Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrdilo povjerenstvo

Beroš: U Slučaju Matijanićeve smrti zdravstveni sustav nije pogriješio

Zagreb: Vili Beroš sa svojim suradnicima predstavio je novu reformu zdravstva
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
05.11.2022.
u 15:38

Komentirajući činjenicu da je koronavirus tijekom prošle godine bio najčešći pojedinačni uzrok smrti, ministar je kazao kako je porast mortaliteta bio očekivan, jer je covid-19 smrtonosna bolest.

Ministar zdravstva Vili Beroš opetovao je u subotu da u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio. "Načelno, hrvatski zdravstveni sustav u tom slučaju nije pogriješio, nije nađeno grubljih propusta u pružanju zdravstvene zaštite", rekao je ministar novinarima koji su ga podsjetili da HND traži njegovu smjenu i neovisnu istragu Matijanićeve smrti.

Beroš podsjeća da je Ministarstvo zdravstva promptno organiziralo neovisno povjerenstvo koje je analiziralo sve okolnosti i donijelo mišljenje. Uočene su određene nepravilnosti koje su upućene su na daljnje postupanje, među ostalim i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, kazao je ministra, navodeći da je ŽDO reklo da je u tijeku dodatna evaluacija Medicinskog fakulteta u Zagrebu i da će se nakon toga znati nešto više. Dakle, sve u skladu s procedurom, ništa mimo toga, naglasio je.

Komentirajući činjenicu da je koronavirus tijekom prošle godine bio najčešći pojedinačni uzrok smrti, ministar je kazao kako je porast mortaliteta bio očekivan, jer je covid-19 smrtonosna bolest. "Imali smo mjere koje su bile primjerene i balansirane, cijepljenje, što je moglo smanjiti stopu smrtnosti", kazao je i upozorio da je opasnost od obolijevanja još prisutna.

 "Od početka smo se priklonili načinu računanja mortalitetne statistike prema preporuci ECDC-a, svjesni da postoji na neki način nerazumijevanje suštine problema. Odlučili smo podrobnije pratiti tko je umro od, a tko s COVID-om. Prilagodili smo se, no proći će još dosta vremena kako bi se napravili proračuni tzv. viška smrtnosti“, objasnio je.

Paxlovid nema nijedna bolnica u Hrvatskoj

 Rekao je i da lijek Paxlovid, koji pomaže pacijentima u početnoj fazi covid infekcije, nema nijedna bolnica u Hrvatskoj. "Orijentirani smo zajedničkoj nabavi s EK, ali tu nešto zapinje, razgovor s Pfizerom traje već skoro godinu dana. Djelovali smo i bilateralno s Njemačkom, ali smo došli do stupnja gdje ne idemo dalje“, rekao je Beroš i dodao da je najizvjesniji bilateralni razgovor s Pfizerom.

"U završnoj je fazi te vjerujem da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor o kupnji", kazao je ministar, iznoseći procjenu da se inicijalno radi o 10.000 doza, što će odrediti  povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova. Naveo je da se ugovori s Pfizerom razrješuju jedan po jedan, a za nabavu Paxlovida ne očekuje da će proći više od mjesec dana.

VIDEO: Bez neugodnih mirisa: S ove tri jednostavne metode vaš će dom mirisati nevjerojatno!

Komentara 14

MA
Marko1337
16:07 05.11.2022.

Država Hrvatska mora podnjeti tužbu protiv protiv govnjara zovka i zločinačkog HND-a zbog klevete naše države Hrvatske

BJ
bjmaro
17:00 05.11.2022.

Sta vrijedi ministre vas doktorat i dosadašnji aktivan rad ako to nije u suglasju sa doktorima iz HNDa. Da , kriva je Vlada jer se bojite ovih ljubitelja svih mogucih mrzitelja hrvatske države . Dajte im ministre Berosrecite sto imm pripada pa makar morali dati ostavku. Vi možete raditi bilo gdje u svijetu, a ovi mogu samo u Hrvatskoj koju toliko pljuju

PE
Perspektivan
13:14 06.11.2022.

Naravno da su pogriješili ali vlast je vlast.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije