Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zalijepile su mi se na kožu': 'Prozirne mušice' preplavile hrvatske gradove

"Vidjela sam kako se pune mojom krvi. Ono što bi joj trebalo biti trbuh je pocrvenilo od krvi gotovo u sekundi", kazala je jedna građanka.
01. rujna 2019. u 12:28 9 komentara 11824 prikaza
Foto: Gilles San Martin//commons.wikimedia.org

Zagrepčani, ali i građani nekih drugih gradova u Hrvatskoj u posljednje se vrijeme sve češće suočavaju s problematičnim "prozirnim mušicama" koje su preplavile grad. Građani se žale da im se lijepe na kožu i kosu, hodaju im po odjeći, a kad uspiju - ubodu ih i sisaju im krv. Dnevnik.hr otkrio je o kakvim se točno insektima radi i kakvu opasnost predstavljaju.

stjenice Neugodno iskustvo Turisticu u zadarskom apartmanu napale stjenice: Zbog alergije završila u bolnici

"Zalijepile su mi se na kožu, vidjela sam kako se pune mojom krvi. Ono što bi joj trebalo biti trbuh je pocrvenilo od krvi gotovo u sekundi", kazala je jedna građanka.

- Stjenice su prastara priča. Postoje hrastova i platanina stjenica. Točnije hrastova mrežasta stjenica (Corythuca arcuata) i mrežasta platanina stjenica (Corythuca ciliata). Obje su stigle iz Sjeverne Amerike u Europu. Platanina stjenica prvi put je registrirana u Italiji, u okolici Padove, tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, a hrastova se pojavila negdje oko 2000. godine - pojašnjava prof.dr.sc. Boris Hrašovec sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Dodao je da se radi o biljojedima te da ne znaju zašto napadaju ljude.

-  Za sada nema informacija o tome prenose li kakve parazite ili bolesti. Prvi medicinski podaci vezani uz stjenice pojavljuju se u Italiji, gdje je zabilježeno više slučajeva osipa od njihovih uboda. Kod nas za sada nema medicinske dokumentacije o napadima hrastove i platanine stjenice - kaže Hrašovec.

Izumire hrvatski jasen Bitka za šume: Opaka gljiva drvo pretvara u prašinu, a nitko još nije pronašao rješenje

Novi kapitalni problem

Platane su često drveće po gradovima, smatraju se i zaštitnim znakom zelenila Zagreba, a zbog jačine napada ove stjenice, platanama već u srpnju i kolovozu lišće postaje žuto kao da je sredina rujna, kaže profesor sa Šumarskog fakulteta.

"Puno ih je lišće na drveću, veš ako objesite - pun je stjenica, ljudima u kafićima stjenice padaju u kavu, a obrane nema", dodaje.

Kako ističe, stjenicama odgovaraju vremenski uvjeti i nemaju nikakvog prirodnog neprijatelja koji bi pomogao u borbi protiv njih pa ne čudi da su se raširile posvuda u Hrvatskoj.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
 • Zagy154:

  Iz te Amerike stižu samo govna,te stjenice,pa američki cvrčak,ambrozija,i uglavnom nikaj dobrog

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Dosadne su ka stjenice. Biljojedi. Koji piju krv?! To ti je kao antifašisti u hrvatskoj. Fašisti.

 • larala:

  a, da malo pošpricate tu gamad kao nekad iz aviona . najlakše se tobože čuditi i pričati kako nema saznanja da prenose bolesti i tako u nedogled jer ako zaboravljate ovako isto ste pisali prije više od dvije godine. ta ... prikaži još!a stjenica osim što napada ljude uništava i šume al, očito koga od političara i nadležnih za to briga kad je bitno održati se 4 g. na vlasti i zgrabiti što više.