Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borzan pitala ek

'Možemo li očekivati pomoć u rješavanju problema s minama?'

sdp,bruxelles,Biljana Borzan
Tomislav Krasnec/VLM
05.09.2013.
u 15:10

Riječ je o problemu minski zagađenih područja. Pri tome nije riječ samo o sigurnosnom nego i ozbiljnom ekonomskom i ekološkom problemu – navodi se u pitanju Borzan upućenom EK.

Eurozastupnica Biljana Borzan uputila je u kolovozu pitanje Europskoj komisiji o razminiranju minski sumnjivih područja u Hrvatskoj. U njemu je istaknula da je ulaskom Hrvatske u EU Unija dobila i jednu od najtežih posljedica rata vođenog u Hrvatskoj prije dvadesetak godina.

– Riječ je o problemu minski zagađenih područja. Pri tome nije riječ samo o sigurnosnom nego i ozbiljnom ekonomskom i ekološkom problemu – navodi se u pitanju Borzan upućenom EK. U nastavku piše da "to više nije samo nacionalni već postaje i zajednički problem Unije".

– Kao zastupnicu me, stoga, zanima može li RH očekivati pomoć u rješavanju minskog problema od Europske komisije ili drugih europskih institucija – upitala ih je. Napomenula je, također, da je od osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje 1998. godine kao središnje, javne ustanove zadužene za organiziranje i provedbu svih aktivnosti protuminskog djelovanja, samo iz državnog proračuna za rješavanje ovoga problema Hrvatska uložila više od 2,4 milijarde kuna, odnosno oko 320 milijuna eura.

Unatoč tome, problem nije potpuno riješen te je preostao, kako navodi, još 651 četvorni kilometar minski sumnjivog prostora s više od 74.000 evidentiranih mina te da gotovo petina stanovnika Hrvatske živi u neposrednoj blizini takvih minski sumnjivih prostora.

>>O. Valjalo u Europarlamentu: U Hrvatskoj nezaposlenost od 55.4%

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije