Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA Šibenski radnici dva tjedna rade samo od utorka do četvrtka

Bez otkaza i rezanja plaća radnici TLM-a odlaze sami!

21.04.2009.
u 16:34

Zbog posljedica svjetske gospodarske krize, gotovo prepolovljenih narudžbi aluminijskih šipki i punih profila koje su dolazile od europske automobilske i elektroničke industrije, radnici TLM-a, njih 300 zaposlenih u prešaonicama, već dva tjedna rade skraćeno, od utorka do četvrtka. Plaću za ožujak još nisu dobili, a tuže se i da im za posljednje dvije plaće nisu plaćeni doprinosi. Ipak, sindikat se zasad ne buni i ne najavljuje štrajk ili druge oblike sindikalnog prosvjeda.

Lako zarađene plaće
– U ovakvoj situaciji na domaćem i svjetskom tržištu aluminijskih proizvoda poslodavac bi nagradio sindikaliste koji bi organizirali štrajk i tako ih odveo na neplaćeni godišnji odmor. Plaća kasni šest dana, ali imamo jamstva da će biti isplaćena u srijedu. Za sada ne planiramo nikakve akcije – rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca u TLM-u Zdravko Burazer i naglasio kako će to, kada je dobiju, biti najlakše zarađena plaća u Šibeniku.

– Radnici u prešaonici rade tri dana tjedno, a ostali, u Elemesu i pratećim službama, dolaze na posao i šetaju se po krugu tvornice. Ako kriza završi samo na ovakvom kašnjenju plaća, bit ćemo presretni. Zasad, naime, nema najava o otkazima ili smanjivanju plaća, koje u prosjeku iznose oko 5200 kuna i mnogo su veće od šibenskog prosjeka – kaže Burazer.

Ugovor o kupoprodaji 80,2 posto dionica TLM-a za jednu kunu uz obvezu ulaganja u proizvodnju u iznosu od 109 milijuna i zadržavanje 1400 od ukupno 1503 radnika između Hrvatskog fonda za privatizaciju i konzorcija Adriala potpisan je krajem 2007. godine. Unatoč najavljenim i započetim ulaganjima i zajamčenom radnom mjestu do 2011. godine uz, za šibenske prilike, više nego dobre plaće, radnici i dalje traže način da napuste tvrtku uz otpremnine od pet tisuća kuna po godini staža.

Veze za otkaze
– Traže se raznorazne veze i vezice kako bi se dospjelo na listu za otpremninu. Atmosfera među 1350 radnika TLM-a loša je. Već je napravljen popis njih 50 kojima će biti uručene knjižice i otpremnine. Još 200 ih se, također dragovoljno, prijavilo za odlazak, ali će samo njih sto moći i otići. Inače će TLM ostati bez radnika za održavanje proizvodnje – rekao je Burazer.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije