Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PODACI

Beroš: Izrael i Velika Britanija popuštaju mjere jer imaju visoku stopu procijepljenosti, mi je nemamo

Zagreb: Ministar Beroš dao izjavu za medije nakon završene sjednice Vlade
Patrik Macek/PIXSELL
20.01.2022.
u 14:21

Beroš je rekao kako KBC Split, Zagreb i Rijeka i dalje imaju najveći broj hospitaliziranih te da znatan broj sugrađana iznad 75 godina još nije cijepljen

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak da Hrvatska zbog niske procijepljenosti stanovništva zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških restrikcija, poput Izraela i Velike Britanije.

U zemljama poput Hrvatske, gdje je nedovoljan broj cijepljenih, struka i dalje preporučuje pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničilo širenje virusa u populaciji, rekao je Beroš na sjednici Vlade osvrnuvši se na najave ukidanja restrikcija i COVID potvrda u zemljama poput Velike Britanije i Izraela.

Unatoč rastu broja zaraženih nema porasta broja hospitaliziranih

Vrlo visoka stopa cijepljenih tim je zemljama ostavila mogućnost ukidanja restrikcija, no kod nas je broj cijepljenih za to nedovoljan, objasnio je ministar te ponovno upozorio da u dobnoj skupini iznad 75 godina imamo znatan broj necijepljenih. 

Unatoč velikom porastu broja novozaraženih koronavirusom, za sada se ne bilježi porast broja hospitaliziranih na COVID odjelima, tako da je dostupna zdravstvena zaštita i drugim bolesnicima.

"Na bolničkom liječenju su 1792 zaražene osobe, četiri manje nego jučer. Ukupna popunjenost COVID postelja na razini cijelog bolničkog sustava je 53,4 posto, što omogućava pružanje zdravstvene zaštite i ostalim bolesnicima", istaknuo je Beroš na dan kada je u Hrvatskoj evidentirano rekordnih 17.489 novozaraženih osoba.

Udio je novozaraženih među PCR testiranima 51,44 posto, a na brzim testovima 18,82 posto, dodao je ministar. "Na respiratoru je 195 oboljelih, devet manje nego jučer, što je dobrodošla stagnacija toga broja", istaknuo je.

I dalje znatan broj hospitaliziranih COVID bolesnika imaju KBC Split, KBC Zagreb i KBC Rijeka. Utrošeno je više od pet milijuna doza cjepiva, a dodatnom dozom cijepljeno je 18,63 posto ukupnog stanovništva.

Poručio je da se u Hrvatskoj stručnjaci prilagođavaju omikronu koji je promijenio način i brzinu širenja virusa, kao i težinu kliničke slike.

"Delta-soj ima daleko teže kliničke slike i uzrokuje potrebu za respiratorom, kisikom i ECMO uređajima. Zaraženi omikronom koji stižu u bolnice većinom su stariji i necijepljeni s nizom pridruženih bolesti", kaže.

U vezi sa širenjem kapaciteta za testiranje brzim antigenskim testovima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ustvrdio je kako je riječ o "logičnom iskoraku unutar zdravstvenog sustava".

Beroš je istaknuo da je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila najnovije podatke koji pokazuju da su mRNA cjepiva protiv COVID-19 sigurna i tijekom trudnoće.

"Najnovija istraživanja pokazuju da je trudnoća povezana s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-19, posebno u drugom i trećem tromjesečju, stoga pozivamo trudnice i sve koje planiraju trudnoću na cijepljenje", rekao je.

Testiranja u trgovačkim društvima neće biti obavezna ako ne obavljaju javnu uslugu

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je na ukidanje zabrane ulaska u Hrvatsku iz Južnoafričke Republike i niza drugih afričkih zemalja u kojima se omikron prvi pojavio.

Budući da je ta varijanta virusa u Hrvatskoj i Europi postala dominantna, prestali su razlozi za zabranu, kazao je.

Stožer je pripremio odluku da obavezno testiranje zaposlenika trgovačkih društava neće biti obavezno ako ne pružaju javnu uslugu, a ta odluka uskoro će, s obrazloženjem, biti javno objavljena.

>> VIDEO Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster-dozom cjepiva

Komentara 127

DU
Deleted user
14:31 20.01.2022.

ajde Buco polako je i tvoje tamanjnje janjetine pri kraju

NA
Nadalinaaa
14:54 20.01.2022.

Tretirati građane kao maloumne idiote, postao je vrlo popularan sport u novo-normalnom (nenormalnom) vremenu. Kao da ne vidimo da upavo u najprocjepljenijim zemljama zaraza najviše buja, a u onima s malo cijepljenih ima najmanje oboljelih. Našem stožeru još nisu javili da se kovid narativ naglo promijenio, pa lupaju po starom obrascu.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:39 20.01.2022.

"značajan broj sugrađana iznad 75 godina još nije cijepljen" - prije je govorio o niskoj procijepljenosti iznad 65 godina, a sad govori o onima iznad 75 godina. Dobro nije rekao da se iznad 120 godina nije nitko cijepio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije