Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
agonija oca

'Bivša žena već četiri godine ne dopušta mi da viđam svoje dijete'

dječaci
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
16.07.2012.
u 10:00

Dvojica psihijatara, u Osijeku i Zagrebu, dijagnosticirala su joj shizofreni poremećaj i u vještačenjima naglasila da dijete što prije treba odvojiti od majke

Četiri godine nisam sa svojim sinom pisao zadaće, bio s njim na bazenu, prije spavanja mu rekao laku noć... Četiri duge godine traje agonija dječaka za kojeg su nadležni zaboravili da je baš to, tek dječak, i da su njegova iskustva, brige i strahovi drukčiji od odraslih osoba – ogorčen je otac (podaci poznati redakciji) koji od 2008. pokušava dobiti skrbništvo nad djetetom (11).

Sud ukinuo vještačenja

Dijete, naime, i dalje živi s bivšom suprugom koja od 17. kolovoza 2008. ne dopušta bilo kakav kontakt oca i sina kršeći time niz sudskih odluka, a kojoj su još 2009. dva psihijatra, u Osijeku i Zagrebu, dijagnosticirala shizofreni poremećaj i u svojim vještačenjima naglasila da dijete žurno treba odvojiti od majke! Godine 2010. Općinski sud u Valpovu čak je donio i ovrhu o obaveznom odvajanju sina od majke. Ona se, pak, sa sinom zatvorila u kuću, odbila predati dijete i nitko nije poduzeo ništa. Zapravo, ukinuta je privremena mjera ovrhe i dijete je, bez obzira na vještačenja, ostavljeno majci.

U konačnici, nakon niza očevih žalbi, ali i prijedloga Centra za socijalnu skrb da se dijete preda ocu, psihijatrijska su vještačenja 2011. odlukom Županijskog suda u Osijeku ukinuta, naloženo je novo kojim je utvrđeno da majka nije opasna za dijete pa je Općinski sud u Valpovu 2011. presudio da je ipak bolje da dijete ostane s majkom, a što je u svibnju 2012. potvrdio i Županijski sud. Otac ga može viđati jednom mjesečno, vikendom bez noćenja, ali bez nadzora Centra za socijalnu skrb.

U međuvremenu, prošli je mjesec, točnije 18. lipnja, Centar za socijalnu skrb majku prijavio policiji jer ponovno ne dopušta ocu da viđa sina. Policija je 29. lipnja protiv majke podnijela kaznenu prijavu zbog neizvršavanja mjera za zaštitu djeteta.

– Moje dijete već duže vrijeme nema oca, a mogao bi ostati i bez majke koja zbog bolesti ne shvaća što znači sudska odluka. Zbog sustava koji joj ne pomaže i ne nudi opciju liječenja bojim se da će krivnju prebaciti na nju. Nakon svega zanima me samo kako će administracija ispraviti nepravde nanesene mome sinu, a štetne odluke proglasiti ništavnim – ljutit je otac koji se od bivše supruge razveo 2002. Do 2008. majka je opstruirala viđanja oca i djeteta, a otac se žalio Centru za socijalnu skrb.

Prijava za zlostavljanje

Tri godine, tvrdi on, štitili su njegovu suprugu, inače znanstvenicu i istaknutu građanku negirajući da ima psihičkih problema. U šokantnom slučaju majka je čak 2010. oca bila prijavila za pedofiliju i zlostavljanje sina. Otvorena je istraga i nakon mjeseci provjere optužba je bila odbačena. Dijete je s roditeljima prolazilo niz vještačenja, a situacije kroz koje prolazi, pišu stručnjaci, kod njega se očituju problematičnim ponašanjem. Nažalost, Općinski i Županijski sud pa i Ministarstvo pravosuđa ostali su gluhi na naše upite kako je moguće da se ignoriraju vještačenja dvaju psihijatrijskih stručnjaka, zanemari dobrobit djeteta, a ocu ne osiguraju susreti, odnosno skrb nad djetetom. Majka djeteta nije htjela razgovarati te nam je spustila slušalicu.

Ključne riječi

Komentara 10

BS
@bserver
11:11 16.07.2012.

Već je postalo degutantno pisati o legaliziranom zlostavljanju djece i njihovih očeva od strane žena. Hrvatsko je društvo u cjelini izgubilo kriterije socijalnog i društveno odgovornog ponašanja i gleda na ovakve, osobne tragedije sa trajnim posljedicama za djecu, kao na španjolsku sapunicu?! Stječe se dojam da sustav državne administracije ne prepoznaje tko bi i što trebao učiniti da se prekine agonija obespravljenih. Više se susrećemo s zaštitom istospolnih zajednica, koje se evo i kroz TV reklame (za Bon bon tarifu) sugeriraju kao društveno poželjne, nego s elementarnim pravima djece koja su naša budućnost. Sramota!!!

AL
alapača
11:14 16.07.2012.

nema zakona ni provedbe zakona kojim bi se efikasno i odmah spriječilo da jedan roditelj manipulira djetetom kao nekom svojim osobnim predmetom ili robom, ma jahte molim vas. nema ljudi u pravosuđu i socijali koji znaju raditi svoj posao.

Avatar stravaxx
stravaxx
11:05 16.07.2012.

niti meni moja neda da vidim kćer također već 4 godine. čemu ti pravobranitelji i zaštitinci svega i svačega služe osim, čini mi se da samo dobro žive na mojoj grbači. sramota za društvo. sve su s tim pravilima i zakonima zakuhali i sad se prave blesavi da se, eto ništa ne može učiniti. pa nisam valjda ja donosio ovako blesave zakone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije