Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Hrvatska mora odgovoriti istom mjerom'

Brat uhićenog u Orašju: 'Ovo je naš Vukovar i Srebrenica. Krivi su što su se obranili'

Orašje
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
03.11.2016.
u 21:48

Nisu nas otjerali iz Posavine u ratu, a sada valjda hoće u miru – ogorčeni su članovi braniteljskih udruga u Orašju i obitelji uhićenih

Branitelji HVO-a posavskih postrojbi, prije svega bivši pripadnici 106. HVO brigade i članovi obitelji poginulih sutra će se okupiti ispred stadiona HNK Orašje na mirnom prosvjedu u znak potpore uhićenim bivšim pripadnicima brigade. Kroz tu brigadu prošlo je oko 5500 branitelja, više od tisuću je ranjenih i na stotine oboljelih, 271 poginuo je u obrani. Zahvaljujući toj postrojbi Orašje nije palo u srpske ruke.

Zločin u Slavonskom Brodu

Njeni pripadnici proživljavaju teške trenutke nakon što su general-bojnik Đuro Matuzović (svojedobno ratni zapovjednik) i brigadir Ivo Oršolić (njegov zamjenik) s još osmoricom pripadnika HVO-a privedeni na zahtjev vlasti RS-a. Desetorica posavskih Hrvata ostaju u pritvoru najmanje mjesec dana i to zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Posavini.

U Oraškom Džepu više od dvije godine u ratu je sudjelovao Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove udruge malih i srednjih poduzetnika. Kaže da je vrlo iznenađen uhićenjima, da je vrlo emotivno primio vijest, no i da Hrvatska mora što prije uzvratiti donošenjem zakona kojim možemo goniti ratne zločince na prostoru bivše Jugoslavije.

– Poznajem dobro Đuru Matuzovića i Ivu Oršolića. Matuzovića znam od prvog dana, bio je simpatičan sa svojim slavonsko-posavskim govorom. I nikao ne prihvaćam ono što im se stavlja na teret, a to je, kako sam doznao, to što su tražili da zarobljenici zajedno s vojskom kopaju rovove. Ali nigdje se ne spominje da je bila riječ samo o Srbima. Za takvo što ne tereti ni Haaški sud. Tamo se borilo za goli život. Osuđujem svaki zločin i nasilje, ne branim ga, ali pitam se za što se još onda može odgovarati. Svaka bi se odgovornost onda mogla preispitati. Treba vidjeti što je učinjeno u afektu, a što je ratni zločin. Uzme li se u obzir samo da je Hrvatska bila žrtva, da je napadnuta od dvije trećine BiH, da je u Slavonskom Brodu bilo najviše stradale djece ubijene upravo s teritorija BiH... – kaže Lovrić koji smatra da Hrvatska treba odgovoriti na ovu istragu tužiteljstva BiH.

– Treba optužiti cijeli vrh BiH za zločin u Slavonskom Brodu. Jasno je da je riječ o političkoj poruci kojom se želi ubrzati iseljavanje Hrvata iz BiH. Vjerujem da će se to dogoditi jer ionako ne možemo ljude zadržati u Slavoniji, a kamoli poslije takve odluke očekivati da će ostati u Posavini. No ne smijemo na tome stati. Ako se ne može bilateralno riješiti problem, onda i mi moramo donijeti zakon kojim možemo goniti ratne zločince na prostoru bivše Jugoslavije, nećemo više voditi rat oružjem, nego zelenim žigom optužnica. Pa tu onda možemo uključiti i srbijanskog premijera i predsjednika jer su imali stranačku vojsku koja je provodila etničko čišćenje i zločine. I staviti ih odmah na europski uhidbeni nalog. Odnosno staviti i druge u poziciju u kojoj smo mi, tj. po istoj logici, jer mi smo bili žrtva – oštar je Lovrić. Dotaknuo se bivšeg premijera i njegova ministra.

Izjednačeni žrtva i agresor

– Slušam Kotromanovića i govor Milanovića braniteljima. I zaključujem da je naknadno lako biti pametan. A da zapravo ništa nije učinjeno. Kotromanović je sigurno na tim optužnicama pa se trebalo nešto učiniti – zaključio je Petar Lovrić.

Još uvijek su u šoku i članovi obitelji uhićenih.

– Ovo je naš Vukovar i Srebrenica. Krivi su što su se obranili. Sav stožer obrane privela je SIPA, i to uoči Svih svetih. Sve me neodoljivo podsjeća na 1992. godinu uoči Uskrsa kada je napadnuta Bosanska Posavina – kazao nam je fra Joso Oršolić, župnik Župe Zvornik Srebrenica i brat zatočenog Ive Oršolića – Ivše. Obitelji uhićenih očekuju da se u akciju pomoći uključe sve relevantne institucije i predstavnici vlasti Hrvata iz BiH te iz Hrvatske.

U međuvremenu oglasilo se i tužiteljstvo BiH. Tvrdi da su netočne izjave hrvatskih dužnosnika i nekih institucija da se u slučaju uhićenja Đure Matuzovića i devetorice suboraca radi o istrazi za udruženi zločinački pothvat, nego ih se sumnjiči za ratni zločin protiv čovječnosti i ratnih zarobljenika po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti.

Unatoč tome, napetost se osjeća najviše među braniteljima.

– Nisu nas otjerali iz Posavine u ratu, a sada valjda hoće u miru – jednoglasni su iz braniteljskih udruga.

– Ogorčeni smo pravnim sustavom koji izjednačuje žrtvu i agresora, omalovažava herojsku obranu Posavine. Zapovjednici se privode kao zločinci – poručuju iz Udruge branitelja općine Orašje.    

>> Protuudar – Hoće li Hrvatska aktivirati optužnice protiv visokih časnika Armije BiH? 

>> Državno odvjetništvo BiH opovrgava: U slučaju Orašja nije riječ o zajedničkom zločinačkom pothvatu

Komentara 61

KO
kompakt
22:05 03.11.2016.

Gospodo iz DORH-a dali ratni zločini idu u zastaru.Pod hitno pokrenuti optužnice protiv muslimanskih oficira koji su vršili agresiju na hrvatsku zajedno sa srbočetnicima kao i srbima iz srbije kao agresorima.Pod hitno raspisati međunarodne potjernice i evropski uhidbeni nalog za sve strane agresore.Ukinuti i zakon o aboliciji za ratne zločince.

SW
swic
22:00 03.11.2016.

Sram bilo sve dosadasnje vlade i presjednike .

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:13 03.11.2016.

Hm, Bosansku posavinu je Hrvatska popušila do bola. Zastarjela tehnologija proizvodnje nafte iz Bosanskog Broda truje otrovnim plinovima sve sa ove strane Save. U Posavini je ostalo 500 hrvata od prijeratnih 50 000, a ovi krepilinjosi su za 620 ljudi pripremili optužnice za ratne zločine. Zar je stvarno Hrvatska toliko servilna i sadistička prema sebi, da može ovo progutati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije