Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upis u srednju

Bodovat će se prosjek ocjena od 5. do 8. razreda, a ne opći uspjeh

upisi u škole
Duško Jaramaz/PIXSELL
22.01.2013.
u 19:30

Više neće biti svejedno hoće li učenik proći s prosjekom 3,5 ili 4,4, a dodatne bodove donosit će i ocjene iz tri obvezna predmeta, hrvatskog i stranog jezika te matematike u sedmom i osmom razredu

Gotovo dva mjeseca nakon što su javnosti predstavili prijedlog novih kriterija za upis u srednje škole i u međuvremenu provedene javne rasprave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta danas je objelodanilo dorađena i, čini se, tek neznatno izmijenjena pravila. U odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u prvi razred srednje škole piše da će se bodovati "prosjek zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja".

Ovisi o vrsti škole

To znači da će se zbrajati sve ocjene, podijeliti s brojem predmeta i da više, primjerice, vrlo dobar uspjeh postignut s prosjekom ocjena 3,5 ili 4,4 neće nositi isti broj bodova. No ono što u prvom prijedlogu nije postojalo, a sada je uvedeno jest bodovanje ocjena iz predmeta u sedmom i osmom razredu. Tako će se za sve škole, gimnazije i strukovne, bodovati hrvatski jezik, matematika i strani jezik koji su obvezni predmeti i za polaganje državne mature. No, osim njih, bodove za upis u srednje škole trebale bi nositi i ocjene iz još tri predmeta važna za nastavak obrazovanja. O kojim je predmetima riječ, ovisit će o vrsti škole, ali na popisu su, primjerice, za ekonomske škole povijest, geografija i tehnička kultura, za elektrotehničke i računalske – fizika, kemija i tehnička kultura. Za čitavo područje graditeljstva i geodezije važne su fizika i tehnička kultura, a za pojedina zanimanja i likovna kultura.

Strukovne gimnazije

Za gimnazije će se, osim tri obvezna predmeta, bodovati uglavnom biologija, povijest i geografija, za klasične latinski jezik, a za prirodoslovno-matematičke biologija, kemija i fizika. Dodatna dva boda učenicima će donijeti završena osnovna plesna i glazbena škola, a četverogodišnje učenje dva strana jezika donijet će im jedan bod. Izravan upis u željenu školu imat će učenici koji su u sedmom ili osmom razredu na međunarodnom ili državnom natjecanju pojedinačno osvojili prvo mjesto i to iz predmeta važnog za upis u školu. Prvo mjesto osvojeno u petom ili šestom razredu donijet će im tri boda. Vrednuju se i sportski uspjesi – najviše s tri boda za osvojena prva mjesta na državnom ili međunarodnom natjecanju. Prednost pri upisu, uz uvjet da prijeđu potreban bodovni prag te uz odgovarajuće dokumente, imaju i djeca sa zdravstvenim teškoćama te oni koji žive u teškim ekonomskim, socijalnim i odgojnim uvjetima. Minimalan je bodovni prag za upis u gimnazije 56, a za eksperimentalni program strukovne gimnazije 50 bodova te 44 boda za upis u ostale četverogodišnje škole. Upisi će se, kako je i najavljeno, obaviti elektronički, prijave će početi već u travnju, a upisi bi trebali biti početkom srpnja.

>> Jovanović: Za upis u srednje škole trebat će dobra internet-veza

Komentara 9

ĐB
đuka_begović
20:08 22.01.2013.

...i opet će ogroman pritisak pasti u travnju, svibnju u svim razredima na predmetne učitelje pojedinih predmeta kad roditelji počnu kalkulirati, zbrajati i množiti, a ocjene na polugodištu nema.................divno..

AB
abram
20:08 22.01.2013.

...da su tako bodovali najveće umove na svijetu ne bi se ni upisali u srednju školu....iz iskustva znam da ima puno djece koja sa prosjekom manjim od 5,0 imaju znanja puno više od maminih i tatinih ljubimaca koje lako i dobivaju ocjene....tako da je ovo promašena tema (još jedna)....

IS
istarenki
09:20 23.01.2013.

lol, jel to mozda netko ministrovih ide u skolu gdje se mijenjaju kokice za peticu pa da pomogne malom :). Ovoje jedna od vecih gluposti umjesto da uvedu malu maturu ili prijemni na srednje skole oni stavljaju prosjek ocjena od 5 do 8. Joj ekipe sa IQ-om sobne temperature samo povecaju neprolaznost i los prosjek ocjena u prva dva razreda srednje skole jel su nase skole poznate po nezrazmjernim kriterijima ocjenjivanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije