Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

SAD i Britanija popustili, ali Iran ustraje: ‘Klanjat ćemo u Jeruzalemu’

Teheran više vjeruje u ratnu opciju nego u dogovor i mirno rješenje krize koje nude Washington i London kako bi se smanjile tenzije
29. srpnja 2019. u 23:00 0 komentara 1820 prikaza
Foto: HANDOUT ./REUTERS/PIXSELL

SAD i Velika Britanija, nakon prijetnji vojnom akcijom, sada pokušavaju naći rješenje za krizu koja je u Perzijskom zaljevu nastala nakon što je Iran srušio američku špijunsku letjelicu, a Britanija zaplijenila iranski naftni tanker Grace 1.

HORMUŠKI TJESNAC Posada zaplijenjenog tankera je dobro, ali ne zna se kada će biti pušteni

Razmjena pisama

Iranci su za odmazdu uzvratili zapljenom britanskog tankera Stena Impero, što je sve dovelo do napetosti koja bi se mogla pretvoriti u rat koji bi zapalio cijeli Bliski istok. S obzirom na to da je Iran odbio direktno pregovarati sa SAD-om sve dok je Donald Trump na vlasti, kako bi smanjili tenzije u regiji i pokušali gasili vatru, i Washington i London našli su posrednika, Oman, neutralnu zemlju koja dijeli Hormuški tjesnac s Iranom.
 SAD i Velika Britanija preko ministra vanjskih poslova Omana Youssefa Bin Alawija Bina poslali su pismo Iranu tražeći da Iranci oslobode njihov tanker nakon čega bi i oni pustili iranski tanker. S druge strane, SAD je poslao pismo kako je spreman odmrznuti veliku svotu iranskog novca, a zauzvrat traže da Iranci smanje tenzije u Perzijskom zaljevu i više ne ometaju prolaz tankerima kao i da se više ne protive dogovoru stoljeća između Palestinaca i Izraelaca koji je SAD predstavio kao rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, koji će se primijeniti ako se prihvati širi, politički mirovni plan.

Arhitekt tog plana je Trumpov zet i viši savjetnik Bijele kuće Jared Kushner, koji je taj plan nazvao “dogovorom stoljeća”. Kushner predviđa stvaranje palestinske države na području Zapadne obale i Pojasa Gaze te na dijelu teritorija Sinaja. Međutim, ovaj plan sadrži i točke koje ne idu u prilog Palestincima, kao što je prepuštanje cijelog teritorija Jeruzalema Izraelu i održavanje većinskog dijela ilegalno sagrađenih židovskih naselja na Zapadnoj obali. Isto tako, u plan nije uključen i povratak gotovo šest milijuna palestinskih izbjeglica koje je Izrael raselio, na što Iran ne želi pristati ni pod koju cijenu.

Mike Pompeo NAPETOSTI RASTU Amerikanci odbacuju tvrdnje Irana o uhićenju 17 špijuna CIA-e

Iran je bitan čimbenik za ostvarenje tog dogovora stoljeća jer kontrolira gotovo sve militantne skupine, kao što su libanonski Hezbollah, palestinska militantna skupina Hamas, Islamski džihad, koje danas mogu ugroziti bilo kakav mirovni sporazum i sam Izrael. Iranci su ministru vanjskih poslova Omana Youssefu Bin Alawiju Binu, poručili da odbijaju ponudu i traže bezuvjetno oslobađanje njihova tankera Grace 1, nakon čega će oni osloboditi britanski tanker Stena Impero, dok za američku ponudu ne žele ni čuti jer, kako kaže iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, nema mira dok Palestinci ne dobiju svoju državu i prava. Najavio je usto kako će se vrlo brzo klanjati u jeruzelemskoj džamiji Al-Aqsa, svetištu svih muslimana na svijetu.

Pripreme za rat

Da Iranci više vjeruju u ratnu opciju nego u bilo kakav dogovor i mirno rješenje krize, dokazuje i dolazak jednog od najmoćnijih i najpoznatijih zapovjednika jedinice Al-Quads u sklopu iranske Revolucionarne garde, generala Qassima Suleimanija u Siriju, generala kojeg SAD smatra opasnom prijetnjom. General Sulejmani stigao je u grad Bu Kamal, gdje je posjetio kampove u kojima su smješteni pripadnici iranske Revolucionarne garde i ostale šijitske militantne skupine, u blizini američke baze u Siriji, kako bi se sastao s vojnim savjetnicima Revolucionarne garde, od kojih je zatražio da se “pripreme za mogući rat sa SAD-om.

Iranske vojne snage HORMUŠKI TJESNAC Zbog 'tankerskog rata' u Zaljevu cijena nafte mogla bi eksplodirati
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.