Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar u Splitu

Lalovac: Skače mi temperament kad slušam bankare da je sve krasno!

Lalovac u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
26.05.2015.
u 15:42

Lalovac je na konferenciji Ekonomskog fakulteta u Splitu napao banke prozivajući ih kao odgovorne za krizu

Uzrok krize nije ni sveučilišni profesor, ni hrvatski liječnik, ni hrvatski vojnik, ni umirovljenik, a nije ni da nemamo uspješne poduzetnike, već je problem u privatnom dugu koji se ne može restrukturirati, riječi su ministra financija Borisa Lalovca koji je na konferenciji Ekonomskog fakulteta u Splitu napao banke prozivajući ih kao odgovorne za krizu.

Uzviknuo je da Vlada neće štedjeti na studentima niti će ukidati bolnice te da neće dozvoliti dužničko ropstvo svojih građana.

- Bez snažnog restrukturiranja privatnog duga neće biti rasta. Naravno da moramo smanjivati deficit proračuna, ali problem duga moramo riješiti - poručio je Lalovac te napomenuo da je gospodarstvo tijekom krize izgubilo 100 milijardi kuna prihoda godišnje, a da je dug tvrtki u tom periodu eksplodirao.

- Skače mi temperament kad slušam bankare da je sve krasno. Uz kamatu od sedam posto mora se biti deset puta produktivniji od konkurencije, a to je nemoguće. Dok su poduzetnici izgubili 100 milijardi kuna, banke su vlasnicima isplatile 10 milijardi kuna. Nisu zaradile ulaganjem u IT tvrtke, nego u naše gospodarstvo koje je bilo pod tim teretom - kaže Lalovac.

Dubravko Štimac iz PBZ Croatia osiguranja pozvao je na razum unatoč populističkom okruženju.

- Novac je lako uzeti, ali to je pucanj u nogu. Za isplatu mirovina nedostajalo je 2013. 17,2 milijarde kuna u odnosu na uplatu i to stvara deficit. Država je uzela 4,8 milijardi kuna iz II. stupa, a to je štednja svih građana. To je politika po principu hajdemo se sad najesti, a za pet do deset godina ćemo umrijeti od gladi - poručio je Štimac.

>> Vlada će donijeti zakon o stambenom kreditiranju koji bi riješio i švicarce

>> Boris Lalovac: Ne želim rat, ali želim govoriti na temelju brojeva

Foto: VLm

Komentara 35

DU
Deleted user
16:10 26.05.2015.

Imam nešto godina i od kada znam za sebe živio sam na dug. Čekovi na odgodu u eri visoke inflacije i malih plaća (tko se još sjeća čekova?). Plaća stalnom kasnila, nisam nikad znao kad ću je dobiti! Kupio stan od POS-a (hvala Čačiću), istine radi još ga otplaćujem. A kako bi drugačije? Tko i kada može uštedjeti 50-100 tisuća eura za stan? Mogu političari i špekulanti! Mi koji radimo i sve plaćamo (a što tek s onima koji ne rade i ne plaćaju?) smo u minusu a ne da bi još uštedili za stan. Možda i bi uštedili prije smrti! Dakle, nije problem dug nego posao i plaća da bi bili u stanju platiti dugove ! Koji je problem dignuti kredit, kupiti stan, stanovati, stvoriti obitelj, plaćati režije i uživati u životu i sve to platiti? Život je skup? Zar ne? Jedino je problem što u našoj državi ima puno onih koji ne plaćaju a bogme dobro žive! Bojim se da nam ti upravo kroje kapu!

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:05 26.05.2015.

Pa bankarima je krasno, ali onima kojima muzu lovicu nije uopće, pa se čak i na reklamama sprdaju s nama kako ne volimo ići u banke..

DU
Deleted user
16:06 26.05.2015.

Naj prije makni onoga koga možeš onoga tko snosi krivice za bankarsko ponašnje u Hrvatskoj,skidaj Vujčića,naj veće zlo što nas je zadesilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije