Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.08.2018. u 16:12

Doktora će u hitnoj biti još manje. Što ćemo kad netko priučen u hitnoj ne uspije vratiti puls?

Mattea Ružića izdalo je srce. Struka kaže da mu nitko nije mogao pomoći. Kaže i da su sve što su mogli učinili u trenutku poziva u pomoć.

Tuga je svaka smrt tako mladog čovjeka. Najveća je tuga obitelji ovog mladića čiju se smrt tako bez sućuti “razvlačilo” danima. S jedne strane javnost, a i svi mi pozivali smo se da to činimo kako bismo istjerali krivca na čistac. Krivca na kraju nema. Neki su u tu tragediju odmah ubacili politiku i taj nastavak mučno je gledati.

Neki kažu da je Matteova smrt okidač koji će promijeniti stvari nabolje. Neki sumnjaju u sve ijedan nalaz ove tragedije. U potonjem slučaju slobodno možemo reći da smo onda otišli svi skupa kvragu ako i zamišljamo da živimo u sustavu gdje bi netko lažirao uzrok mladićeve smrti! Kakav bi to sumrak ljudskosti i razuma bio! A ovdje nam je svima nedostajalo upravo toga – ljudskosti i razuma.

Ljudskosti da “ne šibamo” po smrti tog praktički djeteta kao po dnevnopolitičkoj temi i razuma da propitamo činjenice bez hajke. Na medicinsku sestru koja mu je prva pružila pomoć i krenula u reanimaciju raspisao se lov. U tom lovu sve medicinske sestre i tehničari postali su takoreći nebitni u ovom našem zdravstvu, a posebno se zaključivalo da nemaju što raditi u hitnoj pomoći. I tog doktora koji je jurio iz Vinogradske, a zakasnio je spasiti mladi život, praktički smo optužili.

Javnost je postala generalno ljuća i s manje respekta, posebno prema hitnjacima koji nam svima toliko puta pomognu. Doktora će u hitnoj biti još manje, sestara i tehničara više i to uz potpune laike koje će obučiti kako vratiti u život nečije srce. Što ćemo kada netko takav “priučen” ne uspije vratiti puls? Reforma koju se zaziva i za koju se proziva zadnjih dana također je zacrtala uvođenje laika, paramedikusa, u sustav hitne. Dakle, tu je struka, a i politika očito složna.

Hoćemo takvu hitnu sutra vratiti s vrata? Ili ćemo shvatiti da bi nam pametnije bilo da se i sami educiramo da sutra možemo znati kako nekomu pomoći.

Emotivni posljednji ispraćaj Mattea Ružića

Pogreb Mattea Ružića
1/14
Ključne riječi

Komentara 1

RE
REYAM
22:25 21.08.2018.

U tom smjeru otprilike ide Kujundžićeva reforma zdravstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije