Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transparentne cijene

'Bijela lista' s cijenama 300 proizvoda bit će objavljena u petak

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
07.02.2023.
u 22:57

Kako bi se bolje pratili trendovi, trgovci će, uz 300-tinjak proizvoda čije će se cijene javno objavljivati, dva puta mjesečno MINGOR-u slati i internu, proširenu listu od oko 1200 proizvoda u 80-ak kategorija

Građanima bi se u petak trebala prezentirati tzv. “bijela lista” s cijenama oko 300 proizvoda u 80-ak najprodavanijih kategorija koje će Ministarstvu gospodarstva (MINGOR) dostavljati trgovci. Na njoj će se, podsjetimo, vidjeti kakve su cijene najprodavaniji artikli poput brašna, riže, tjestenine, mlijeka, hrenovaka, telećih rebara, paštete... imali na zadnji dan lanjske, prvi dan ove godine te u aktualnom vremenu, kao i jesu li na akciji ili su poskupjeli, opravdano ili ne.

Naš izvor iz Ministarstva kaže da je aplikacija gotova, no danas se sastaju s predstavnicima sindikata te udruženja trgovine pri HUP-u i HGK. Nadaju se da će i preostalih sedam trgovaca, koji su ostali po strani, kad vide kako aplikacija funkcionira, nagovoriti da se priključe listi. Riječ je, naime, o Sparu, Lidlu, NTL-u, Kauflandu, Plodinama, Mlinu i pekarama te Studencu, koji nisu spremni sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja i usporedbe cijena dok se s resornim ministarstvom detaljno ne usuglase plan i metodologija. Kako bi se bolje pratili trendovi, trgovci će, uz 300-tinjak proizvoda čije će se cijene javno objavljivati, dva puta mjesečno MINGOR-u slati i internu, proširenu listu od oko 1200 proizvoda u spomenutih 80-ak kategorija.

– Drago nam je da trgovci žele razgovarati. Nemamo ništa protiv onih koji opravdano dižu cijene, ali imamo protiv onih koji su u prijašnjem razdoblju jako puno dizali cijene i sad ih opet hoće dizati, među kojima su i dobavljači koji ne žele javno objaviti da dižu cijene, nego se skrivaju iza trgovaca – kaže naš izvor iz Ministarstva.

Doznajemo da su trgovci ti koji su inicirali sastanak u MINGOR-u. Ne sumnjaju da će se razgovarati o bijelim listama, no trenutačno ih, tvrde, više muče rast troškova, “zamrznute” struje koja je skuplja “samo” četiri umjesto 10 puta, ogromni gubici zbog zamrznutih cijena proizvoda...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije