Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boras: Za smjenu dekana moraju postojati statutarni razlozi i statutarno okruženje

U četvrtak su članovi Fakultetskoga vijeća FF-a iz redova profesora napustili sjednicu Vijeća pročitavši na početku svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja.
23. rujna 2016. u 13:55 5 komentara 309 prikaza
boras
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras najavio je da će ispitati funkcioniranje Fakultetskoga vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istaknuvši da za smjenu dekana FF-a Vlatka Previšića moraju postojati statutarni razlozi.

"Za smjenu dekana moraju postojati statutarni razlozi i statutarno okruženje. Jasno je da mora funkcionirati vijeće i ja ću ispitati funkcioniranje Vijeća i sastav Vijeća", rekao je Boras u petak za HTV komentirajući aktualne događaje na Filozofskom fakultetu i zahtjev za smjenom dekana Previšića.

Filozofski fakultet u Zagrebu Sjednica Fakultetskog vijeća Filozofski Fakultet nastavlja biti talac autokratskog vladanja dekana Previšića vlatko previšić Previšić sve prijavio Prijetnja smrću dekanu Filozofskog: Poslali su i fotomontažu ISIL-ovca s nožem u ruci pred egzekuciju

Isto tako, dodao je Boras, "imamo tijela koja mogu ispitati zakonitost, imamo pravne stručnjake, imamo i statutarni odbor i što se toga tiče ne mislim djelovati sam nego u sustavu".

U četvrtak su članovi Fakultetskoga vijeća FF-a iz redova profesora napustili sjednicu Vijeća pročitavši na početku svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja.

Sudjelovanje na sjednici jučer je onemogućeno studentskim predstavnicima u Vijeću, a tim je događajima prethodio plenum Filozofskog fakulteta održan u srijedu navečer ispred fakultetske zgrade. Sudionici plenuma ponovili su zahtjev za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada te je izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras.

Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a.

Senat Sveučilišta u Zagrebu 13. rujna poništio je izbore za Studentski zbor FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću koji su održani 25. i 26. ožujka 2015. godine jer postupak izbora "nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom FF-a".

Odluka je donesena na temelju nalaza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je zatražio dekan Previšić, a prema kojemu je Fakultetsko vijeće "sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima, kao što je ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija".

Time, prema obrazloženju Senata, "nije zakonita ni Odluka o pokretanju postupka razrješenja dekana" FF-a donesena na sjednici 16. lipnja, "kao ni postupak koji bi se provodio temeljem takve odluke".

>> Previšić: Profesor je na Facebooku napisao 'slomite noge zaštitarima'. Vlahović-Štetić: Dekan fakultet vodi vrlo autokratski

>> Vijeće bez kvoruma, rektor Boras smijenit će Previšića

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • hiromant:

    Ovaj opetovano isprovociran prijepor na relaciji "studenti filozofskog – dekan – rektor", samo je još jedan u nizu ispada crvenih fašista, koji se teško mire s činjenicom da je njihovo vrijeme na izdisaju. Nakon pada Pantovčaka, Banskih dvora i kako ... prikaži još! ovih dana svjedočimo SDP-a, te posljednje preživjele frakcije zlotvorne i zločinačke KPH, preostala crvenoguza klika panično zbija svoje redove oko svog posljednjeg uporišta – Filozofskog fakulteta, tog inkubatora i rasadišta "kliconoša" jedne nadasve zločinačke i povijesno otpisane crvenoguze ideologije, koja se je na ovim prostorima oživotvorila kroz marševima smrti, opću grabež i pljačku te u konačnici stvaranjem totalitarne zločinačke tvorevine – srboslavije ! Svjesni svog neupitnog kraja crvenoguzi udbaško komunjarski zlotvori uz pomoć Seroševih škuda ne prežući ni od ničega, upregnuli su u svoja kola zločina naivni antifafa-jugend, ne bi li preko njihovih leđa spasili svoje privilegije i nadasve nezakonito stečenu imovinu. Stoga se gospodo "studoši" opametite, zbrojite i uzviknite:" Komunjare ODSTUPITE – udbaši PREDAJTE SE !".

  • Ante tTony:

    Ako ga smjenis onad si i ti na redu.

  • bakulušić:

    Revolucionari ne vole formalnosti! Ako oni i "sveukupna kulturna i intelektualna javnost Zagreba, Hrvatske, Regiona i slobodoljubive Europe" nešto traže i kažu, onda je to - to. Dakle, za sada trebaju odstupiti dekan Previšić, rektor Boras, ministar Hasanbegović i biskup ... prikaži još! Košić. Plenum će odlučiti o ostalim imenima.