Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGULACIJA RAZINE BUKE

Beroš: Stupio je na snagu pravilnik za sljemensku žičaru, na potezu su Zagreb i Inspektorat

Premijer Andrej Plenković obišao gradilište Medicinske škole u Varaždinu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
27.12.2021.
u 14:42

Objasnio je da dosad pravilnicima koji reguliraju razinu buke žičara kao infrastrukturni projekt uopće nije bila obuhvaćena, stoga su sada ugradili i razinu buke za žičaru, kao i za sve druge vrste prometne infrastrukture u naseljenim mjestima

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da je ovih dana stupio na snagu pravilnik kojim se razina buke sljemenske žičare regulira kao i za ostalu prometnu infrastrukturu, pa su u vezi stavljanja žičare u promet sada na potezu Grad Zagreb i Državni inspektorat.

"Pravilnik je donesen, stupio je na snagu ovih dana, sada je stvar na Gradu Zagrebu i Državnom inspektoratu da mu se prilagode", rekao je Beroš novinarima tijekom posjete Varaždinu.     

Pritom je objasnio da dosad pravilnicima koji reguliraju razinu buke žičara kao infrastrukturni projekt uopće nije bila obuhvaćena, stoga su sada ugradili i razinu buke za žičaru, kao i za sve druge vrste prometne infrastrukture u naseljenim mjestima.

"To je i napravljeno, tijekom javnog savjetovanja nitko s aspekta struke nije imao nikakvu zamjerku. Razina buke je po danu i po noći regulirana kao za cestovni i željeznički promet, definirana je na nivou od 65 decibela tijekom dana i 50 decibela tijekom noći", kaže Beroš.

Pritom je napomenuo da je, primjerice, razina buke koju proizvodi šapat 20 decibela, normalan govor je 50 decibela, a glasan govor 65 decibela.

Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković dogovorio je sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem da će Ministarstvo zdravstva izmijeniti svoj pravilnik kako bi sljemenska žičara mogla napokon početi s radom.

Butković je početkom prosinca rekao kako očekuje da žičara proradi do sljedećeg natjecanja Snježne kraljice na Sljemenu.

No, Tomašević je prošlog tjedna ocijenio da kako vrijeme ide sve su manji izgledi da će žičara biti u funkciji do Snježne kraljice. Bit će dobro ako to bude u siječnju, dok još traje sezona, kazao je.

VIDEO Tko je kriv za eksploziju troškova za žičaru Sljeme? Radovi i opremanje poskupjeli su za 102 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 4

DA
Daisy55
15:28 27.12.2021.

Da je Bandić živ nebi bilo ovog cirkusa, vozila bi ona odavno.

SE
serafin002
15:42 27.12.2021.

Muzgavci i ostali levi snose najveću krivnju što žičara do sada nije proradila i zaradila stotine milijuna, kao najveća atrakcija metropole. . Oni su utjecali na obližnje susjede da se žale na buku, a najviše su izgubili upravo oni, jer su već mjesecima mogla iznajmljivati svoje kuće kao apartmane.

DU
Deleted user
20:10 27.12.2021.

Stožer može donijeti preporuke a ne obaveze stožer je cjelo vrijeme u kaznenom djelu zašto Hrvatska policija i pravosuđe ne uhapsi te osobe zbog kršenja zakona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije