Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negoduje zbog uhićenja

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović: Pustite na slobodu uhićene u Orašju

Dragan Čović
Foto: DPA/PIXSELL
03.11.2016.
u 17:56

"Ne vidim ni jedan razlog da ijedna osoba koja odgovara zakonima danas, nakon dvadeset godina, bude zatvorena zbog tobožnjeg utjecaja na svjedoke", kazao je Čović.

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izrazio je negodovanje zbog uhićenja bivših časnika i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane u Orašju u vrijeme katoličkih svetkovina i nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, te je pozvao na njihovo puštanje na slobodu tvrdeći da ne postoje razlozi za njihovo zadržavanje u pritvoru.

"Želim iskazati krajnje negodovanje, jer ne vidim ni jedan razlog da ijedna osoba koja odgovara zakonima danas, nakon dvadeset godina, bude zatvorena zbog tobožnjeg utjecaja na svjedoke. Dogodilo se to na praznik Svih svetih, nakon posjeta najviših dužnosnika vlade Hrvatske", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Uznemirili smo jedan dio bosanskohercegovačke javnosti"

Pri tome je rekao kako ne želi utjecati na rad pravosuđa, ali je upozorio kako je uhićenje desetorice bivših hrvatskih časnika i vojnika došlo u vrlo osjetljivo vrijeme.

"Uznemirili smo jedan dio bosanskohercegovačke javnosti. Ne govorim o tome je li netko napravio kazneno djelo ili nije. Ne vidim razlog da u jednoj maloj sredini na blagdane odvedete deset ljudi iz domova. Svi su se odazivali na pozive institucija, a sada su otvorili sto pitanja koja nam nisu trebala u ovom trenutku", dodao je Čović.

On je dodao da se kod ovakvih odluka mora biti krajnje obazriv, pogotovo takve trebaju biti institucije koje ih donose. Dodao je da je o slučaju danas razgovarao s članovima Predsjedništva uz međusobno uvažavanje.

Odvjetnik Almin Dautbegović koji zastupa prvoosumnjičenog generala HVO-a Đuru Matuzovića rekao je u četvrtak za Hinu da ne postoji nijedan razlog za zadržavanje njegova klijenta u pritvoru te je potvrdio da piše žalbu na jučerašnje rješenje Suda BiH. Najavio je da će sutra uložiti žalbu Sudu BiH.
Naveo je nevjerodostojnim objašnjenja da bi, ako se puste na slobodu, osumnjičeni mogli pobjeći u Hrvatsku i da bi mogli utjecati na svjedoke budući da su od navodnih zločina protekle 23 godine.

>>Hrvati iz BiH žrtve politike bez strategije Zagreba

Komentara 31

DO
dopizdilomi
18:02 03.11.2016.

To se drugačije radi. Hrvati se povuku iz vlasti. Odu u Mostar i kažu da osnivaju svoju vladu i idu na referendum o odcjepljenju. Onda gledaš kako guza žvaće gaće.

PA
Pape5
18:48 03.11.2016.

Čoviću, a da zamoliš prijatelja Dodika za pomoć?

Avatar mason
mason
18:32 03.11.2016.

Imate li vi novinari kakvih pravih informacija osim slike ovog yugoslovena.Imena odgovornih za uhicenje ,radi li se o srbima ili muslimanima,ili su i jedni i drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije