Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DOK SE NE DOKAŽE'

Biskup Košić: Bagarićev govor neprihvatljiv, ali ne treba ga linčovati

Biskup Košić
Foto: Danijel Prerad
1/3
06.01.2018.
u 13:48

Biskup Košić o vjeroučitelju Bagariću, medijima, granici, demografiji

Sisački biskup Vlado Košić na misnom je slavlju na blagdan Sveta tri kralja u Sisku govor zagrebačkog vjeroučitelja na satu vjeronauka proglasio neprihvatljivim, no optužio je i medije za "linč" Krešimira Bagarića. U propovijedi je Košić istaknuo da su glavni mediji u Hrvatskoj "mahom protucrkveni" i da traže materijal za linč, te im je u tu svrhu poslužio i vjeroučitelj iz Zagreba.

"Što se tiče medija, oni se dakako – jer su protucrkveni – sa slašću obrušavaju na crkvene ljude, svećenike, redovnice i vjeroučitelje, tražeći u njihovim riječima materijal za linč. Istina, naše riječi ne bi im smjele dati povoda za to – i u konkretnom slučaju, ako je rečeno što su prenijeli mediji, onda treba reći da je to apsolutno neprihvatljiv govor, ali dok se to ne dokaže, ne bi trebalo linčovati čovjeka, a tu su se  - i to isti dan: i ministarstvo, i DORH, i mediji, i škola – svi spremno uključili u javnu i pravosudnu osudu, dok se istovremeno ne osuđuju puno veći prijestupnici, npr. oni koji su počinili veleizdaju prema domovini i doveli kako brojne pojedince tako i čitav narod u bezizlaznu situaciju…" - rekao je Košić u sisačkoj katedrali govoreći o slučaju vjeroučitelja Krešimira Bagarića kojem je određen istražni zatvor zbog sumnje u izrečeni govor mržnje na satu vjeronauka. Tamo je pred učenicima govorio o streljanju Vesne Pusić i Stipe Mesića, veličao generala Ratka Mladića te pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima.

Biskup Košić u propovijedi je o pozvao vjernike da se, poput tri kralja, suprotstave vlasti te ne dopuste da ih medijski i politički trikovi zavedu. 

"Između slušanja kralja i poslušnosti Bogu oni mudraci ipak radije izabiru pokoriti se Bogu. Oni time pokazuju građanski neposluh koji bismo i mi kao vjernici trebali pokazivati prema vlasti u slučajevima kad ona nalaže ono što se protivi našoj savjesti i kršćanskim načelima, npr. u ozakonjenju abortusa. U tome možemo prepoznati činjenicu da su vlastodršci stvarno u napasti da žrtvuju istinu, da ubiju jedinog pravog vladara, Krista Gospodina, da unište nadu – i zato ih se treba kloniti. I to je neka vrsta odnosa prema javnosti, premda može izgledati kao uzmicanje od angažiranosti, kao bijeg pred onim koji ne razumije, a ima veliku moć koju može iskoristiti za zlo, a ne samo za dobro“. - rekao je u propovijedi biskup Košić koji je veći dio propovijedi posvetio demografiji citirajući pisma vjernika s problemima ovrha te nemogućnosti dobivanja posla mlade žene koja ima djecu, što su joj potencijalni poslodavci smatrali problemom.

"Najprije se pitamo, kamo vodi to iseljavanje mladih iz Hrvatske i tko je za to kriv. Sigurno, ne možemo zatvarati oči pred tom tužnom pojavom, ali čini se da ''naši' mediji o tome izvješćuju gotovo pozivajući mlade neka samo odu iz zemlje!? Kao da je nekome stalo da se to nastavi i tako isele Hrvati iz svoje domovine. Nitko o toj medijskoj pristranosti ne govori, a ja mislim da je to jednako veleizdaji domovine i da bi to trebalo spriječiti. No, najveću krivnju sigurno imaju oni koji u četvrt stoljeća nisu stvorili preduvjete da svaki mladi čovjek ima svoj dobar i dobro plaćen posao u domovini i da ne mora ići trbuhom za kruhom u bijeli svijet. A to su sve političke elite koje su se izmjenjivale na vlasti i očito se brinule više za sebe negoli za svoj narod. Ljudi su razočarani: korupcijom, još uvijek prevladavajućim zakonom veza i privilegija, a to često uživaju prije svega 'djeca komunizma', dok djeca branitelja i katolika ne vide perspektive jer su opet – i u ovoj državi – nepoželjni i domoljubi i katolici. Kao da najbolji sinovi i kćeri odlaze, i to tjerani još uvijek sveprisutnom udbaško-jugokomunističkom elitom i njihovim potomcima… No, izlaz postoji: to je promjena tih samozadovoljnih elita koje sve određuju, pa čak do te mjere da se i čistačice namještaju prema partijskom odnosno stranačkom ključu… Treba jasno reći: treba nam zakon o lustraciji, koji bi već jednom zauvijek uklonio iz javnog života ljude koji su bili dio represivnog aparata prošlog sustava; i treba nam promjena izbornog zakona koji bi dao šansu svima, a ne da se na vlasti izmjenjuju samo jedni te isti, bez obzira na sposobnost i stručnost, te se samo brinu za sebe, a na narod zaboravljaju! " - istaknuo je biskup sisački Vlado Košić dodavši kako se vjernici trebaju zalagati za promjenu Ovršnog zakona a sve kako se dužnici ne bi zbog duga od 5000 kuna ovršavali s deset puta većim iznosima.

Zabranu mise  za pokojnog generala Praljka u Njemačkoj ocijenio je pogrešnom odlukom.

"Što se tiče zabrane mise za pok. generala Praljka, suglasan sam s gospodinom koji kaže da je to nedopustivo jer je Crkva uvijek molila za sve pokojne, i to upravo za grješnike, da im se oproste grijesi… To je očito politička odluka jedne biskupije, i ta joj odluka nije na čast. " - napomenuo je biskup Košić koji je za aktualni problem granice sa Slovenijom rekao da je granica "stoljećima poznata" i kako je riječ o "ubačenoj" temi, a sve kako se hrvatsko društvo ne bi bavilo bitnim stvarima. 

Komentara 28

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
14:17 06.01.2018.

Preuzvišeni biskup je kao i uvijek dosada verbalno našamarao nositelje kaosa i protuprirodnobludaštva u Hrvatskoj

MA
Malenkost
14:09 06.01.2018.

Biskup trazi Lustraciju ! ispravno ali s ogromnim zakasnjenjem. Zar Vrh Crkve nije podupro Tudmana u nakan Nelustracije. Do sada je samo Kosic od HR biskupa tako istupio ostatak suti o ovj temi. Da Croslavija je nastala upravo zbog Nelustracije, dakle po mom misljenju- Veleizdaja.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
22:21 06.01.2018.

Biskup Kosic je alfa i omega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije