskom.

S druge strane, u Walesu je čak 45 tisuća radnih mjesta vezano za poljoprivredu koja je vrijedna oko šest milijardi funti. No, u slučaju izlaska iz EU bez sporazuma, carine na uvoz britanske janjetine u EU mogle bi skočiti na 40 posto. To bi uništilo dio velške poljoprivrede. Zato su Velšani jučer svog premijera dočekali s upozorenjem: ako zemlja izađe iz EU bez sporazuma, u Walesu možete očekivati čak i društvene nemire. No Johnson im je uzvratio da jednom kad zemlja izađe iz Unije svoje meso neće lakše prodavati samo u EU već i u cijelom svijetu jer će Britanija lakše moći sklapati trgovinske sporazume.
– Jednom kada izađemo iz EU 31. listopada imat ćemo povijesnu priliku predstaviti nove programe – rekao je jučer novi britanski premijer uoči posjeta Walesu.

“Borise, bijeli Turčine”

I dok se premijer mora rukama i nogama boriti da UK zadrži na okupu, a praktički su sve povijesne pokrajine izrazile skepsu prema njegovoj vladi, britanski su se mediji zabavili s pojedinostima njegova porijekla. U središtu te priče nalazi se Ali Kemal, prapradjed Borisa Johnsona s očeve strane. On je bio posljednji ministar unutarnjih poslova u Osmanskom Carstvu, a bio je poznat kao liberal. Tijekom putovanja u Švicarsku upoznao je svoju suprugu švicarske i engleske krvi Winifred Brun kojom se oženio u Londonu 1903. godine. No 1922. ubili su ga nacionalisti koji su mu se protivili zbog toga što je bio anglofil i osuđivao je genocid Turaka nad Armencima.

Sin Alija Kemala Osman Wilfred Kemal, Borisov djed, tijekom Prvog svjetskog rata preuzeo je ime Osman Wilfred Johnson jer je djevojačko prezime njegove bake bilo Johnson. Njegov je sin bio Stanley Johnson, Borisov otac i bivši zastupnik u parlamentu.
Ali Kemal dolazi iz sela Kalfata u pokrajini Anatoliji, 100 kilometara sjeverno od Ankare. Još 2016., kada je Johnson postao ministar vanjskih poslova, neki su stanovnici spomenutog sela rekli da bi bili oduševljeni da ih Johnson posjeti i da su u tom selu nekada svi imali “bijelu kosu kao Boris”. Turski mediji ga slave kao“otomanskog unuka” i “bijelog Turčina”.

– Boris je veliki ponos za nas. Za nas je on Turčin iz Kalfata – rekao je 65-godišnji Satilmis Karatekin koji tvrdi da je daljnji rođak Borisa – “paše” Johnsona.

Unatoč svom porijeklu, Johnson se nije istaknuo proturskim porukama, a 2016. tražio je da EU stavi veto na ulazak te zemlje u Uniju. Osim turskog porijekla, Johnson ima i ruske krvi, a upravo je zbog nje i dobio ime Boris.

Ključne riječi

Komentara 47

SM
Smola
07:15 31.07.2019.

Kad bi bilo tko drugi spominjao nečije podrijetlo, mimo "novinara" i sličnih, proglasili bi ga rasistom i fašistom. Kao nedavno Trumpa kad je spomenul Baltimore. Međutim sad je o.k. spomenut Johnsonovo podrijetlo. To nije "rasizam", "fašizam" i ostala gluposti.

ME
Mesko
07:02 31.07.2019.

Znači premijer im je Turčin, gradonačelnik Londona Pakistanac, ministar unutrašnjih poslova isto, još im samo fali Bosanac.

DU
Deleted user
07:50 31.07.2019.

Tipično za VL, pedeset posto članka potroše na trivijalnosti jer ne dao Bog da se čitatelji informiraju. Ajmo, žutilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije