Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNIZACIJA

BiH nabavlja nove helikoptere i vozila: Očekuje se da će više ulagati u vojsku

AUT, Bundesheer Hubschrauber
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL
1/2
14.05.2021.
u 17:01

U nacrtu se upozorava kako su trenutačna izdvajanja za obranu i dalje preniska kako bi omogućila propisanu razinu održavanja opreme i infrastrukture i ne podržavaju programe modernizacije potrebne za razvoj iskoristivih vojnih sposobnosti.

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrane BiH u ovom trenutku provode tri kapitalna projekta, a kako je vidljivo u nacrtu Programa reformi BiH za 2021., projekti se odnose na remont helikoptera, nabavu motornih vozila (novih i zamjene) i nabavu novih helikoptera za OS BiH, piše Večernji list BiH.

Važnost projekata

Realizacija navedenih projekata od ključne je važnosti za održavanje i razvoj nužnih operativnih sposobnosti OS-a BiH i realizaciju njegove glavne misije i zadataka, ističe se u nacrtu dokumenta koji bi se uskoro, nakon online konzultacija, trebao naći na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o povećanju izdvajanja za opremanje vojske, posebno je značajno provesti nekoliko projekata koji će omogućiti da se sredstva preusmjere. Naime, rješavanje pitanja neperspektivnih lokacija i viškova naoružanja i vojne opreme u skladu s postojećim aranžmanima i zakonima pridonijet će poboljšanju vojnog proračuna jer će se sredstva za ove namjene preusmjeriti za namjene funkcioniranja i opremanja OS-a BiH.

U nacrtu se upozorava kako su trenutačna izdvajanja za obranu i dalje preniska kako bi omogućila propisanu razinu održavanja opreme i infrastrukture i ne podržavaju programe modernizacije potrebne za razvoj iskoristivih vojnih sposobnosti. Razvoj punih sposobnosti vojnih jedinica zahtijeva stvaranje povoljnih uvjeta i potrebna proračunska sredstva, jedan je od zaključaka iz nacrta. U kontekstu poboljšanja letačkih sposobnosti Oružanih snaga, nedavno je general-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera OS-a BiH, potvrdio za Avaz kako je u tvornici “Bell” u Sjedinjenim Američkim Državama počela proizvodnja helikoptera Huey II za potrebe Oružanih snaga BiH. Najavio je i projekt u okviru kojeg će OS-u BiH biti isporučeno i 28 specijalnih višenamjenskih vojnih vozila Humvee, a jedan dio njih bit će oklopljen. Istodobno, Vijeće ministara BiH nedavno je donijelo odluku o izmjeni odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta “Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godine.

Na taj način produljen je rok za provođenje projekta do 2022. godine. Također, Ministarstvo obrane je predložilo, a Vijeće ministara BiH donijelo odluku o izmjenama i dopuni odluke o odobravanju sredstava financiranja i dinamike realizacije višegodišnjeg projekta “Osiguranje i unaprjeđenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godine,  piše Večernji list BiH.

Modernizacija

Sredstva u iznosu od 3,3 milijuna maraka bit će osigurana prestrukturiranjem proračunskih sredstava iz 2020. godine, dok će 5,844.000 maraka biti osigurano iz proračuna institucija BiH u razdoblju 2021. – 2022. godine, do kada će se provoditi ovaj projekt. Inače, u kontekstu opremanja, u nacrtu se navodi i kako su, s obzirom na trenutačno stanje oko financiranja, posebno značajni programi podrške koje pružaju partnerske zemlje i koji su od velike važnosti i u pogledu modernizacije.

VIDEO: Prijavak 2. Mehanizirane  bojne Gromovi, sljednika nekadašnjih Gromova

 

 

Ključne riječi

Komentara 8

FA
fajlpz
18:09 14.05.2021.

Ma super nemaju za cijepiva i čekaju da im se pokloni a onda kupuju oružje.Bravo

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:54 14.05.2021.

Tko je donio tu odluku? Nema nagrade za tocan odgovor, jer oko 50% stanovnika BiH (svi osim muslimana) te tzv. oruzane snage BiH dozivljavaju kao prijetnju po svoju sigurnost i fizicku egzistenciju. Ali nazalost, zahvaljujuci nametnutom nakaradnom sustavu, i oni ce to morati svojim novcima financirati... Mozda je jos nesto ostalo od pljacke Hercegovacke banke koju je svojedobno sprovela tzv. medjunarodna zajednica?!

KE
Kemo
18:35 14.05.2021.

Zemlja malih kukuruza i malih kravica kupuje oružje. Bravo, oni što se ne isele moći će u vojsku i ratova ti. Kad se jednom opustoši biće mjesta za ovce i proizvodnju vune. I šljiva za rakiju. Sve za izvoz. Arapima neće trebati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije