Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ružica Kovačević svjedočila:

'Biljana Borzan tražila je da ne blokiram OLT'

Biljana Borzan
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/4
17.05.2014.
u 12:38

SDP-ovka tvrdi da se raspitivala oko OLT-a zbog dobrobiti radnika

Pitali ste me je li netko utjecao na mene, je li se netko interesirao za OLT. Rekla sam vam da je Biljana Borzan došla jednom u moj ured i interesirala se što je s OLT-om – kazala je u istrazi Ružica Kovačević, donedavna šefica osječke Porezne uprave. Osumnjičena je za stopiranje naplate 12 milijuna kuna duga OLT-a, tada u vlasništvu Željka Biloša. Učinila je to, sumnjaju istražitelji, na traženje šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, koja je dala ostavku nakon što je istraga proširena i na nju. Bilo je to, nastavila je Kovačević, "poslije onog rješenja o blokadi".

Dvosatni iskaz

– Interesirala se što je s OLT-om, mora li se njih baš blokirati, u pitanju je nekih 100 radnih mjesta. Rekla sam joj da se ona makne od cijele te priče, da moramo raditi po zakonu – navodi.

U dvosatnom iskazu istražiteljima R. Kovačević je saborsku zastupnicu SDP-a spomenula dvaput. Borzan je na spomenuti sastanak, objasnila je, došla "kao saborski zastupnik, zainteresiran za radnike".

– Tema je bila rješenje o ovrsi. Rekla sam joj da nije poslano u Finu, da ćemo vidjeti hoće li se riješiti reprogram – kazala je.

– Je li nešto konkretno tražila? – upitao je istražitelj.

– Kako mislite tražila? Rekla je da bi bila šteta blokirati 100 radnih mjesta, da će ljudi završiti na ulici, i u tom smislu – odgovorila je.

Je li postojao prethodni dogovor B. Borzan sa Željkom Bilošem ili nekim trećim, njoj nije poznato. Njezin iskaz prvi je, inače, objavio 24 sata Express. Kovačević je bila na kolegiju Porezne uprave u Zagrebu 11. srpnja 2012. Dostavila je naknadno USKOK-u i zapisnik u kojem je izjava tadašnjeg ministra Slavka Linića. Poručio je tada kako "je potrebno zaprimati i zahtjeve poreznih obveznika koji su u prethodnom reprogramu odbijeni".

– Potrebno je izaći im ususret i dati još jednu priliku da opstanu. Samoprocjenom donositi odluke. Očekuje se žurnost u donošenju rješenja – rekao je, zapisano je, Linić. Desetak dana kasnije, šefica Porezne zove kolegicu u Osijek.

– Ja sam shvatila da je Linić na jednom kolegiju urgirao za OLT, ali i za druge dužnike. Ravnateljica mi je rekla kako je Linić urgirao za OLT – ustvrdila je Kovačević.

– Ja sa Željkom Bilošem nemam nikakve veze. Prije bih si zabila čačkalicu u oko nego nekome iz izvršne vlasti rekla da učini nešto protivno zakonu – komentirala nam je Biljana Borzan tvrdnje Ružice Kovačević. Rekla je da još nije pozvana u USKOK na razgovor, kako poziv očekuje i da zbog toga ne želi davati izjave. Ipak, iz njenih krugova poručuju da je Borzan posjetila Ružicu Kovačević u dobroj vjeri zabrinuta za mnogobrojna radna mjesta u tvrtki OLT.

– Borzan se kao saborska zastupnica često raspitivala za osječke tvrtke u svim državnim institucijama i molila ih za pomoć. Naravno, u okviru zakona. Ali to rade svi zastupnici jer je to i njihova obaveza prema biračima – priča nam osoba bliska Biljani Borzan.

Osoba od povjerenja

Tvrdi da Borzan nikada o slučaju OTL nije pričala sa donedavnom šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec, iako su se pojavile informacije da je Borzan bila u kontaktu s njom vezano uz slučaj poreznog duga tvrtke OLT. I doista, ne bi bilo iznenađenje da je Biloš tražio pomoć i od Biljane Borzan jer je ona osoba od iznimnog povjerenja premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Naime, na prošloj sjednici Predsjedništva SDP-a Milanović je rekao kako je dva mjeseca prije nego što je pukla afera Spačva o tom slučaju obavijestio samo nekoliko odabranih - troje ministara i Biljanu Borzan.

>> N. Čavlović Smiljanec o Liniću: Dala sam ostavku i to je to 

>> Je li znala: Bivša šefica Porezne Liniću na potpis dala ugovor o Spačvi

Komentara 76

TA
tamanitelj
12:50 17.05.2014.

Počelo je sa lustracijom SDPa , kao će mi biti drago kada sve izađe na vidjelo sve njihove gluposti i kada se počnu međusobno optuživati ,,raspad kokošinjca

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
12:47 17.05.2014.

... još jedna drugarica pod sumnjom ... imali još netko tko ne misli da su jugo komunisti prava i najgora zločinačka organizacija ... strava ...

MA
marsijanac21
12:58 17.05.2014.

Bundesliga...nema sta, kako jednom slucajno rece nas slucajni premijer...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije