Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostaju na cestama

Bez dogovora: Seljaci traže pomoć i od predsjednika Josipovića

Tomislav Pokrovac
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/7
12.08.2013.
u 11:11

Ministar Linić bio je kategoričan – novaca nema i prosvjedi neće pomoći da se poveća proračun, odnosno deficit države.

Nakon sedam sati pregovora s ministrima poljoprivrede i financija Tihomirom Jakovinom i Slavko Linićem seljaci su otišli nezadovoljni bez postignutog dogovora. Najavili su nastavak prosvjeda na cestama, a odmah danas poslali su pismo kojim traže pomoć premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića. Seljaci su tražili potpunu isplatu poticaja, odnosno iznos jednak prošlogodišnjem, te da se otkupna cijena pšenice poveća s 1,05 kuna na barem 1,38 kuna. Ministar Linić bio je kategoričan-novaca nema i prosvjedi neće pomoći da poveća proračun, odnosno deficit države. Poljoprivrednicima su, naime, isplaćena sva planirana sredstva-2,2 milijarde kuna, dok seljaci traže lanjski iznos od 2,8 milijardi kuna.

- Svi smo dobili tridesetak posto manje. Ministar Linić držao se projekcija proračuna i jasno je rekao da novaca nema. No i obiteljska se gospodarstva drže projekcija svojih proračuna, a sad im nedostaje taj iznos koji su planirali - kazao je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Tražili su od Linića da im za 50 posto privremeno smanji davanja prema državi no on im je savjetovao povoljnije kredite i reprogram dugova, kaže Brlošić. Seljaci kućama neće.

– Ostajemo na cestama. Detalje još dogovaramo – rekao nam je Petar Pranjić, čelnik udruge Baranjska brazda. I dok su bezuspješni razgovori trajali satima, seljaci su s traktorima na cesti danas šesti dan prosvjedovali. Napetost se na slavonskim i baranjskim cestama mogla rezati nožem. Cijelo vrijeme su bili složni – s cesta ne idu jer više nemaju što izgubiti.

– Puno je ljepše spavati u krevetu, nego pod nebom. I nama je dosta – ogorčen je Branko Topić, koji je svoj traktor parkirao na punktu u Đakovu. Seljaci su na izmaku snaga, “prže” se na suncu šest dana, a zbog besparice “žedni” su im i traktori. Rezervare im je danas napunio obrtnik Vlado Sičaja, koji im je donio 1200 litara goriva.

– Trebat će nam gorivo da upalimo traktore nakon sastanka pa ili odemo kući ili se premjestimo na druge ceste i granice – odlučni su.

Podršku je prosvjednicima u Đakovu iskazao i Đurica Pardon, župnik iz Punitovaca.

– Vjernici redovito mole za kruh naš svagdašnji, a treba znati cijeniti i trud potreban da taj kruh nastane. Poljodjelci trebaju moći živjeti od svoga rada – poručio je, ističući kako je došao u “svoje ime” te da se time ne izražava službeni stav Crkve. Baranjski se Čeminac automobilima danas moglo jedino zaobići. Policija je zatvorila glavnu cestu i ulaz u selo s obje strane. Traktori su parkirani, a seljaci su se “poslagali” uz kuće, hvatajući hladovinu, ili su osvježenje potražili u obližnjem kafiću.

>>Seljaci traktorima svakih nekoliko sati blokiraju prometnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije