Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POVLAČENJA

VIDEO Talibani presretni, Amerikanci im ostavili pozamašnu količinu oružja

Foto: Screenshot
1/5
31.08.2021.
u 21:32

U svojem pohodu na Kabul, talibani su zauzeli deset afganistanskih vojnih baza uključujući i one u Heratu, Khostu, Kunduzu i Maraz-i-Sharifu, što znači da su prije uspjeli doći do pozamašne količine oružja, opreme te streljiva

Nije trebalo dugo čekati da se talibani pohvale na društvenim mrežama sa svojim 'plijenom', nakon što je Afganistan napustio posljednji američki vojnik.

Na Twitter profilu Talib Times, koji za sebe tvrdi da je riječ o službenom profilu Islamskog emirata Afganistan, objavljena je snimka leta u američkom helikopteru Black Hawk na kojoj se vidi kako talibani mašu iz zraka. 

 

Ovo nije jedini helikopter koji je ostao za Amerikancima i savezničkim snagama. 

U svojem pohodu na Kabul, talibani su zauzeli deset afganistanskih vojnih baza uključujući i one u Heratu, Khostu, Kunduzu i Maraz-i-Sharifu, što znači da su prije uspjeli doći do pozamašne količine oružja, opreme te streljiva, navodi BBC. 

Portal Oryxx objavio je 16. kolovoza popis potvrđenih letjelica koje su uspjele pasti u ruke talibana, no nakon jučerašnjeg povlačenja ta brojka je drastično porasla.  Kako bi se pokazali što imaju, Talib Times je objavio i danas snimku dijela opreme, navodeći kako su američke snage ostavile,među ostalim,  A29 Super Tucasone i MD 530s helikoptere. 

 

 Podsjećamo, Amerikanci i njihovi saveznici dvadeset godina su slali i koristili znatne količine vojne opreme, naoružanja i vozila.

 Dio opreme je prebačen u druge zemlje poput Uzbekistana, no i dalje je ostala impresivna količina svega što bi moglo u konačnici koristiti talibanima kad dođe do sukoba s Islamskom državom. 

 

General Frank McKenzie ustvrdio je kako su onesposobili 27 Humveeja i 73 letjelica kako ne bi mogli biti ponovo korišteni, no snimke talibana pokazuju suprotno. 

Sve do posljednjeg trenutka sve dok nisu napustili aerodrom Hamida Karzai, Amerikanci su imali aktiviranu proturaketnu zaštitu u slučaju mogućeg napada Islamske države, navodi AP. Ukoliko to uspiju osposobiti, to će biti znatni uspjeh za talibane. 

Čini se kako su i riješili problem tko će upravljati ostavljenim letjelicama. Mnogi afganistanski piloti koje su obučavali Amerikanci bili su meta talibana i ubijani su prethodnih tjedana, no sad nakon povlačenja pohvalili su se na društvenim mrežama kako im se na raspolaganje dao afganistanski pilot Sardar Mazloom. Za očekivati je kako neće biti jedini. 

 

Koliko je točno oružja završilo kod talibana, u ovom trenutku nije poznato.  

Komentara 17

KU
Kuronja20cm
22:08 31.08.2021.

Ima na YT britanski dokumentarac koji je pratio demontazu kampa "Bastion" brit.vojske ,američke i afganistanske kada je objavljeno da se saveznici povlace i prepustaju bazu afg. vojski.Uglavnom, postavljanje baze kostslo je brit. porezne obveznike 50 mil funti ako se nee varam. Demontaza baze i unistavanje opreme 300 mil!! 20 god bacenih u vjetar....

DU
Deleted user
22:12 31.08.2021.

Ako me netko želi uvjeriti da ovo ostavljanje oružja Amerikanaca Talibanima nije namjerno, neće uspjeti.

Avatar Tombstone
Tombstone
22:26 31.08.2021.

Ne pisite lazi! Americka vojska (Navy i Marine) su bili stacionirani tamo, i nisu ostavili ni jedan jedini metak. Navedeno naoruzanje ostavila je vojska Avganistana koja je prva pobjegla, a platio ga je narod Avganistana. I radi se o naouruzanju namjenjenom izvozu, dakle ne najmodernijem. Mjesta gdje. su bile mornaricke i marinske baze izgledaju kao pustopoljina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije