Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgubio milijun kn

Blokirana Sanaderova imovina - Perbujac zaradio, Alia u gubitku

'04.06.2012., Zagreb - Ivo Sanader s odvjetnikom Goranom Suicem, dosao je na Zupanijski sud gdje se svaki prvi ponedjeljak u mjesecu mora javiti sucu istrage.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
20.07.2012.
u 12:00

Jedna tvrtka ima minus od 1,15 milijuna kuna, a druga je u plusu 7875 kuna.

Tvrtka bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Alia savjetovanje u 2011. godini ostvarila je gubitak od 1,15 milijuna kuna, dok je njegova druga tvrtka Perbujac prošlu godinu završila s dobiti u iznosu od 7875 kuna.

Bez poslovnih prihoda

Alia savjetovanje i Perbujac pod blokadom su od kraja 2010. godine kao i sva Sanaderova imovina zbog brojnih istraga i sudskih postupaka koji se protiv njega vode pa tvrtke uopće lani nisu imale poslovnih prihoda nego samo financijske.

Alia savjetovanje tako je u 2011. godini imalo samo 1016 kuna financijskih prihoda, kaže se u financijskom izvještaju te tvrtke koji je nedavno dostavljen Fini, a imalo je ukupno 1,156.929 kuna rashoda. Od toga 643 tisuće kuna odnose se na poslovne rashode, a ostatak na financijske.

Kako se navodi u izvještaju, poslovni rashodi u 2011. odnose se na materijalne troškove, troškove osoblja, amortizacije i ostalih troškova, dok se financijski rashodi u iznosu od 513 tisuća kuna odnose na kamate za dugoročni kredit.

A Sanader je taj kredit od 5,89 milijuna kuna podigao 2009. godine kod Zagrebačke banke kako bi kupio luksuzni poslovni prostor u zagrebačkoj Šarengradskoj ulici gdje je i sjedište Alia savjetovanja i Perbujca, a te je tvrtke i osnovao iste godine.

U financijskom izvještaju za 2011. godinu Alia savjetovanja navodi se i da tvrtka ima 1,59 milijuna kuna potraživanja, i to od kupaca i države. Dugoročne obveze za kredit iznose 5,1 milijun kuna, dok su kratkoročne obveze 2,48 milijuna kuna i najvećim se dijelom odnose na poreze i doprinose 1,6 milijuna kuna, a ostatak su obveze prema dobavljačima i za zajmove.

U 2010. godini Alia savjetovanje, kad nije bilo u blokadi, imalo je ukupno 3,9 milijuna kuna prihoda i ostvarilo je dobit od 1,2 milijuna kuna. Te godine Sanaderovi su klijenti bili, primjerice, talijanska bankarska grupacija Unicredit te hrvatske tvrtke M-San i Geofoto.

Tvtka Perbujac, koju je Sanader osnovao kao i Alia savjetovanje sa svojom suprugom Mirjanom Sanader, a koja se bavi istom djelatnošću kao i Alia, lani je imala 10.486 kuna financijskih, a time i ukupnih prihoda jer drugih nije imala i samo 1551 kunu ukupnih rashoda pa je lanjsku godinu završila u plusu, za razliku od 2010. godine kad je ostvaren gubitak od 3636 kuna.

Perbujac ima samo 4211 kuna kratkoročnih obveza, i to prema dobavljačima i za poreze i doprinose.

Pranje novca

Direktor Alia savjetovanja i Perbujca je Steven Vatroslav Brkich, koji je i potpisao financijske izvještaje. On je bivši Sanaderov savjetnik u Vladi, a on se uz Mirjanu i Ivu Sanadera navodi i kao osnivač tih tvrtki.

Sanaderovi su na Brkicha, nedugo nakon što su osnovali tvrtku, prenijeli svoje vlasničke udjele. Alia savjetovanje i Perbujac osnovani su dva mjeseca nakon Sanaderove ostavke na mjesto premijera s ulagačkim kapitalom od po 300.000 kuna. USKOK-u je sumnjivo podrijetlo tog novca kojim su tvrtke osnovane, kao i podrijetlo novca kojim je kupljen poslovni prostor u Šarengradskoj ulici jer se ne poklapaju datumi kupnje tog prostora i dobivanja kredita. Stoga je i ta Sanaderova imovina pod blokadom jer istražitelji smatraju da se preko Alia savjetovanja i Perbujca prao novac izvučen iz državnih tvrtki preko Fimi medije.

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
14:33 20.07.2012.

a dokle je došla istraga o mesićevim prijateljima koji su mu posudili novac za dva stana?!

Avatar ljutatrava
ljutatrava
14:48 20.07.2012.

...tko zna zna,..sve izvučene novce preko fimi medije je oprao i za sigurnost još jedamput ,ponovo,preko svojih firmi...pitam se koliko je ustvari izvukao novca kad je spreman plaćati toliko za pranje i toliko truda uložiti u ukradeno da bi postalo legalno...samo 10mil € iz mol-a,fimi medija?....ili je to puno puno više

AN
ankicascreiber
15:04 20.07.2012.

Sanader živi u vili u zagrebu koja vrijedi nekoliko milijuna jureka, koju je Sanader kupio u gotovini od novaca koje je uštedio radeči u austriji kao stručnjak za njemačku poeziju. Po tome Sanader je financiski najuspiješniji stručnjak za njemačku poezijuu u povijesti njemačkog jezika. HR sramosuđe tu ne vidi ništa čudno, i Sanader i dalje živi u svojoj teško stečenoj vili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije