Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBEĆAO ODMAZDU Islamskoj državi

Biden: Kraj rata u Afganistanu završava kraj napora SAD da vojno preoblikuje druge zemlje

Foto: REUTERS
1/2
31.08.2021.
u 23:11

Američki predsjednik priznao je kako su bili ulovljeni nespremni na brz raspad afganistanske vojske što je omogućilo još i brži dolazak talibana na vlast.

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti samo dan nakon što je posljednji vojnik američkih snaga napustio međunarodnu zračnu luku Hamid Karzi u Kabulu označivši tako kraj američke vojne intervencije u Afganistanu. 

- Dragi moji Amerikanci, rat u Afganistanu je gotov. Četvrti sam predsjednik koji se mora suočiti s problem završetka tog rata. Kad sam se kandidirao za predsjednika, obećao sam američkom narodu da ću ja završiti ovaj rat. Danas sam ispunio to obećanje. Vrijeme je da se bude iskren s američkim narodom. Nismo više imali jasan cilj u Afganistanu. Nakon 20 godina rata u Afganistanu, odbijam poslati još jednu generaciju američkih sinova i kćeri da se bore u ratu koji je trebao odavno završiti. 

Objasnio je da kraj rata u Afganistanu završava kraj napora SAD da vojno preoblikuje druge zemlje. 

 

Biden je u svojem govoru branio svoju odluku za povlačenjem, usprkos tome što se povlačenje u javnosti smatra loše obavljenim poslom. 

- Prava odluka u Afganistanu je bila između ostanka ili eskalacije - ustvrdio je i dodao: - Nisam želio produžiti ovaj rat dovijeka i nisam želio odugovlačiti odlazak. 

Američki predsjednik priznao je kako su bili ulovljeni nespremni na brz raspad afganistanske vojske što je omogućilo još i brži dolazak talibana na vlast. Osvrnuo se i na američke vojnike koji su radili na povlačenju iz Afganistana. 

- Tjednima su riskirali svoje živote kako bi izvukli iz Afganistana američke državljane, Afganistance koji su nam pomagali, državljane naših saveznika i partnera kao i druge. Činili su to suočavajući se s pritiskom gomile željne da napusti zemlju - naveo je, piše CNN. 

Biden je rekao da je prema sporazumu koji je s talibanima postigao Trump prošle godine, iz zatvora pušteno više od 5000 zatvorenika, uključujući i neke od najviših talibanskih zapovjednika.

"U trenutku kad sam preuzeo dužnost, talibani su bili u najsnažnijoj vojnoj poziciji od 2001. godine, kontrolirajući ili ugrožavajući gotovo polovicu teritorija zemlja", naglasio je. Također je kritizirao nesposobnost afganistanske vlade da se odupre talibanima.

Poslao je i posebnu poruku Islamskoj državi koji su prošlog četvrtka napali aerodrom u Kabulu u kojem je poginulo 170 osoba, među kojima i 13 američkih vojnika. 

- ISIS-K, nismo gotovi s vama - kazao je Biden i obećao preciznu strategiju protiv njih. Obećao im je da će ih loviti do kraja svijeta. 

 

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Barba
Barba
06:35 01.09.2021.

Slijedeći predsjednik SAD bit će Mickey Mouse. Ovaj se zove Minnie.

Avatar Tombstone
Tombstone
23:45 31.08.2021.

Lupa ga stari i lupa....malo panicari jer su i liberalni mediji sad poceli lupat po njemu....

Avatar dzambo
dzambo
04:06 01.09.2021.

Opet NIJE ISTINA sto ''ovaj'' govori....JER prvobotni dogovor je bio da Talibani neulaze u Kabul al ova Adimistracija ionako u bez broj slucajeva do sada je ''zabrljala sve''....i samo zbopg toga mnogi su jos ostali u Kabulu a da nepricam koliko je naoruzanja ostavito....e sad da je Trump to uradio na ovakav nacin ''pojeli bi ga'' ljevicarski mediji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije