Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna na Filozofskom fakultetu

Vijeće bez kvoruma, rektor Boras smijenit će Previšića

filozofski
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/14
22.09.2016.
u 18:45

Sam dolazak na sjednicu, kažu članovi Fakultetskog vijeća, bio je neugodan, kontrolirali su ih zaštitari, što je 'presedan'

Do 3. listopada, roka koji su mu studenti i dio profesora dali na plenumu u srijedu uvečer da podnese ostavku, aktualni dekan Filozofskog fakulteta vjerojatno će biti bivši dekan. Naime, s nestrpljenjem iščekivana sjednica Fakultetskog vijeća, koja je održana danas, srušila je iluzije dekana Previšića da bi na toj funkciji mogao ostati. Na sjednici nije moglo sudjelovati 13 predstavnika studenata jer je Studentski zbor raspušten. No došli su preostali članovi Fakultetskog vijeća, profesori, prodekani i sam dekan koji je inzistirao na održavanju sjednice iako su ga upozorili da je ona nelegalna i nestatutarna. Kako nije odustajao, velika većina članova Vijeća pročitala mu je svoju izjavu i napustila sjednicu. Dekan Previšić tako je ostao bez kvoruma, čime je prema riječima naših sugovornika nastupila kriza upravljanja, što je indirektno potvrdio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras.

– Nije bilo kvoruma i Fakultetsko vijeće ne funkcionira što Senat sveučilišta i ja kao rektor moramo hitno razmotriti. Na putu sam, ali ću preko vikenda obaviti telefonske konzultacije s članovima Senata i početkom idućeg tjedna donijet ćemo odluku. Pokazalo se da ne djeluju institucije sustava – kazao nam je Boras. Na pitanje kakva će biti odluka nije odgovorio, ne želeći prejudicirati. Dodao je tek da su mu na prvom mjestu interesi studenata, nastavnika i istraživača i da će se ponašati u skladu s tim te da je kao dekan Filozofskog fakulteta i danas kao rektor ostvario dobru suradnju sa studentima.

Zaključao knjižnicu

Iako nije precizirao daljnje postupke, velik dio akademske zajednice od rektora Borasa i Senata sveučilišta očekuje da smijene dekana Vlatka Previšića ako on sam do tada ne podnese ostavku. Treća mogućnost, uvjeravaju nas, ne postoji.

Prije nego što su napustili sjednicu Fakultetskog vijeća, većina njegovih članova dala je izjavu u kojoj su dekanu jasno kazali da “ovakvo upravljanje fakultetom predstavlja sramotno i skandalozno narušavanje ugleda institucije i onemogućavanje njezina normalnog funkcioniranja. Zatvaranje fakultetske knjižnice i izbacivanje nastavnika i studenata kroz sporedne ulaze predstavlja posljednju točku urušavanja temeljnih načela akademskog djelovanja”, pročitali su dekanu, što je on, prema dojmu prisutnih, prilično mirno primio. Kazali su mu i da im je neprihvatljivo angažiranje zaštitara i da se ovih dana ispisuju “neke od najtamnijih stranica u povijesti fakulteta”. A sam dolazak na sjednicu, kažu članovi Fakultetskog vijeća, bio je neugodan, kontrolirali su ih zaštitari, što je, kaže predsjednik raspuštenog Studentskog zbora, “presedan”.

Što hitnija odluka

– Jasno je da je nastupila kriza upravljanja i pozivamo rektora Borasa da opozove dekana – kaže predsjednik raspuštenog Studentskog zbora Mislav Žitko. Slična su i očekivanja profesora. – Dekan mora dati ostavku kako bi se omogućio normalan rad na fakultetu – kratko je komentirao prof. dr. Neven Budak.

Prodekanica Branka Galić kaže da je sada jasno da je većina članova Vijeća za Previšićevu smjenu. – Sad je na rektoru Borasu da ga razriješi ili na dekanu da sam ode – kaže. Profesorica Gordana Kuterovac Jagodić priznaje da su svi zabrinuti zbog stanja na fakultetu i da nisu očekivali da će sve tako eskalirati.

– Dekan se nada da će se promjenom dijela članova Vijeća situacija okrenuti u njegovu korist. Ali mi od rektora i Senata Sveučilišta očekujemo da ga hitno razriješe, prije nego što počne nova akademska godina 1. listopada – kaže prof. Kuterovac Jagodić.

Komentara 36

ZL
zlako
19:34 22.09.2016.

Ljevičari ko ljevićari.Samo misle i rade zlo.Svega dobrog su se odrekli i vragu dušu prodali.

BA
bakulušić
19:18 22.09.2016.

Slušajući vijesti Media servisa preko brojnih radio-stanica, sjetih se beogradske "Politike" i Miloševićeve "jogurt-revolucije". Ista špranca! Što je i čiji je Medija-servis i da li nadležna tijela u Hrvatskoj prate tko i kako emitira vijesti?

GR
grgaman
19:23 22.09.2016.

Dati otkazi protuhrvatskoj jugocetnickoj kasti na FF

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije