Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragom presuda u kojima se okrivljenicima izriču kazne u dnevnicama

Bogataši za pravnu državu s mizernim primanjima

Poslovna zgrada u kojoj se nalazi Žajina tvrtka 'Zagorske šume'
Foto: Marko Jurinec
10.06.2008.
u 19:23

VARAŽDIN – Iako su Ivan i Darinka Žaja vlasnici poduzeća “Zagorske šume” d.o.o., a prema izvadcima iz zemljišnih knjiga, njihovo poduzeće i oni osobno posjeduju obiteljsku kuću i brojne nekretnine na varaždinskom, međimurskom, ali i u drugim krajevima Hrvatske, varaždinski Općinski sud pri izricanju nepravomoćne presude zbog klevete odredio im je novčanu kaznu od njihovih 60 dnevnih dohodaka. Za Ivana Žaju to je 8400 kuna, a za njegovu suprugu Darinku 4600 kuna.

Očigledno je da prilikom izricanja presude sud nije u obzir uzeo imovinu koju posjeduju okrivljenici. Naime, još potkraj prosinca lani Darinka Žaja izjavila je za jedan lokalni tjednik da su s Gradom Varaždinom sklopili ugovor za formiranje stambene zone radi širenja grada.

– Imamo Brezje – izjavila je tada D. Žaja – gdje će biti stambena zona Biškupec, te zapadni dio grada od groblja.

Napomenula je da su te godine kupili 300 tisuća četvornih metara zemljišta i zaokružili i tamošnju zonu, te da je to samo jedan u nizu poslova. Prema izvadcima iz zemljišne knjige, posjeduju kuće, oranice, pašnjake i druge nekretnine na varaždinskom, međimurskom, zagrebačkom, koprivničkom području, na području Korčule i drugdje.

Začuđuje da obitelji Žaja, unatoč svemu što posjeduje, dnevni dohodak iznosi toliko malo. Proizlazi da bi običan čovjek s prosječnom plaćom dobio višu kaznu za isto djelo, jer bi njegov dnevni dohodak bio veći. Prema tome, obitelj Žaja gotovo spada u socijalnu kategoriju. Usto, “Zagorske šume” imale su i djelatnost plasmana vlastitog kapitala uz naknadu, a koja je bila aktivna do 2004. godine. 

– Od 480 ugovora, tri do pet posto dužnika nije moglo vratiti pozajmice te su po ovršnom postupku ostali bez založenih nekretnina – izjavila je jednom prilikom za Večernji list D. Žaja, a te su nekretnine postale vlasništvo “Zagorskih šuma”. Među tim dužnicima bio je i Željko Knapić, koji je od “Zagorskih šuma” pozajmio najprije milijun kuna, a obećano mu je još toliko.

Kao osiguranje kredita dao je Žajama u fiducijalno vlasništvo svoje nekretnine na otoku Šipanu, ukupno 432.000 četvornih metra s kompleksom dubrovačke vlastele iz 16. stoljeća. No, Knapić tvrdi da su ga u tom poslu Žaje perfidno, zajedo s javnom bilježnicom, prevarili i poslije prodali nekretninu, koja danas vrijedi najmanje 100 milijuna dolara. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije