Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Politički rat Mosta i HDZ-a za istok Hrvatske: Galiću najveći suparnik Panenić

Božo Galić i Tomislav Panenić
Foto: Davor Javorovic/Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.04.2017.
u 10:34

Božo Galić već je 12 godina na mjestu župana i prošle je izbore dobio u prvom krugu. No, Galić je ostao bez partnera, HSS-a i HSP AS-a

Na državnoj razini HDZ i Most pronalaze blizak jezik. Ponekad uz manje, ponekad uz nešto veće probleme. No, na lokalnim razinama između dvije stranke vlada pravi politički rat. Među brojnim sredinama u kojima će se tijekom lokalnih izbora sukobiti kandidati dviju vladajućih stranaka jedno od žešćih poprišta obračuna bit će i izbori za župana Vukovarsko-srijemske županije.

Inzistirao sam na Iljkiću

Kandidat HDZ-a za župana aktualni je župan Božo Galić koji je 12 godina župan najistočnije hrvatske županije. Njegov najveći suparnik bivši je ministar gospodarstva i jedan od osnivača Mosta Tomislav Panenić. Iako kampanja nije ni počela, gotovo je izvjesno da će odluka o županu Vukovarsko-srijemske županije biti donesena u drugom krugu. Pri tome se u HDZ-u uzdaju u stranačku infrastrukturu, brojne načelnike i gradonačelnike iz svojih redova, činjenicu da je Galić 12 godina na mjestu župana te da je prošle izbore dobio već u prvom krugu. Njegov suparnik Panenić upozorava da je Vukovarsko-srijemska županija na dnu po svim ekonomskim pokazateljima, da je problem veliko iseljavanje, da građani žele promjene koje im on nudi te da upravo stoga nudi i nove ideje i ljude.

Za sada se ne znaju izborni programi nijednog od kandidata, ali zna se da i jedan i drugi kandidat imaju niz problema s kojima se suočavaju i prije početka izborne kampanje. Tako su HDZ i Božo Galić ostali bez starih koalicijskih partnera, HSS-a i HSP AS-a. Nejasno je i kako će biti prevladan sukob na relaciji Božo Galić – vukovarski HDZ zbog čega je, kako bi smirio situaciju, intervenirao i predsjednik stranke Andrej Plenković.

Ni kod Panenića nije sve idealno jer je poslije dugačkih razgovora ipak ostao bez podrške SDP-a, koji je u širokoj koaliciji koja se stvarala trebao biti najjača politička stranka koja staje uz njega. Glavni kamen spoticanja bio je Vukovarac Vlado Iljkić od kojega Panenić kao kandidata za dožupana nije želio odustati, a kojem je SDP prigovarao, među ostalim, i zbog angažiranja u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.

– Inzistirao sam na Iljkiću tako da do suradnje nije došlo – kratko je objasnio Panenić svoj izbor, ali i odluku.

“Ljudi žele da se kandidiram”

Interesantno će biti pratiti i kako će se u cijeloj priči postaviti i druga Panenićeva kandidatkinja za dožupana Silvana Tvrz. Naime, riječ je o dojučerašnjoj članici HDZ-a koja je stranku napustila jer želi pomoći u realizaciji ideja koje, kako je rekla, do sada nije mogla provesti. Inače, Tvrz je aktualna pročelnica Ureda za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Njezin nadređeni upravo je Božo Galić. Ostaje vidjeti i kako će se ministri u Vladi postaviti u ovoj situaciji.

– Mogli bi tijekom kampanje očekivati dolazak brojnih ministara, potpisivanje raznih ugovora, projekata i slično – rekao je kroz smiješak Panenić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoje zamjenike.

Iznimno zanimljivo moglo bi biti i na izborima u Vinkovcima i Vukovaru. Prvi put poslije neovisnosti HDZ nije siguran u svoju pobjedu u Vinkovcima. Pred stranačkim kandidatom za gradonačelnika Ivanom Bosančićem iznimno je težak posao gdje će u političku borbu ući s više suparnika. Prije svih to su Marija Bekavac (SDP), Mirna Krajina Andričević (HNS)...

U Vukovaru će se i ovaj put voditi velika borba. Glavni su kandidati za gradonačelnika Ivan Penava (HDZ) i Goran Bošnjak (SDP). Tu su i Nikola Toth (nezavisni) i Pavao Josić (Živi zid), ali ipak su sve oči uprte u Željka Sabu. Još nije poznato hoće li se bivši gradonačelnik kandidirati ili ne.

– Još nisam donio odluku iako me svakodnevno pritišću građani koji žele da se kandidiram. Vukovarci su nezadovoljni stanjem u gradu – rekao je Sabo.

>> 'Da Most nije srušio Karamarka i Milanovića, Plenković ne bi bio šef HDZ-a'

>> Petrov odbio Plenkovićeve kritike: Istrage moraju ići dalje

Komentara 10

SK
skypilot
14:05 16.04.2017.

Panenić, oštroumni potpisnik podrške Sorosovom Veleučilištu prodavanja anacionalne magle i specijalnog ratovanja protiv zemlje domaćina. Uz druga zastavnika još jedan aktivni protuhrvatski agent.

DU
Deleted user
13:53 16.04.2017.

MOST je najveća prevara u povijesti Hrvatske.

Avatar juricamesko
juricamesko
13:46 16.04.2017.

kakav vas je politi ki rat spopao.Most ce se na ovim izborima uvjeriti koliko lose stoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije