Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ov kandidat

Rajko Ostojić – Hvale ga njegovi, ali i Bebić i Hebrang

'25.10.2012., Zagreb - Djelatnicima UN-a u uredjenju Centra za autizam u Studentskom gradu pridruzio se ministar Rajko Ostojic i Sanja Music Milanovic.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/6
Autori: Sonja Hoffman, Velinka Knežević, Tea Romić
23.12.2012.
u 19:00

Sa stranačkim se kolegama, kažu, uglavnom ne druži privatno, a najčešće ga opisuju kao pragmatičnog

Stranačku knjižicu SDP-a ima tek pet godina. Vodi jedno od najtežih ministarstava i obećao je reforme u zdravstvu, a protekli tjedan predsjedništvo stranke predložilo ga je za kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Dobar je sa šefom

Rajko Ostojić na tom je mjestu zamijenio Davora Bernardića, predsjednika zagrebačkog SDP-a, kojemu je od svibnja 2010. godine bio najbliži suradnik. Zajedno su radili strategiju razvoja Zagreba i on je, uz Nevena Mimicu, stao uz Bernardića prije dva mjeseca pri objavi kandidature. Sada je Bernardiću zbog Ostojića propala politička ambicija, a Ostojić njemu i Gordanu Marasu, srži Milanovićeve “opozicijske” struje, može zahvaliti potpredsjedničko mjesto u stranci.

Politička ambicija Rajka Ostojića ne traje samo unatrag pet godina. Od 2000. do 2002. bio je pomoćnik ministrice zdravlja Ane Stavljenić-Rukavine. No, mnogi stranački kolege o njemu ne žele govoriti. Uglavnom se pravdaju da ga slabo poznaju jer je odnedavno u stranci, a neki ističu da među partijskim kolegama nema prijatelje. Dobar je sa šefom Zoranom Milanovićem te ministrima Gordanom Marasom i Antom Kotromanovićem, a prijatelj je s Milanom Bandićem. Komunikacija s esdepeovcima uglavnom se svodi na političko-poslovni odnos, ne i privatna druženja.

Ivo Jelušić, koji je bio protukandidat Bernardiću na zagrebačkim izborima, kaže da Rajka zna još iz mladih dana. “Motali” su se u omladini. Opisuje ga kao vrijednu i ambicioznu osobu, a te su osobine zaslužne za njegov uspjeh.

– Bez obzira na to što je bio na “suprotnoj” strani, ostali smo u dobroj komunikaciji – kao korektnog kolegu opisuje ga Jelušić. Dio drugih kolega slaže se tim, no dodaju da se Ostojić ne oslanja na prijateljske odnose i ideološka opredjeljenja, već pragmatično razlučuje kakve će mu rezultate nešto donijeti. Željko Jovanović ističe da ga je upoznao po liječničkoj liniji, a družili su se i obiteljski.

– On je primjer modernog političara. Iza sebe ima stručnu i znanstvenu karijeru i politika mu ne služi za promociju, već on njoj doprinosi svojim iskustvom. Kolegijalan je i spreman pomoći. Nije od onih koji se ne javlja na telefon ako ti nešto obeća – kaže Jovanović. Dodaje da Ostojić nije sportski tip, ali voli dobar film i dobru knjigu.

Biranim riječima opisuje ga hadezeovac Andrija Hebrang, kojemu je bio student.

– On ne stavlja partikularne interese ispred općih. Vrhunski je stručnjak, profesionalan i komunikativan. Kad je u pitanju zajednički interes, nema stranačkih barijera. Bio mi je zamjenik u Odboru za zdravstvo i radili smo kao jedno, iako smo se politički kefali – ističe Hebrang.

Kolege liječnici za Ostojića kažu da je izvrstan stručnjak gastroenterolog, da je još od fakultetskih dana pokazivao sklonost politici te da je kao dijete tadašnjeg funkcionara imao političku podršku i “vjetar u leđa” već kad je došao raditi u bolnicu na Rebro.

Iako je rođen 1962. u Zagrebu, govore, jako je vezan za dolinu Neretve gdje mu je otac radio kao direktor u Luci Ploče. Bio je povezan s Lukom Bebićem pa je Ostojić to prijateljstvo zadržao i nakon očeve smrti.

– On je živio u Pločama, a ja u Metkoviću, tako da sam ga dok je bio dijete znao slabo, skoro nikako. Iz ugledne je obitelji, njegov je otac imao 4-5 braće, a Rajko je dobio ime po jednom stricu. Nedo, odnosno Nedjeljko, Rajkov otac, bio je istaknuta osoba u našem kraju, kao i pokojni djed Bernard – prisjeća se Bebić.

Krenuo stopama roditelja

Današnjeg ministra upoznao je u Zagrebu početkom devedesetih.

– Vrlo je uslužan, stručan i sposoban čovjek. Ima dobar nastup, ne izaziva nikakve napetosti, nego u ležernom maniru rješava probleme. Ne pripadamo istoj političkoj opciji, no nikada to nije smetalo našim korektnim odnosima – zaključuje Bebić.

Ostojić i dalje koristi svaku priliku da ode u posjet majci u dolinu Neretve. Ondje, kažu njegovi prijatelji, puni baterije. Čak i ljeti, iako supruga Draženka, psihijatrica u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče i Ostojićeva ljubav iz studentskih dana, ondje boravi samo kraće vrijeme, pa ode na Brač, on sam ostaje dulje. Rado pomaže tamošnjim ljudima pa je, tvrde, omiljen u kraju.

Ima sina Zvonimira koji, kao što su i roditelji, studira medicinu. Sestra Rajka Ostojića, Slobodanka Ostojić Kolonić, također je liječnica i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti u KB-u Merkur. Na to je mjesto, kazuju Ostojićevi kolege, izabrana na Hebrangovo inzistiranje, još u mandatu bivšeg ravnatelja bolnice Željka Vidasa.

Iako na Ostojićev rad kao liječnika nemaju primjedbi te svi kažu da je bio jedan od najboljih studenata na godini, kolege mu zamjeraju što je na ključna ravnateljska mjesta po bolnicama “doveo svoje ljude” iako je bilo i kvalitetnijih kandidata.

>> SDP povukao Bernardića iz utrke. Želi Ostojića za gradonačelnika

Ključne riječi

Komentara 19

EM
Emergo
07:49 24.12.2012.

Interesantno. Ostojica hvale barba Luka Bebic i Andrija Hebrang. Postenome i moralnom gradjaninu Hrvatske to je dosta da vidi o kakovoj se osobi radi.

ZG
ZGexil
09:53 24.12.2012.

meni bi za gradonacelnika zagreba odgovaral vec jenput neki jura, pera, joza ili stefa a mogla bi biti i bara, mara, roza ili genoveva.... bitno da su friski i nepokvareni sa faksa....posteni i savjesni, bez neke nepotrebne stranke, prikolice. dostaa mi je vise raznih milana, rajka i kaj ti ja znam. svi oni vole ono "negdje drugdje" (ovaj napr. dolinu neretve) a po zagrebu bi pamet prodavali i vladali....

VA
vavasan
20:13 23.12.2012.

Taj čovjek je potpuno nekopetentan za većinu stvari. Niti kao ministar nije upućen u problematiku u svojem ministarstu...problemi koji tište bolnice...liječnike....ma, da ne pričam. Pogledajte narcisoidnost tog čovjeka i koliko mu je važno kada ga se snima...često popravlja kravatu i i dira rukama kosu... Bude li taj čovjek gradonačelnik...jeb*** smo ježa. No, koji nam je izbor? Bandić? Bernadić? Bože moj što nas je to snašlo...kada će doci kraj ovim mukama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije