Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strasbourg

Biljana Borzan u EU parlamentu upozorila na problem mina u RH

Biljana Borzan (1)
Marko Mrkonjic/PIXSELL
10.09.2013.
u 11:00

U dva kratka govora Ruža Tomašić je govorila o problemu nezaposlenosti mladih i o ribarstvu. Založila se za to da svaka mediteranska država članica EU proglasi gospodarski pojas.

Za hrvatske europarlamentarce, koji su stupili na dužnost malo prije kolektivne ljetne stanke u radu Europskog parlamenta, pravi posao u Strasbourgu počinje tek sada, a na prvoj jesenskoj plenarnoj sjednici EP-a Ruža Tomašić (HSP AS) i Biljana Borzan (SDP) javile su se za riječ odmah prvog dana zasjedanja.

U dva kratka govora Ruža Tomašić je govorila o problemu nezaposlenosti mladih i o ribarstvu. Založila se za to da svaka mediteranska država članica EU proglasi gospodarski pojas.

- Proglašenjem gospodarskog pojasa u mediteranskim članicama svaka bi država dobila priliku čuvati i planski iskorištavati vlastite resurse sukladno smjernicama iz zajedničke strategije, što bi se izrazito pozitivno odrazilo i na njihovo, ali i na gospodarstvo cijele Europske unije.

Govoreći o nezaposlenosti mladih, citirala je podatke Eurostata prema kojima 51,8 posto mladih u Hrvatskoj nema posao.

- Mlade Hrvatice i Hrvati trebali bi svoju budućnost vidjeti u Hrvatskoj kako bi naša zemlja bila ekonomski i demografski održiva - rekla je Tomašić i dodala da Hrvatskoj trebaju ozbiljne strukturalne reforme koje bi sadržavale smanjenje poreznog opterećenja te poticanje poduzetništva i samozapošljavanja mladih.

Biljana Borzan je, kao zastupnica iz Slavonije i Baranje, upoznala Europski parlament s problemom minski sumnjivih područja.

- Iako su hrvatske vlasti kroz djelovanje Hrvatskog centra za razminiranje od 1998. iz državnog proračuna za rješavanje tog problema izdvojile preko 320 milijuna eura, minski je sumnjivo još 651 četvornih kilometara s preko 74.000 evidentiranih mina. Gotovo jedna petina stanovništva Hrvatske živi u blizini minski sumnjivih prostora. Za te građane Europske unije mine nisu samo sigurnosni već i ekonomski i ekološki problem - rekla je Borzan.

>> 'Možemo li očekivati pomoć u rješavanju problema s minama?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije