Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN JAKOVČIĆ

Bogate članice EU neće dugo tolerirati dvostruku vanjsku politiku Hrvatske

Ivan Jakovčić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
13.11.2017.
u 17:44

Uljanik grupa je u ozbiljnim problemima. Ali to je i šansa. Jedino Uljanik nije prošao restrukturiranje i vrijeme je da država stane iza njega

S IDS-ovim europarlamentarcem Ivanom Jakovčićem razgovarali smo o presudi Sanaderu, bijegu Todorića, ali i o vanjskoj politici i o tome vidi li se još jedan mandat u Europskom parlamentu.

Objavljeni su detalji iz presude Arbitražnog suda u Ženevi u slučaju Ina-Mol. Prema presudi Ježić je nepouzdan svjedok, snimka Sanadera i Hernadija montirana, a sudac Turudić pristran. Kako to komentirate?

Nisam ništa drugo ni očekivao. Trebali smo odmah znati da su argumenti s kojima ulazimo u bitku vrlo tanki. Ženevski je sud preozbiljna adresa. Oni ne mogu biti impresionirani našim poludokazima jer je svojedobno obavljena transakcija bila poslovno jasna. To što smo mi izgubili INA-u, a MOL višestruko naplatio svoje ulaganje, samo pokazuje neozbiljnost hrvatske gospodarske politike.


Kako gledate na to da sadržaj presude nije objavljivan u Hrvatskoj gotovo godinu dana?

To dodatno potvrđuje da imamo nevjerojatne probleme u našoj vjerodostojnosti. Sve se poduzimalo, u ovom slučaju, iz unutrašnjopolitičkih razloga i radi pokazivanja mišića pred biračima, a rješavanje problema nikoga nije zanimalo!


I slučaj Ivice Todorića je zanimljiv. Iako je aktiviran europski uhidbeni nalog, prvo ročište u Londonu zakazano je tek u travnju. Očekujete li kao europarlamentarac da Europska komisija zbog toga reagira?

Ne vjerujem da će EK reagirati u slučaju Todorića. To jednostavno nije tema za Komisiju niti za Parlament. To je tema odnosa među državama članicama, a Todorić nije bez veze izabrao Ujedinjeno Kraljevstvo! Dodatno mislim da će njegov argument da je politički progonjen možda čak naići na plodno tlo u Londonu jer je uloga tadašnjeg predsjednika Sabora Petrova i uloga Vlade u cijeloj priči vrlo naglašena. Todorić će to iskoristiti kao argument za svoju obranu. Smatram da bi se trebao pojaviti u Hrvatskoj i braniti se u Zagrebu!


Prvo SDP treba ponuditi prihvatljivog kandidata

Pozvali ste SDP da se opet aktivira Kukuriku koalicija 2. Želite biti na SDP-ovoj listi za Europski parlament?

To je bila usputna izjava koja je dobila preveliku medijsku pozornost. Predsjedništvo IDS-a će odlučiti hoće li i kako IDS na euroizbore. Budem li kandidat, mogu nositi listu IDS-a s partnerima ili biti, kao posljednji put, na koalicijskoj listi koju predvodi SDP.

Budete li na listi SDP-a, slažete li se da IDS podrži SDP-ova kandidata za predsjednika i da se ide zajedno na parlamentarne izbore?

Lijevo-centristički blok ima mogućnost kandidiranja više osoba koje imaju kredibilitet. Naravno, prije svega očekuje se da SDP ponudi prihvatljivog kandidata. Sad se nitko neće zaletavati s obećanjima i podrškama unaprijed.

Kako u Europskom parlamentu gledaju na ova dva slučaja?

Europski parlament ne ulazi u takve slučajeve, ali bilo je mnogo kolegica i kolega koje je zanimao slučaj Todorić. Pokušavam objasniti novonastalu situaciju koja mnoge zanima zato što u novim zemljama članicama s istoka Europe ima situacija s tajkunima koji su medijski i u njihovim zemljama istaknuti.

A kako komentirate ploču „Za dom spremni“ u blizini Jasenovca?

Da, ta se tema jako komentirala i ja sam ponukan njome govorio o fašističkim divljanjima u Rimu, Madridu i drugim zemljama, što je pokrenuo raspravu unutar ALDE grupe. Mi ćemo sljedeći tjedan razgovarati o pojavama rehabilitacije fašističkih i nacističkih simbola i režima. Siguran sam da ćemo to žestoko osuditi.

Često se u javnosti čuju kritike da Hrvatska ima dvije vanjske politike. Vidite li i Vi to tako?

Pa očito je da imamo dvije vanjske politike. To se vidi iz aviona! Često me u Parlamentu pitaju koji je razlog takve situacije. Naravno, dio njih koji dolaze iz Poljske i Mađarske podupiru politiku Predsjednice. Tu mislim prije svega na inicijativu “Tri mora” koja je vrlo loša opcija. Argument da je to potrebno zbog infrastrukturnih projekata jednostavno ne pije vodu jer kohezijsku politiku najviše financiraju stare članice Unije. Prema tome, starije članice Unije, koje daju financijska sredstva za zemlje okupljene u inicijativi “Tri mora”, neće dugo tolerirati dvostruku politiku. “Tri mora” je politička inicijativa nastala na antibriselskoj, antieuropskoj platformi uz podršku Trumpa. To sve govori! Hrvatska mora iskreno ostati uz zemlje utemeljiteljice Europske unije, a ne ulaziti u vanjskopolitičke avanture. Trebamo hitan ulazak u Schengen i eurozonu. To je politika koju trebamo voditi i za takvu politiku moramo imati prave saveznike!


Malo je pala u drugi plan, ali i arbitraža sa Slovenijom nije gotovo pitanje. Vi ste nazvali presudu pobjedom. Što biste napravili na mjestu Vlade?

I dalje mislim da je presuda naša pobjeda. Slovenci nisu ostvarili gotovo ništa od gomile ciljeva koje su kratkovidnom politikom stalno obećavali vlastitom narodu. Arbitražni dokument je međunarodni dokument koji svi uzimaju ozbiljno. Istina je da je Hrvatska s pravom izišla iz arbitražnog procesa, ali nakon svega mislim da moramo biti hrabri u ovoj pobjedi! Hrvatski apsurd je da kada i pobijedimo u nekoj arbitraži, mi to ne znamo iskoristiti!


EU parlament podijeljen je oko Katalonije. Što vi mislite?

Treba im omogućiti legalni referendum! To više nije samo formalno-pravno pitanje. To nije samo ustavno pitanje. To je političko pitanje odnosa između Madrida i Barcelone, a politička pitanja rješavaju se političkim sredstvima. Zatvaranje i slična rješenja su frankističkog tipa.

Treba li Istra provesti referendum o većoj autonomiji (prema uzoru na pokrajine u Italiji) i što mislite kako bi to prošlo?

Pojednostavimo stvari: od 1992. do danas IDS je dobivao više od polovice istarskih glasova za svoj program na svakim izborima. I u drugim strankama ima mnogo ljudi koji su za decentralizaciju. Sadašnji sustav je potrošen i trebamo novu raspodjelu obaveza i prihoda. Istra ne očekuje da se samo raspodijeli novac, već i da se raspodijele ovlasti s jasnim obavezama za županije, općine i gradove. Načelo supsidijarnosti je samo formalna kategorija u našem pravnom sustavu. U praksi imamo tvrdi, kruti centralizam koji je potpuno neproduktivan.


Strahujete li da bi život u Istri mogao poremetiti problem s Uljanikom, ugroženo je na tisuće radnih mjesta?

Uljanik grupa, koja ima dva velika brodogradilišta, pulski Uljanik i riječki 3. maj, u ozbiljnim je problemima. Ali to je i šansa. Očekujem da se svi angažiraju u restrukturiranju i razvoju Uljanika. Jedino Uljanik nije prošao proces restrukturiranja i sada je vrijeme da država stane iza njega.


Zanima li vas još jedan mandat u Europskom parlamentu?

Da! Kao IDS-ov kandidat. Vjerujem da uz podršku IDS-a mogu nastaviti svoj rad u Parlamentu gdje sam i dalje najproduktivniji zastupnik od svih 751 koliko nas je! Izvorni program “Europa za sve”, koji smo kreirali još 2013., potvrdio se. Stoga vjerujem da građani Hrvatske prepoznaju ozbiljan i predan parlamentarni rad.     

Komentara 85

MA
MarkoKosmicki
17:57 13.11.2017.

provjeriti porijeklo imovine ovoga gospodina,jer njegovo bogatsvo nije mogao steci postenim radom

DU
Deleted user
17:59 13.11.2017.

Da je Hrvatska ozbiljna država, odavno bi ovaj bio u apsani.

DA
damascus
18:15 13.11.2017.

Zašto se uopće daje pozornost ovome lopovu koji uz Beljaka slovi kao najeklatantini primjer licemjerstva i iskvarenosti. A Hrvatska mu je u interesu samo koliko bi Istra postala autonomna pokrajina a sutra u sastavu države Italije, koju je polutan Jakovčić itekako zadužio, i za koje ga "uspjeeh" iredenta dobro plaća. To je manje više poznato a "prijatelji" Hrvatske mu omogućuju medijski prostor u RH, koji on ni po čemu ne zaslužuje. I koga on uopće prestavlja. I koga uopće zanima što on misli. Pa on je apsolutni politički autsajder, a vi ga tretirate kao političku zvijezdu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije