Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak suđenja

Bivši savjetnik i glasnogovornik: Karadžić nije imao kontrolu u RS

radovan karadžić
Reuters/PIXSELL
29.10.2013.
u 16:24

Svjedok čije je rođeno ime Omer, budući da mu je otac bošnjačkog porijekla, izjavio je da Karadžić nije imao kontrolu nad etničkom mržnjom tijekom rata pa čak ni u svojoj obitelji.

Nakon dva mjeseca pauze danas se nastavio postupak haške obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića koji je već ispitao preko 130 svjedoka. Kao novi svjedok obrane s iskazom je počeo John Zametica, bivši Karadžićev savjetnik i glasnogovornik u vrijeme rata, javlja Radio Slobodna Europa.

- Drago mi je da smo u dobroj formi svi nakon ove pauze, rekao je Karadžić na početku. 

Svjedok Zametica pokušao je prikazati svog bivšeg šefa kao mirotvorca koji nije imao kontrolu nad ratnim operacijama i zločinima za koje je optužen – dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama, progone i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Izjavio je da Karadžić nije imao kontrolu nad etničkom mržnjom tijekom rata pa čak ni u svojoj obitelji, a dodao je i da Karadžić nije imao kontrolu ni nad Skupštinom bosanskih Srba, kao ni nad vojskom pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića.

Prema opisima bivšeg glasnogovornika Karadžićevog kabineta, optuženi je želio mirovne sporazume tijekom cijelog rata, no ostali politički predstavnici bosanskih Srba nisu. Zametica je pri tom naveo kako je i Daytonski sporazum potpisan 1995.godine, jer je bosanske Srbe na to natjerao bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević u Beogradu.

Zametica, koji je tijekom rata poricao mnoge zločine srpskih snaga, a nakon rata srebrenički genocid i ovaj put je Karadžiću potvrdio kako je broj bošnjačkih žrtava „pretjeran“, nazvavši njegovo prikazivanje uobičajenom ratnom propagandom.

>>Brammertz: Uvjeren sam da će Karadžić i Mladić biti osuđeni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije