Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIZANJE NAPETOSTI

Kina se ne obazire na druge zemlje: Postavili raketne sustave na sporno otočje

Foto: Screenshot/Google Maps
03.05.2018.
u 08:51

Daljnja militarizacija poslužit će za podizanje napetosti i stvaranje većeg nepovjerenja među podnositeljima zahtjeva - rekao je dužnosnik Pentagona.

Iako nekoliko azijskih zemalja svojata otočje Spratly u Južnokineskom moru, to nije zaustavilo Kinu da na svoje tri utvrde postavi raketne sustave zemlja-zrak.

Ove informacije donosi američki CNBC od izvora 's izravnim poznavanjem obavještajnih izvještaja SAD-a'. Navode kako su raketni sustavi premješteni u proteklih 30 dana. Navode i kako su raketni sustavi postavljeni na grebenima Fiery Cross, Subi i Mischief, a u njima se nalaze rakete YJ-12B i HQ-9B. 

Prva vrsta raketa, YJ-12B, namijenjena je za napad na brodove koji se nalaze u krugu od 295 nautičkih milja dok HQ-9b ima raspon od 160 nautičkih milja, a namijenjena je za napad na zrakoplove.

CNBC piše i kako su se rakete pojavile i u kineskom vojnom stožeru na obližnjim Paracelovim otocima.

- Konstantno smo pozivali Kinu, kao i druge zemlje, da se suzdrže od daljnje izgradnje novih objekata i militarizacije osporenih dijelova te da se obvezuju na mirno upravljanje i rješavanje sporova s ostalim podnositeljima zahtjeva - rekao je dužnosnik Pentagona za CNBC kada su ih tražili da prokomentiraju kineske vojne aktivnosti. 

- Daljnja militarizacija poslužit će za podizanje napetosti i stvaranje većeg nepovjerenja među podnositeljima zahtjeva - rekao je.

Pogledajte i galeriju: Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu!

1/12

Komentara 21

CA
campa
10:33 03.05.2018.

Kako svijetu nije jasno da ekskluzivno pravo postavljati sustave obrane na biolo kojem djelu svijeta imaju samo SAD,Izrael i Velika Britanija.Oni u ime demokracije i mira te ljudskih prava a ostali su prijetnja svijetskom miru.

DU
Deleted user
09:09 03.05.2018.

A da pošaljemo mi tamo naše nove F-16, pa da im priprijetimo?

DU
Deleted user
12:23 03.05.2018.

Kina je postavila rakete na svoju zemlju, isto kao kada Rusi postave rakete u vlastitoj zemlji, Amerikanci prosvjeduju u oba slučaja. Ali kada amer stavi svoje rakete u blizini kineske i ruske granice onda nikom ništa to je uredu zapadna logika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije