Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNE ZA KRŠENJE MJERA

Beroš objasnio da bi policija u domove građana ulazila isključivo na dojavu

Zagreb: Vili Beroš nakon oporavka od COVID-19 na 22. sjednici Vlade RH u Banskim dvorima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
30.11.2020.
u 19:54

Beroš je objasnio da bi policija u domove građana ulazila isključivo na dojavu da je u njima “korona party”

Vlada je danas utvrdila izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima će se omogućiti novčano kažnjavanje građana i pravnih osoba koje se ne budu držale propisanih epidemioloških mjera. Premijer Andrej Plenković, koji je sjednicu vodio videovezom iz samoizolacije, a poslijepodne mu je potvrđena i zaraza koronavirusom, još je jednom naglasio da je Vlada borbu protiv pandemije bazirala na povjerenju između građana i države.

– Nerado idemo u ovom smjeru, ali smatramo da nam je i ovaj alat potreban – rekao je Plenković. U skladu s tom porukom i kazne utvrđene ovim zakonskim izmjenama po iznosima su u donjem dijelu u odnosu na kazne za različite druge prekršaje propisane Prekršajnim i drugim zakonima. Primjerice, za nevezanje pojasa u automobilu građani će platiti 1000 kuna, odnosno 500 ako kaznu plate na licu mjesta, iako tim prekršajem ugrožavaju isključivo vlastitu sigurnost i eventualno interese osiguravatelja. Po zakonskim izmjenama koje je danas donijela Vlada, za građane koji se ne budu pridržavali epidemioloških mjera, primjerice ako ne nose maske tamo gdje su propisane ili ne poštuju propisani razmak i zabranu okupljanja, kazna je 500 kuna. Za pravne osobe, poput kafića, restorana ili teretana, koje budu radile unatoč zabrani zapriječena je kazna u iznosu od 10 do 40 tisuća kuna. Odgovorne osobe unutar pravnih plaćat će kazne od pet do 10 tisuća kuna ako se tvrtke kojima upravljaju ne budu držale mjera, a jednaka kazna prijeti i vlasnicima kuća i stanova koji organiziraju okupljanje više od 10 osoba.

Foto: VLm

Premišljanje do kraja

O visini kazni Vlada se premišljala doslovno do početka današnje sjednice, a iako su iz samog Stožera civilne zaštite stizali prijedlozi da se kazne za građane propišu u iznosu od 100 do 200 eura, u Banskim dvorima objašnjavali su kako vode i računa o potencijalnim reakcijama na visinu kazni, želeći izbjeći kritike o pretjeranoj represiji prema onima koji se ne budu držali propisanih epidemioloških mjera. Pa ipak, saborska je oporba kazne proglasila previsokima i najavila da neće podržati predloženi zakon. No, dok je Most općenito protiv novčanog kažnjavanja za kršenje epidemioloških mjera, iz SDP-a poručuju kako nisu protiv kažnjavanja, ali su im predložene kazne previsoke.

– One bi trebale biti koncentrirane na to da se ljude odvrati od kršenja mjera, a ne da budu usmjerene na punjenje proračuna – kazao je prvi SDP-ovac peđa Grbin, posebno problematizirajući mogućnost da policija ulazi u domove prekršitelja, što smatra protivnim ustavnom načelu nepovredivosti doma. Ponovno je istaknuo kako se mjere koje zadiru u ustavna prava ne bi trebale donositi običnom saborskom većinom, a slično je reagirao i ustavni stručnjak Đorđe Gardašević, koji ponovno zaziva aktivaciju članka 17. Ustava, odnosno proglašenje izvanrednog stanja u kojem bi se odluke donosile dvotrećinski.

Foto: VLm

– Prelazak u fazu kažnjavanja ozbiljan je korak naprijed u smislu daljnjeg ograničenja ljudskih prava i sloboda. Generalno gledano, kad se ide u tako restriktivne mjere, čovjek mora zaključiti da imamo specifičnu situaciju koja prelazi okvire redovnoga i predstavlja ono što naš Ustav podrazumijeva pod velikom prirodnom nepogodom – rekao je Gardašević za N1.

4000 nadzora

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade objasnio je, pak, da bi policija u domove građana ulazila isključivo na dojavu da je u njima “korona party”, ne i samoinicijativno. Građane je pozvao da prijave takva okupljanja, a objašnjava da će policija u takvim slučajevima postupati onako kako to čini na dojave o buci ili nepredviđenim okolnostima, poput provale, požara i sl. Naglasio je i mogućnost izricanja mandatne kazne, što znači da će ona biti upola niža ako se plati na licu mjesta. Pomalo nespremnim ministra je zateklo pitanje o postupanju prema vjerskim zajednicama, primjerice hoće li policija kažnjavati župe u kojima se na misi zatekne više od propisanih 25 vjernika te same vjernike koji se okupe u prekomjernom broju. Beroš je kazao kako zakon to u ovom trenutku ne predviđa, iako prijedlog poslan u saborsku proceduru ne predviđa iznimke među pravnim osobama koje se kažnjava za nepoštivanje mjera. A da su župe pravne osobe vidljivo je pri jednostavnom pretraživanju evidencije pravnih osoba Katoličke crkve pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je danas donesena nova mjera kojom se ograničava kretanje preko graničnih prijelaza za putnike iz svih EU regija.

Za one iz zelenih zona dodatnih ograničenja neće biti, no ministar napominje kako je jedina preostala takva zona u EU trenutno otok Fasta u Finskoj. Za ostale koji putuju u Hrvatsku za ulazak je nužan negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Ako ga nemaju, nakon ulasku u Hrvatsku morat će ostati u samoizolaciji dok ne predoče negativan nalaz.

Ključne riječi

Komentara 74

DU
Deleted user
18:09 30.11.2020.

pocela diktatura proleterijata,spijavanje ,ovi iz kovid kulta ce lupati glavom o zid iduce godine...

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
18:18 30.11.2020.

Kao u dobra vremena totalitarizma kad su se susjedi prokazivali kao neprijateljski elementi. Vidim da taj totalitarni duh i dalje živi s Plenkovićevom Vladom.

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
18:19 30.11.2020.

Ovaj poziva ljude da jedan drugoga prijavljuju, a onaj drugi drugi poziva sudstvo da ne šalju krimose, razbijače, obiteljske nasilnike u zatvor. Bokte ,pa gdje to mi zivimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije