Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doniranje Hrane

Bacimo 400.000 tona hrane, a građani gladni

Konzum
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
21.06.2015.
u 07:15

Osim ukidanja PDV-a na hranu, Belgijci su izdali i vodič koja hrana koliko traje i nakon otisnutog roka "najbolje upotrijebiti do"

Hrvatska godišnje baci 400.000 tona hrane, a deseci tisuća građana gladuju. I to samo zato što i dalje nedostaje ono ključno – politička odluka o poreznom rasterećenju proizvođača i trgovaca kako bi hranu više donirali, a manje je bacali u smeće. Kazao je to Zoran Grozdanov, koordinator inicijative Oslobodimo donacije hrane PDV-a, na okruglom stolu HOK-a o europskom modelu doniranja hrane i perspektivama za Hrvatsku.

Ukidanje PDV-a na doniranu hranu jedna je od preporuka i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Yves Somville, zamjenik glavnog tajnika Valonske federacije poljoprivrednika te član EGSO-a, tvrdi da je hrani, kako joj rok istječe, vrijednost ionako sve bliža nuli. Belgija je, doznajemo, izdala i vodič koliko pojedine namirnice traju i nakon isteka oznake "najbolje upotrijebiti do", a radi se i na proširivanju popisa takve hrane.

U Hrvatskoj pak još čekamo pravilnik tko će, kako i po kojim uvjetima donirati hranu, a donijet će se u listopadu, najavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Snježana Španjol. No, za organizaciju logistike, preko kontrole do distribucije, mogla bi proći još godina, čulo se jučer.

>> Ukida se PDV za doniranje hrane koju bi trgovci bacili

Komentara 6

DU
Deleted user
07:51 21.06.2015.

Jesenti milu biguliucu, Hrvatska je zbilja socijalna i socijalno osjhetljiva država da ti pamet stane! U njoj nema političko volje za porezno rasterećivanje proizvođača i trgovaca?! Pa za što onda ima volje? Za trabunjanje o navodnom neofašizmu i antifašizmu ima svakako. Neka kilogram bačene hrane u prosjeku stioji samo 5 kuna, proizlazi da se na godinu baci hrane u vrijednosti od dvije milijarde kuna, ali relana brojka vjerojatno je bliža trima milijardama. ili oko 400 milijuna eura. Eh, gdje je grom s vedra neba da spali najprije Jakovinu i Vrdoljaka a onda redom sve "antifašiste" iz Banskih dvora. To je samota nad sramotana za Hrvatsku.

MA
Malenkost
09:01 21.06.2015.

I jos je veca muka u tom sto je to vecinom uvezena "Roba" a HR polja neobradena. Tako HR politicari latentno prazne HR. Napustiti to ludilo od drzave je jedino rijesenje.

Avatar bok
bok
08:59 21.06.2015.

Na zalos je i u tim podrućju jugokomunitam utasno unazadio drustvo. Kao u jako puno toga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije