Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANOST U BiH

Blagoslovljeni temelji novog Franjevačkog samostana na Plehanu

Foto: Vecernji.hr
1/9
08.07.2019.
u 19:59

U plehanskoj župi prije rata živjelo je 8120 Hrvata katolika, a danas tek 90-ak, uglavnom starijih i nemoćnih.

Na svečanom blagoslovu temelja novog Franjevačkog samostana sv. Marka Evanđelista na Plehanu nazočili su brojni vjernici i dužnosnici.

Ovom važnom događaju nazočilo je i i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem.  Svetu misu i blagoslov predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Foto: Vecernji.hr

Ugovor o gradnji plehanskog samostana nedavno je potpisao gvardijan fra Anto Tomas s Antom Jurišićem, direktorom tvrtke Stanogradnja d.o.o Odžak, koji će graditi samostan.

U plehanskoj župi prije rata živjelo je 8120 Hrvata katolika, a danas tek 90-ak, uglavnom starijih i nemoćnih.

Podsjetimo, velebnu franjevačku crkvu sv. Marka na Plehanu srpska je vojska, nakon što je zauzela Plehan, 2. srpnja 1992. s dvije tone eksploziva minirala.

Foto: Vecernji.hr

Prilikom miniranja stradao je i samostan, a idućih dana u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće katolika, koji su morali u izbjeglištvo. 

Komentara 11

Avatar tarana
tarana
21:02 08.07.2019.

Samostan graditi za koga?Hrvata više tamo nema.Jednako kao graditi hram za Jupitera ili Janusa.

YY
yy1
20:36 08.07.2019.

Trebao je pozvati i Dodika ali i Komšića.

DU
Deleted user
20:35 08.07.2019.

Ne želim napisati ono što mislim jer bi onda dobio kartončić. Ne pokrećem nikakvu raspravu, NE! 🙃

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije