Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Biskup Košić: Bagarićev govor neprihvatljiv, ali ne treba ga linčovati

Biskup Košić o vjeroučitelju Bagariću, medijima, granici, demografiji
06. siječnja 2018. u 13:48 28 komentara 2236 prikaza
Biskup Košić
Foto: Danijel Prerad
Pogledajte galeriju 1/3

Sisački biskup Vlado Košić na misnom je slavlju na blagdan Sveta tri kralja u Sisku govor zagrebačkog vjeroučitelja na satu vjeronauka proglasio neprihvatljivim, no optužio je i medije za "linč" Krešimira Bagarića. U propovijedi je Košić istaknuo da su glavni mediji u Hrvatskoj "mahom protucrkveni" i da traže materijal za linč, te im je u tu svrhu poslužio i vjeroučitelj iz Zagreba.

Krešimir Bagarić KONTARPUNKT Vjeroučitelj Bagarić unaprijed je u sat sotonskog vjeronauka ugradio prijetnju djetetu koje ga je prijavilo

"Što se tiče medija, oni se dakako – jer su protucrkveni – sa slašću obrušavaju na crkvene ljude, svećenike, redovnice i vjeroučitelje, tražeći u njihovim riječima materijal za linč. Istina, naše riječi ne bi im smjele dati povoda za to – i u konkretnom slučaju, ako je rečeno što su prenijeli mediji, onda treba reći da je to apsolutno neprihvatljiv govor, ali dok se to ne dokaže, ne bi trebalo linčovati čovjeka, a tu su se  - i to isti dan: i ministarstvo, i DORH, i mediji, i škola – svi spremno uključili u javnu i pravosudnu osudu, dok se istovremeno ne osuđuju puno veći prijestupnici, npr. oni koji su počinili veleizdaju prema domovini i doveli kako brojne pojedince tako i čitav narod u bezizlaznu situaciju…" - rekao je Košić u sisačkoj katedrali govoreći o slučaju vjeroučitelja Krešimira Bagarića kojem je određen istražni zatvor zbog sumnje u izrečeni govor mržnje na satu vjeronauka. Tamo je pred učenicima govorio o streljanju Vesne Pusić i Stipe Mesića, veličao generala Ratka Mladića te pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima.

BISKUP KOŠIĆ 'Želi li naš narod da nestanemo? Je li to znak da smo izgubili vjeru?'

Biskup Košić u propovijedi je o pozvao vjernike da se, poput tri kralja, suprotstave vlasti te ne dopuste da ih medijski i politički trikovi zavedu. 

"Između slušanja kralja i poslušnosti Bogu oni mudraci ipak radije izabiru pokoriti se Bogu. Oni time pokazuju građanski neposluh koji bismo i mi kao vjernici trebali pokazivati prema vlasti u slučajevima kad ona nalaže ono što se protivi našoj savjesti i kršćanskim načelima, npr. u ozakonjenju abortusa. U tome možemo prepoznati činjenicu da su vlastodršci stvarno u napasti da žrtvuju istinu, da ubiju jedinog pravog vladara, Krista Gospodina, da unište nadu – i zato ih se treba kloniti. I to je neka vrsta odnosa prema javnosti, premda može izgledati kao uzmicanje od angažiranosti, kao bijeg pred onim koji ne razumije, a ima veliku moć koju može iskoristiti za zlo, a ne samo za dobro“. - rekao je u propovijedi biskup Košić koji je veći dio propovijedi posvetio demografiji citirajući pisma vjernika s problemima ovrha te nemogućnosti dobivanja posla mlade žene koja ima djecu, što su joj potencijalni poslodavci smatrali problemom.

"Najprije se pitamo, kamo vodi to iseljavanje mladih iz Hrvatske i tko je za to kriv. Sigurno, ne možemo zatvarati oči pred tom tužnom pojavom, ali čini se da ''naši' mediji o tome izvješćuju gotovo pozivajući mlade neka samo odu iz zemlje!? Kao da je nekome stalo da se to nastavi i tako isele Hrvati iz svoje domovine. Nitko o toj medijskoj pristranosti ne govori, a ja mislim da je to jednako veleizdaji domovine i da bi to trebalo spriječiti. No, najveću krivnju sigurno imaju oni koji u četvrt stoljeća nisu stvorili preduvjete da svaki mladi čovjek ima svoj dobar i dobro plaćen posao u domovini i da ne mora ići trbuhom za kruhom u bijeli svijet. A to su sve političke elite koje su se izmjenjivale na vlasti i očito se brinule više za sebe negoli za svoj narod. Ljudi su razočarani: korupcijom, još uvijek prevladavajućim zakonom veza i privilegija, a to često uživaju prije svega 'djeca komunizma', dok djeca branitelja i katolika ne vide perspektive jer su opet – i u ovoj državi – nepoželjni i domoljubi i katolici. Kao da najbolji sinovi i kćeri odlaze, i to tjerani još uvijek sveprisutnom udbaško-jugokomunističkom elitom i njihovim potomcima… No, izlaz postoji: to je promjena tih samozadovoljnih elita koje sve određuju, pa čak do te mjere da se i čistačice namještaju prema partijskom odnosno stranačkom ključu… Treba jasno reći: treba nam zakon o lustraciji, koji bi već jednom zauvijek uklonio iz javnog života ljude koji su bili dio represivnog aparata prošlog sustava; i treba nam promjena izbornog zakona koji bi dao šansu svima, a ne da se na vlasti izmjenjuju samo jedni te isti, bez obzira na sposobnost i stručnost, te se samo brinu za sebe, a na narod zaboravljaju! " - istaknuo je biskup sisački Vlado Košić dodavši kako se vjernici trebaju zalagati za promjenu Ovršnog zakona a sve kako se dužnici ne bi zbog duga od 5000 kuna ovršavali s deset puta većim iznosima.

Vjeroučitelj Krešimir Bagarić Renata Rašović Kako je dijete posrnulog školskog vjeroučitelja poučilo vjeri

Zabranu mise  za pokojnog generala Praljka u Njemačkoj ocijenio je pogrešnom odlukom.

"Što se tiče zabrane mise za pok. generala Praljka, suglasan sam s gospodinom koji kaže da je to nedopustivo jer je Crkva uvijek molila za sve pokojne, i to upravo za grješnike, da im se oproste grijesi… To je očito politička odluka jedne biskupije, i ta joj odluka nije na čast. " - napomenuo je biskup Košić koji je za aktualni problem granice sa Slovenijom rekao da je granica "stoljećima poznata" i kako je riječ o "ubačenoj" temi, a sve kako se hrvatsko društvo ne bi bavilo bitnim stvarima. 

Vjeroučitelj Krešimir Bagarić oš matija gubec Sazvan hitan roditeljski zbog učeničkih poruka Krešimir Bagarić Istraga Proces protiv vjeroučitelja upitan jer roditelji ne žele da njihova djeca svjedoče Vjeroučitelj Krešimir Bagarić poticanje na nasilje i mržnju Zagrebačkom vjeroučitelju Krešimiru Bagariću određen istražni zatvor
Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar PrskatorVlado
  PrskatorVlado:

  Preuzvišeni biskup je kao i uvijek dosada verbalno našamarao nositelje kaosa i protuprirodnobludaštva u Hrvatskoj

 • Malenkost:

  Biskup trazi Lustraciju ! ispravno ali s ogromnim zakasnjenjem. Zar Vrh Crkve nije podupro Tudmana u nakan Nelustracije. Do sada je samo Kosic od HR biskupa tako istupio ostatak suti o ovj temi. Da Croslavija je nastala upravo zbog Nelustracije, ... prikaži još! dakle po mom misljenju- Veleizdaja.

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Biskup Kosic je alfa i omega!