Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO NA ODGOVORNOST

Beroš upozorio na glavni izvor zaraze zbog kojega je sve više oboljelih

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Vlade
Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2020.
u 12:27

U proteklom tjednu broj slučajeva na 100.000 stanovnika te udio pozitivnih testova ponovno rastu. Broj aktivnih slučajeva u odnosu na tjedan ranije porastao je s 11 posto na gotovo 15 posto. Situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu, kaže ministar Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade u četvrtak kako je 233. dana od početka zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zabilježen porast koji brine, ali ne iznenađuje te situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu.

"Na 233. dan od početka zaraze zabilježeno je 748 novozaraženih. Prati se određeni porast koji nas brine, ali ne iznenađuje s obzirom na situaciju kod nas i u okruženju", kazao je Beroš.

"U proteklom tjednu broj slučajeva na 100.000 stanovnika te udio pozitivnih testova ponovno rastu. Broj aktivnih slučajeva u odnosu na tjedan ranije porastao je s 11 posto na gotovo 15 posto. Situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu", kazao je.

Beroš je ponovio kako su izvor zaraze u posljednje vrijeme bila veća javna i privatna okupljanja te je pozvao na odgovornosti i nesudjelovanje na takvim okupljanjima.

Trenutačno je pozitivan 3221 bolesnik, a 441 je hospitaliziran. U proteklih tjedan dana u bolnicu je zaprimljeno 350 pacijenata, a otpušteno 244. Radi se o blagom povećanju hospitaliziranih. Trenutačno je 27 bolesnika na respiratoru, dva više nego jučer. 192 pozitivna su u zdravstvenom sustavu, a 907 u samoizolaciji.

Beroš je rekao kako je uvođenjem eUputnice od bolnica zatraženo da daju točne termine za odlazak na specijalističke preglede, a pacijenti više neće morati ići svom liječniku po uputnicu, što je od velike važnosti u vrijeme epidemije.

Kazao je i kako većina većina zavoda za javno zdravstvo neće zbog opterećenost moći organizirati cijepljenje protiv gripe te će cijepljenje svojih pacijenata morati obaviti obiteljski liječnici.

Beroš je rekao kako u zdravstvenom sustavu ima dovoljan broj educiranih liječnika i medicinskih sestara za zbrinjavanje bolesnika s COVID-19 te da se kontinuirano radi edukacija za rad u intenzivnim jedinicama.

Kad je riječ o manjku epidemiologa, tamo gdje ih nedostaje, moguća su dodatna zapošljavanja i preraspodjele djelatnika, a u rad se mogu uključiti druge zdravstvene profesije i nezdravstveni kadar.

Prije sjednice Vlade Beroš je ocijenio kako nije optimalno da oboljeli od koronavirusa sami obavještavaju svoje kontakte, o čemu postoji prijedlog. Kazao je kako se to u javnosti pojavilo kao ideja, no to nije definitivan stav struke.

VIDEO Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju.

Ključne riječi

Komentara 71

DU
Deleted user
13:00 14.10.2020.

Prosječni građanin u Hrvatskoj na svakom koraku osjeća društvenu nepravdu i bahatost vladajućeg kartela kojeg čine politička elita, pravosuđe i mediji

Avatar Nilski konj
Nilski konj
12:46 14.10.2020.

Evo ovoga što prolazi pored ranjenog čovjeka i ni da trepne. On će na nešto upozoravati, ma daj me nemoj nasmijavati hadezenjaro.

LO
LoveCroatia
12:39 14.10.2020.

Glavni izvor zaraze je citanje bilo kakvih clanaka o ovom "smrtonosnom" virusu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije