Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA

Odbijen prijedlog IDS-a o kažnjavanju ustaškog pozdrava

Sjednica Vlade
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
02.11.2017.
u 12:44

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a podsjeća i da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Vlada je sa sjednice u četvrtak Saboru predložila da ne prihvati prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a podsjeća i da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da je Vijeće već dosta poodmaklo u svom radu te da je prvi njihov cjeloviti dokument, "koji se općenito odnosi na naš stav prema totalitarnim sustavima i kulturu sjećanja poprilično usuglašen među članovima Vijeća“.

Što se tiče preporuka za zakonsko reguliranje, Vijeće je za sada izradilo izvanredan dokument komparativne analize dokumenata koji postoje u ostatku Europe i kada ti dokumenti budu zreli Vlada će razmotriti zakonsko reguliranje tih pitanja, kazao je Plenković.

Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine. Traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.

Komentara 16

Avatar niwrad
niwrad
13:21 02.11.2017.

"...koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima" A komunističkog, a titoističkog, a robovlasničkog... Ima puno zločinačkih režima, no baš je zanimljivo kako dežurni borci za toleranciju, pravdu i bolje društvo uvijek i uvijek ignoriraju zločinačke režime lijevog predznaka.

MA
Marko1337
14:56 02.11.2017.

Većina hrvartskog naroda koji nema ništa sa fažizmom se poistovjećuje sa domoljubnim pozdravom Za dom spremni. titovi zločinci su pobili sve ustaše i one koji nisu imali nikakve veze, a što je sa titovim zločincima koji su pobili preko milijunn nedužnih Hrvata, a još preko 35000 sudionika NOB prima boračke mirovine. dokle tako ?

ER
EroK
04:22 03.11.2017.

Boris Miletić iz IDS-a je očiti primjer zašto trebamo lustraciju pod hitno! Pored svih ekonomskih, ekoloških, demografskih, prvosudskih i td. problema, on se bavi sa ovakvim pitanjima i za ovo uzima dobru platu, sramota! Fuj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije