Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNENA PRIJAVA PROTIV TODORIĆA

Petrov odbio Plenkovićeve kritike: Istrage moraju ići dalje

božo petrov
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
12.04.2017.
u 09:00

Andrej Plenković poručio je Mostu da im u predizborno vrijeme neće dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe

Prvi čovjek Mosta Božo Petrov odbio je jučer kritike koje je njemu i njegovim stranačkim kolegama uputio premijer Andrej Plenković kada je poručio da im u predizborno vrijeme neće dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe. Plenković je na taj način reagirao na poruke Mostovih ministara Ante Šprlje i Vlahe Orepića da imenovanje izvanrednog povjerenika u Agrokoru ne znači amnestiju za one koji su doveli do urušavanja sustava.

Ne ublažavaju retoriku

Njihove poruke sa sjednice Vlade uslijedile su nakon kaznene prijave koju je protiv Ivice Todorića i uprave koncerna podnio sam Petrov, ali i najave Mire Bulja da će podnijeti kaznene prijave protiv guvernera Borisa Vujčića i drugih u HNB-u i HANFA-i, koje smatra odgovornima za stanje u kojem se zatekao Agrokor, ali i cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Unatoč premijerovim kritikama, u Mostu ne odustaju od svojih stavova.

– Istrage moraju biti neovisne i ne smiju biti politički motivirane. Ne postoji predizborno ili postizborno vrijeme kada bi (institucije) trebale biti ometane. One trebaju djelovati kada postoje elementi za istragu. Kao građanin i predsjednik Sabora smatram da se treba istražiti jesu li počinjena kaznena djela. Sasvim je nebitno vrijeme – ponavlja Petrov.

Kritike premijera nimalo nisu ublažile ni retoriku Mire Bulja, koji kaže da su odgovorni za stanje u Agrokoru “već trebali biti na putu za Remetinec”.

U međuvremenu, podnesena je kaznena prijava i protiv Petrova, a podnio ju je kontroverzni poduzetnik Veljko Đuzel, koji je uvjeren da je prijavom protiv Todorića Petrov narušio načelo trodiobe vlasti i počinio kazneno djelo prisile prema Dinku Cvitanu. Đuzel tvrdi da s Todorićem osobno nema nikakve veze te da samo želi uređeniju Hrvatsku.

Predizborne poruke

Ima li Đuzelova prijava temelja, upitali smo profesoricu ustavnog prava Sanju Barić, koja kaže da je osnovna kaznena prijava, ona koju je Petrov podnio protiv Todorića, pokazala “golemu količinu neznanja”.

– Prijava koju je Božo Petrov podnio kao građanin je ridikulozna. On ne zna da s pozicije predsjednika Sabora ima druge mehanizme kojima može osigurati primjenu zakona. Kaznenom prijavom poslao je strašnu poruku da institucije ne primjenjuju zakone dok im netko od “važnih” to ne naloži i da primjena zakona ovisi o dobroj volji dužnosnika – tumači Barić.

Slično govori i o izjavama Mostovih ministara, a uvjerena je da je riječ isključivo o prigodnim predizbornim porukama kojima Most želi poručiti da HDZ bez njih ne bi provodio zakon.

Iako smatra da je to “nepristojno, neprimjereno i nečuveno”, Barić drži da nije riječ o prisili prema pravosuđu i za Đuzelovu kaznenu prijavu kaže da je “jednako ridikulozna kao i ona koju je podnio Petrov”.     

>> Petrov tvrdi: Uspjeli smo reagirati na vrijeme. Dobavljači će dobiti financijska sredstva, radnici plaće, a Todorića nema u Agrokoru

>> Petrov: Sve hrvatske kompanije trebaju sudjelovati u kupnji Agrokora

Komentara 17

MI
Mimizo
10:25 12.04.2017.

most opet hoće biti malo vlast a malo oporba i to bi im se moglo obiti o glavu a za njih otežavajuća okolnost je ta što je umjesto karamarka sada tu plenki koji će znati pravovremeno odgovoriti na njihove ispade

GV
golub Vaso
09:06 12.04.2017.

po Anemiji gazda je iznad zakona

MJ
milivoj.jelenc
10:21 12.04.2017.

petrov, orepić, bulj šprlje zloupotrebljavaju svoje funkcije pokazujući upravo suprotno od zakona. Politici nema mjesta u sudstvu. Za mene su oni samo obični provincijalci , demagozi koji kupuju jeftine političke poene u cilju ostvarenja političke moći i materijalnih benefita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije