Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtva birokracije

Boji se da će izgubiti djecu dok dobije hrvatsko državljanstvo

Hrvatska zastava
Ilustracija/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
30.10.2013.
u 11:31

Problem je nastao nakon smrti supruge koja je imala i status braniteljice i uz najviše vojne počasti je pokopana na vukovarskom groblju

Siniša S. (40) koji ima državljanstvo Srbije i BiH, a više od dvije godine je nastanjen u Vinkovcima, na svojoj je koži osjetio kako državna birokracija zna nekada biti okrutna i neumoljiva. Prije dva tjedna mu je umrla supruga i ostao je sam s dvoje maloljetne djece iz njenog prijašnjeg braka koji su očuha prihvatili kao oca. No, problem je nastao nakon smrti supruge koja je imala i status braniteljice i uz najviše vojne počasti je pokopana na vukovarskom groblju. On je bio u postupku dobivanja hrvatskog državljanstva koji može potrajati godinama, ali sada je u strahu da će izgubiti djecu jer dva odrasla sina iz supruginog prvog braka žele dobiti skrbništvo nad 13-godišnjakom, svojim bratom koji prima obiteljsku mirovinu od pokojnog oca.

- Budući da još nemam hrvatsko državljanstvo, ne mogu podnijeti zahtjev za skrbništvo, a poslije i posvojenje dvoje malodobne djece iz supruginog prošlog braka. Bojim se da će skrbništvo nad djecom dati jednom od dvojice supruginih sinova u koje je bila, kako mi je pričala, jako razočarana jer nisu htjeli ništa raditi. Iako su djeca izjavila da žele ostati sa mnom, oni žele skrbništvo ponajviše zbog njihovih primanja jer imaju stipendije i obiteljsku mirovinu od pokojnog oca, a sada će dobiti i od majke. Nekako sam isposlovao posebno skrbništvo da bih mogao za njih rješiti sve papire jer to nitko drugi neće učiniti za njih, a braći je stalo samo da se mene riješe - očajan je Siniša S. koji je početkom 90-ih morao pobjeći iz rodnog Sombora u Vojvodini gdje su ga tukli i prijetili mu govoreći da je "ustaša" pa je praveći se da ima psihičkih problema otpušten iz JA.

Otišao je u BiH gdje je radio razne poslove, a kada se moglo u Vukovar, otišao je kod strica koji je, nakon pada Vukovara, bio u zarobljeništvu u logorima u Srbiji. U Vukovaru je i upoznao suprugu s kojom je sretno živio dok nije prije dva tjedna umrla. Kaže da su oboje vrijedni pa su i stekli stan u Vinkovcima, salaš u Andrijaševcima, dva automobila, a Siniša je otvorio OPG na kojemu uzgaja ljekovito raslinje. Sve to će propasti ako ne rješi pitanje državljanstva, a našao se u začaranom birokratskom krugu - hrvatsko državljanstvo mora čekati još barem dvije godine jer takav je postupak, a dobiti skrbništvo i posvojenje djece pokojne supruge može dobiti tek kada postane hrvatski državljanin.

Ključne riječi

Komentara 1

GO
GoSi
15:54 03.11.2013.

Još što-šta bi se imalo dodati da ovaj članak dobije smisao i da razumijete situaciju u kojoj se nalazim...bilo je puno negativnih komentara,vjerojatno od zlonamjernih judi,jer ja u ovoj državi imam OBRT,radim,plaćam doprinose i pristojno zarađujem,tako da meni sigurno nisu potrebna primanja od pastorka i pastorke,jer dovojno zarađujem...još bih dodao i to da je moja pokojna supruga izričito za života zahtjevala od mene(ukoliko se njoj nešto desi) da se ja brinem o djeci...no,zlih judi ima svugdje,pa i na ovim stranicama,gdje komentiraju ono što ne znaju i bog dao da nikad ne dožive što i ja...Lijep pozdrav svima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije