Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bijela kuća kritizira Kinu zbog zahtjeva svjetskim aviokompanijama

Bijela kuća je u razdoblju eskalacije sukoba između Washingtona i Pekinga zbog kineskog trgovinskog suficita u razmjeni dviju država objavila kako je kineska administracija zadužena za zrakoplovstvo poslala pismo na adresu 36 inozemnih aviokompanija.
06. svibnja 2018. u 08:53 5 komentara 1280 prikaza
American Airlines
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Bijela kuća je u subotu oštro kritizirala pokušaje Kine da natjera inozemne aviokompanije da Tajvan, Hong Kong i Makao ne navode kao neovisne države, nazvavši njezina nastojanja da upravlja načinom opisivanja politički osjetljivih teritorija "orwellovskom glupošću"

PODIZANJE NAPETOSTI Kina se ne obazire na druge zemlje: Postavili raketne sustave na sporno otočje

Bijela kuća je u razdoblju eskalacije sukoba između Washingtona i Pekinga zbog kineskog trgovinskog suficita u razmjeni dviju država objavila kako je kineska administracija zadužena za zrakoplovstvo poslala pismo na adresu 36 inozemnih aviokompanija, uključujući američke, tražeći od njih promjene. 

Od njih je zatraženo da sa svojih internetskih stranica i iz drugih materijala uklone informacije koje sugeriraju da su Tajvan, Hong Kong i Makao dijelovi država koje su neovisne od Kine. 

Bijela kuća je priopćila kako će predsjednik Donald Trump "podržati one Amerikance koji će se oduprijeti pokušajima kineske Komunističke stranke da američkim tvrtkama i građanima nametne političku korektnost".

"Ovo je orwellovska glupost i dio sve snažnijeg trenda Komunističke partije da nametne svoje političke poglede američkim građanima i privatnim tvrtkama... Pozivamo Kinu da prestane prijetiti i vršiti pritisak na američke prijevoznike i stanovnike", dodaje se. 

Tajvan je najosjetljivije kinesko teritorijalno pitanje. Peking taj suvereni demokratski otok smatra svojom odmetnutom pokrajinom. Hong Kong i Makao su bivše europske kolonije koje su danas dijelovi Kine, no koje imaju značajnu autonomiju. 

Glasnogovornik grupacije Airlines for America koja predstavlja United Airlines, American Airlines i druge veće aviokompanije, u subotu je objavio kako surađuju s američkom vladom u određivanju "idućih koraka" po ovom pitanju.

Delta Airlines se u siječnju ispričala zbog "nesmotrene greške bez poslovne ili političke namjere" kad je na svojim internetskim stranicama Tajvan i Tibet navela kao neovisne države.

Kina je u siječnju na tjedan dana zatvorila internetsku stranicu Marriotta kako bi kaznila taj najveći svjetski hotelski lanac jer je u upitniku za svoje klijente naveo Tibet, Tajvan, Hong Kong i Makao kao odvojene države. 

I australski Qantas Airways je u siječnju objavio da je izmjenio svoju internetsku stranicu kako na njoj Tajvan i Hong Kong više ne bi bili navedeni kao države. 

Jačanje kineske težnje da utječe na to kako strane tvrtke gledaju na teritorije koje Peking svojata, čak i ako je samo riječ o internetskim izbornicima, pokazuje koliko je pitanje suverenosti postalo osjetljivo pitanje za Kinu. 

Kineske zrakoplovne vlasti su u siječnju naglasile da će od svih stranih aviokompanija koje djeluju u Kini tražiti da naprave temeljite provjere svojih internetskih stranica, aplikacija i korisničkih informacija i da se "strogo pridržavaju kineskih zakona i regulacija kako bi se spriječilo da se slična stvar ponovi". 

Iranu je naloženo da plati štetu obiteljima u iznosu 6 milijardi $ Sud u New Yorku Iran proglašen krivim za napad 11. rujna bez dokaza Donald Trump Nominirali ga Nakon Obame, Nobelova nagrada za mir i Trumpu? Donald Trump Nameti na čelik i aluminij Trump Europi dao još 30 dana bez carina, Bruxelles ljutit
Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • nogogaz:

    Prejaki su ti "komunisti" za SAD....tako da oni komanduju americkim kompanijama.

  • Deleted user:

    Kinezi imaju pravo na sve mjere popularne ili nepopularne Američkoj terorističkoj državi.

  • KaraMarko:

    Ko gubi ima pravo da se ljuti...