Naslovnica Vijesti

Bitka za Zagreb: Kako je Ostojić Bandiću spasio život

Ostojić će u izbornu utrku ući s pozicije člana Vlade koju ne misli napustiti, a pred kraj kampanje uzet će neplaćeni dopust
28. prosinca 2012. u 11:00 46 komentara 243 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas bi i službeno trebao postati novi SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima. Iako nitko u toj stranci ne želi službeno prejudicirati odluku Gradskog odbora zagrebačke organizacije SDP-a, iz više izvora može se doznati da će to tijelo podržati Ostojićevu kandidaturu. Očekuje se kako bi podršku trebao dobiti i od Davora Bernardića, dosadašnjeg gradonačelničkog kandidata i predsjednika zagrebačkog SDP-a, koji bi trebao i dalje ostati na poziciji predsjednika Gradske skupštine. No, hoće li se to i dogoditi, teško je predvidjeti. Ostojić će u izbornu utrku ući s pozicije člana Vlade koju ne misli napustiti te će eventualno tek posljednjih nekoliko tjedana kampanje provesti na neplaćenom dopustu kako bi se posvetio izbornoj utrci.

Autor izbornog programa

U SDP-u smatraju kako ne bi trebalo biti značajnijih problema s ulaskom Ostojića u kampanju, osobito s obzirom na to da je on i bio jedan od autora izbornog programa s kojim se Bernardić namjeravao suprotstaviti aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću. Sada će to učiniti Ostojić, a taj politički sraz bit će iznimno zanimljiv i zbog činjenica da je upravo Ostojić prije devet i pol godina pravodobnom reakcijom spasio život svom tadašnjem stranačkom kolegi Bandiću. Dogodilo se to 3. srpnja 2003. za vrijeme jedne od redovnih sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Tadašnji dogradonačelnik Milan Bandić od jutra se osjećao loše, povraćao, znojio se, trpio glavobolju, otežano gutao, bio žut u licu, a navodno imao i smetnje u govoru. Ipak, odbijao je prijedloge zabrinutih kolega da zatraži liječničku pomoć.

Pravodobna reakcija

Ipak, tadašnji gradski zastupnik Rajko Ostojić prepoznao je u tome simptome moždanog udara te Bandića svojim automobilom prevezao u KBC Rebro, gdje je Bandić hospitaliziran uz iznimno visoki tlak 210/120. Iako se isprva sumnjalo na moždani udar, daljnjim pretragama utvrđeno je kako nije bilo prsnuća krvne žile i krvarenja u mozgu, već da je došlo do spazma krvne žile zbog koje je protok krvi u Bandićevu mozgu zastao. Kako je Večernji list tada izvijestio, spazam se dogodio na iznimno nezgodnom stražnjem dijelu mozga, pa je Bandićevo stanje nekoliko dana bilo iznimno teško te je bio smješten u jedinici intenzivnog liječenja. Zbog teške lokacije spazma, liječnički tim na čelu s neurokirurgom Josipom Paladinom isključio je mogućnost kirurškog zahvata te je donesena odluka da se Bandića liječi neinvazivnom metodom. Odluka se pokazala ispravnom. Nakon nekoliko tjedana hospitalizacije i rehabilitacije u Krapinskim toplicama oporavio se te već u rujnu vratio na posao. Za godinu dana ponovno je zasjeo na poziciju gradonačelnika Zagreba koju drži do danas. Želi li još jedan mandat u izravnoj izbornoj utrci, morat će pobijediti čovjeka koji mu je pravodobnom reakcijom prije devet i pol godina vjerojatno spasio život. Treba li dramatičniji uvod u izbornu kampanju za čelnu poziciju najvećeg grada u Hrvatskoj?

>>Rajko Ostojić – Hvale ga njegovi, ali i Bebić i Hebrang

Bandićeva bolest potresla vladajući SDP&

Bandićeva bolest potresla vladajući SDP 

Bolest Milana Bandića neosporno je bila jedan od najvažnijih političkih događaja 2003. Bandić je tada bio jedan od vodećih članova SDP-a i čelnik Zagreba, koji je samo zbog incidenta s vožnjom u alkoholiziranom stanju nekoliko mjeseci prije degradiran na poziciju dogradonačelnika. Među prvima koji su ga posjetili u bolnici bio je tadašnji premijer Ivica Račan, a mediji su čak nagađali da Račan, u slučaju da Bandić ne bude zdravstveno sposoban vratiti se na posao, planira provesti veliku kadrovsku rekonstrukciju SDP-a.

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

 • Ante tTony:

  nebi napusio vladu a kandidira se za gradonacelnika hoce da zadrzi tortu ida je pojede di to jos ima u demokraciji .....a ministarstvo ce prebacit na zadnje sjedalo " kukuriku"

 • Sasha Croata:

  Ove godine napokon imamo mogućnost izabrati dokazano sposobnog gradonačelnika koji je dorastao srednjoeuropskom velegradu kao što je Zagreb: Vladimir Ferdelji. Moj glas već ima.

 • Avatar madcap
  madcap:

  Bernardić plaća cijenu nametanja svoje kandidature na način da je stranku pokušao dovesti pred gotov čin, a Ostojić i Maras su ga u tome podržali. Tako da je sasvim normalno da sad Ostojić mora spašavati Zagreb od Bandića kao prikrivenog ... prikaži još! HDZ-ovog kandidata. S tim Milanović nema nikakve veze, osim odluke da im je Zagreb važniji od stranke (inače bi ostavili Bernardića), što podržavam.