Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILO PA PROŠLO

Bivši austrijski kancelar Kurz: 'Zauvijek isključujem mogućnost povratka u politiku'

Foto: BKA Andy Wenzel
1/5
08.05.2022.
u 22:55

Vezano uz svoj novi posao Kurz je rekao kako od početka ove godine radi kao “globalni strateg” za američku kompaniju multimilijunaša Petera Thiela, ali da je u međuvremenu osnovao i vlastitu tvrtku i u posljednje se vrijeme počeo baviti i investicijama.

Šest dana prije sastanka Predsjedništva austrijske Narodne stranke u Grazu (14. svibnja), na kojem se bira novi šef “narodnjaka”, bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz (35), u svom prvom intervjuu nakon potpunog povlačenja s austrijske političke scene u listopadu prošle godine, u razgovoru za dnevni list Kronen Zeitung jasno je dao na znanje da”isključuje mogućnost povratka u politiku”. “Isključujem mogućnost povratka u politiku, i to zauvijek. Ali kao birač, i nadalje ću podupirati Narodnu stranku”, poručio je Kurz. “Unutarnja politika gotovo da uopće više nema nikakvu ulogu u mom svakodnevnom životu. A i tako mi nikada nije bio cilj otići u mirovinu kao političar”, istakao je Kurz.

Dodao je kako i dalje vrlo intenzivno prati geopolitički razvoj situacije, posebice na poslovnom području. “Moj politički angažman počeo sam s 16 godina, s 24 sam postao državni tajnik, a od tada sam bio deset godina u vladi. Dakle, dobio sam dovoljno porcija politike”, pojasnio je. U intervju je također istakao kako mu nije baš ugodno čuti lažne glasine o njemu, ni sada, niti mu je to bilo ugodno u vrijeme dok je još bio u politici.

“Kazneno pravno se o ništa nisam ogriješio. Na kraju dana uvjeren sam da ću moći dokazati da su sve optužbe protiv mene lažne” , poručio je bivši austrijski kancelar, odgovarajući na pitanje što očekuje od istrage Državnog tužiteljstva pokrenute lani protiv njega zbog navodne korupcije, koja je još u tijeku. Napomenuo je kako je on kao i svi ostali ljudi u životu donosio ne samo ispravne nego ponekad i pogrešne odluke, ali ono što je pritom najvažnije je da se nikada nije ogriješio o zakonske odredbe. Posebno je naglasio kako ga je veselilo i bilo mu je na čast služiti svojoj zemlji, a sada se veseli da ima priliku raditi u gospodarstvu. “Može se primjetiti, da je svijet vrlo šaren i širok i da, hvala Bogu, postoji život i izvan politike”, ustvrdio je dodavši: “Uživam putovati. To je više od 20 dana mjesečno. Pravi logistički izazov”.

Na upit kako na sve to gleda njegova prijateljica Susanne Thier, s kojom ima zajedničkog sina Konstantina, Kurz je odgovorio: “Odnedavna pokušavamo zajedno putovati. Naš je sin već bio u Abu Dabiju, Jeruzalemu, Müchenu i Zürichu”. Napomenuo je kako je za njega sin Konstantin “najveći poklon koji uopće postoji”. Vezano uz svoj novi posao Kurz je rekao kako od početka ove godine radi kao “globalni strateg” za američku kompaniju multimilijunaša Petera Thiela, ali da je u međuvremenu osnovao i vlastitu tvrtku i u posljednje se vrijeme počeo baviti i investicijama. U svom osvrtu na pitanje kako ocjenjuje rat u Ukrajini, s obzirom da poznaje Putina, Zelenskog i braću Kličko, Kurz je rekao kako je “2015 godine doživio Maidan, aneksiju Krima i preddogađanja u istočnoj Ukrajini”. “Ti su sukobi već tada nanijeli velike patnje građanima. Sada je dramatika razmjera razaranja još znatno veća.

Povremeno sam u kontaktu s Zelenskim, braćom Kličko, kao i s predstavnicima ruske strane”, rekao je bivši austrijski kancelar. Dodao je kako je situacija izuzetno teška, ali da “svaki rat, bilo kada, na kraju završi pregovorima”. Vezano za predstojeći sastanak Predsjedništva Narodne stranke u Grazu, rekao je kako će doći dati podršku kancelaru Karlu Nehammeru i njegovom timu na stranačkoj izbornoj skupštini. Na upit, tko će ga pratiti na putu u Graz, Kurz je rekao: “Mnoge kolegice i kolege iz mog bivšeg tima. Tim ljudima imam nevjerojatno mnogo zahvaliti, posebno na izbornim pobjedama 2017. i 2019. Mnogo smo toga zajednički doživjeli i stoga smo i nadalje, jednako kao i prije, prijateljski povezani”.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Cantor
Cantor
04:25 09.05.2022.

Ljevičare ne podnosim ali ljevičare koji se lažno prodaju pod desničare ne podnosim još više...

Avatar transdanubier
transdanubier
06:41 09.05.2022.

i sve to bez završenog faksa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije