Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biskup Pozaić: Stres je glavni uzrok neplodnosti

Objasnio je i zašto se Crkva protivi novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji: zbog zamrzavanja ljudskih bića (djece), zbog toga što država uskraćuje djetetu pravo na jednog roditelja – oca, a ono ima pravo na oba roditelja
19. listopada 2012. u 08:11 12 komentara 7 prikaza
'pomocni biskup zagrebacki mons. Valentin Pozaic sluzi misu u Bazilici Majke Bozje Bistricke'
Foto: 'Zeljko Pusec'

U župi sv. Anastazije u Samoboru u utorak 16. listopada 2012. godine predavanje na temu medicinski potpomognute oplodnje u sklopu vjeronauka za mlade i niza tribina pod nazivom "Mjesec bioetike" održao je prof. dr. sc. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup, kako javlja portal Zagrebačke nadbiskupije. Mladima iz župe sv. Anastazije na tribini su se priključili i mladi iz Domaslovca i Luga Samoborskog.

Na početku predavanja biskup je istaknuo kako se stalno ističe da bračni par ili individua imaju pravo na dijete, a ne govori se o pravima djeteta i o djetetu kao novom ljudskom biću, neponovljivom i jedinstvenom.

Naglasio je i kako su novija otkrića pokazala da su mnogi razlozi neplodnosti psihičke naravi zbog stresa u kojem današnji parovi žive.

Objasnio je i zašto se Crkva protivi novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji: zbog zamrzavanja ljudskih bića (djece), zbog toga što država uskraćuje djetetu pravo na jednog roditelja – oca, a ono ima pravo na oba roditelja: – Protivimo se otvaranju banke ljudskih bića u Hrvatskoj te doniranju djece u stadiju embrija.

Pohvalio je zajedničku izjavu predstavnika vjerskih zajednica, u kojoj su se oni složno izjasnili protiv navedenog zakona. Isto tako pohvalio je i napore građanske inicijative „I ja sam bio embrij“ te preporučio dvije vrste terapije za neplodne parove: NaProTehnologija (Nature Procreative Technology) i metoda Fertility Care koje su uspješnije u liječenju neplodnosti te mnogo jeftinije, javlja www.zg-nadbiskupija.hr.

>>Srakić: Petak 13. 7. bio je crni dan za Hrvatsku zbog zakona o oplodnji

 

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  čini se da se svećenici najbolje rauzimiju u seksualna pitanja...

 • Meraxes:

  42.000 kuna se plaćao najam dječjeg doma Svitanje, a koliko je Crkvi stalo do djece pokazuje da se ni tog iznosa nisu mogli odreći, nego na djeci bez doma zarađuju, a sad su ih još i istjerali iz zgrade.

 • Avatar mliniški
  mliniški:

  Biskup o oplodnji, makar što, kao kad bi ja podučavao nekoga tko govori arapski na pravilan izgovor, a ne znam arapski jezik. Osobnim primjerom poboljšate natalitet u Hrvata, a ne da hladnokrvno promatrate kao nestaje jedna cijela nacija.