Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najezda

Biljne stjenice grickaju ljude, no evo kakvu štetu čine šumama

Foto: Gilles San Martin//commons.wikimedia.org
1/3
03.09.2019.
u 16:24

Stjenice su uočene 2013. godine u blizini graničnog prijelaza Bajakovo i prvog odmorišta nakon graničnog prijelaza

Hrvatsku je zahvatila najezda biljnih stjenica, a znanstvenici su otkrili kako su se one širile po Hrvatskoj.

Ovaj je štetnik uočen 2013. godine u blizini graničnog prijelaza Bajakovo i prvog odmorišta nakon graničnog prijelaza, dok se 2014. proširio na veći dio Spačvanskog bazena na kojem se nalazi jedan od najvrjednijih i najvećih kompleksa hrasta lužnjaka u Europi. U godinama 2015. i 2016. je još bio samo na području Spačvanskog bazena. 2017. godine je otkriven u većini krajeva nizinske kontinentalne RH, a 2018. godine napad se pojačavao intenzitetom i površinom. Tako da su danas zaražene gotovo sve sastojine hrasta lužnjaka (preko 200.000 hektara), a uočeno je da se širi i na hrast kitnjak koji čini većinu šuma u brdskim krajevima.

Oikonov tim stručnjaka iz Laboratorija za daljinska istraživanja i GIS na čelu s dr. sc. Alenom Bertom kartirao je njegovo širenje kroz RH na osnovu metoda daljinskog istraživanja (preko satelita) i štete koju čini šumama.

Foto: Laboratorij za daljinska istraživanja i GIS

– Iako ovaj kukac nije dobar letač, zbog svoje brojnosti i dimenzija, prenosio se uz najveće prometne pravce i odmorišta kamiona. Zamislite samo njegovu brojnost kada ima 4-5 generacija godišnje, a svaka jedinka položi do 100 jajašaca, što znači da jedan jedini kukca koji preživi zimu unutar kore, u jesen ima do 10 milijardi praprapraunuka – pojašnjavaju znanstvenici.

Kukac siše klorofil (zato listovi posmeđe) i stablo ne može raditi fotosintezu i stvarati hranu te gladuje.

– Pitanje je samo koliko će naš najvrjedniji hrast izdržati tu 'dijetu' koja u nekim krajevima traje već 5-6 godina – pitaju se znanstvenici.

Foto: Laboratorij za daljinska istraživanja i GIS

Na pitanje kako se zaštititi od dosadnih kukaca, konkretnog odgovora nema jer se još reade ispitivanja.

– Možda sprej protiv komaraca i krpelja može i njih odbiti, ali kako su slabi letači, a tako lagani, njih i vjetar nanese na nas. Ne znamo još kojom kemijom to tretirati. Prof. Hrašovec sa Šumarskog fakulteta je rekao da se rade istraživanja upravo po pitanju kemikalija koje ih mogu regulirati – rekao je dr. sc. Alen Berta i dodao:

– S nižim temperaturama će sigurno biti manje i njih, jer se na nižim i  niskim temperaturama sakriva u kori i pukotinama da bi preživjela zimu. O ovom kukcu postoji malo istraživanja te su istraživanja u kod nas i u Europi tek u začecima, ali  bliska joj platanina mrežasta stjenica preživljava temperature do -10.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije