Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presica SDP-a

Bernardić: Mirovina je pravo utemeljeno na minulom radu, a ne socijalna pomoć

Bernardić i Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.10.2018.
u 15:21

SDP je istaknuo da daje potporu sindikatima koji se protive Vladinom prijedlogu mirovinske reforme te su pozvali Vladu da ga povuče i u razgovoru sa sindikatima predloži novu reformu

SDP daje potporu sindikatima koji se protive Vladinom prijedlogu mirovinske reforme te pozivaju Vladu da ga povuče i u razgovoru sa sindikatima predloži novu reformu. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je kako se ova reforma ne bavi sa sadašnjih 1,2 milijuna umirovljenika, ni činjenicama da je preko 600 tisuća umirovljenika na pragu siromaštva te da je prosječna mirovina od 2400 kuna ispod 40 posto prosječne plaće i to stalno opada.

- Umirovljenici nisu i ne smiju biti trošak kao što to ističe ministar Pavić, mirovina je pravo utemeljeno na minulom radu, to nije socijalna pomoć – poručio je Bernardić.

Podsjetio je na SDP-ov plan za rast mirovina temeljem izmijenjene švicarske formule za usklađenje mirovina. Tako predlažu da se promjene omjeri unutar te formule, 80%:20% u korist komponente koja raste brže između plaća i troškova života. Na povećanje mirovine trebao bi se odraziti i rast BDP-a, pa SDP predviđa još jedno, treće godišnje usklađivanje mirovine, gdje bi se usklađivalo za postotak razlike stope rasta BDP-a i stope rasta izdataka za mirovine. Predlažu i rast mirovina za puni radni staž do iznosa od minimalno 75 posto prosječne plaće, a protive se i penaliziranju prijevremenog umirovljenja. Skloniji su, pojasnio je Bernardić, stimuliranju onih koji duže rade.

- Tražimo i da se umirovljenicima s kombiniranom mirovinom iz prvog i drugog stupa dio mirovine iz prvog stupa uveća za 27 posto, a ne 20,25 posto kao što predlaže HDZ. Zalažemo se i za jačanje drugog stupa, pa predlažemo da se od 1. siječnja 2019. godine poveća izdvajanje za drugi mirovinski stup u iznosu od 0,7 posto. To bi značilo da bi se umjesto sadašnjih 5 posto izdvajalo 5,7 posto – kazao je Bernardić. Pojasnio je kako bi se SDP-ovim prijedlogom razlika doprinosa od 0,7 posto usmjerila prema radnicima umjesto prema poduzetnicima.

- S našim prijedlozima od Nove godine bi mogli osigurati povećanje prosječne mirovine za minimalno 300 kuna mjesečno – objašnjava Bernardić.

Komentirao je i aktualne teme, te ustvrdio kako istraga protiv Ivice Todorića traje predugo. Glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću poručio je da se zapita je li glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske ili HDZ-ov državni odvjetnik.

- S obzirom na praksu koja se provodi na hrvatskim sudovima, jasno je da hrvatsko pravosuđe i DORH u ovom trenutku ne ulijevaju povjerenje da mogu procesuirati određene stvari. Dok se oni sjete reagirati, bjegunci su ili u Međugorju ili u Londonu- odgovorio je Bernardić na pitanje misli li da će Todorić u Hrvatskoj imati pošteno suđenje. Bit će zanimljivo, naglašava, čuti od Todorića o čemu je razgovarao s Plenkovićem i ministrima na tajnim sastancima u Vladi, kao i tko mu je dugo godina bio politički sponzor i tko je u Hrvatskoj podržavao njegov model ortačkog kapitalizma.

Komentirao je najnoviji Crobarometar prema kojem je rejting SDP-u pao na 16,2 posto potpore birača.

- Plenković čini sve kako bi se održao na vlasti i svoju premijersku fotelju, uključujući i klasičnu političku korupciju, a ja ga pozivam da bude hrabar i ne bude kukavica, ako su toliko jaki i tako dobre stoje kako kažu njihova agencija od koje Vlada naručuje i kojoj plaća istraživanja, a mi toliko slabi, što čeka, neka raspiše izbore. Što se nas tiče, najrelevantnija anketa su izbori. Mislim da su tu mnoge stvari jasne i citirat ću naslov objavljen na jednom respektabilnom portalu "Ovo je zbog afere SMS i Vukovara bio nezgodan mjesec za HDZ, a što se desilo, pao je rejting SDP-u" – tvrdi Bernardić.

Na sutrašnjem Glavnom odboru SDP-a, najavljuje, raspravljat će se o europskim izborima i sastavljanju stranačke liste, kao i o rastu plaća i mirovina što je SDP-u trenutačno u fokusu kako bi se spriječilo masovno iseljavanje iz Hrvatske. Upitan mogu li Biljana Borzan i Tonino Picula računati na njihovu potporu, odgovara da oni apsolutno mogu računati na njegovu potporu.

- Oni su naši aktivni europarlamentarci, na žalost, jedini aktivni iz Hrvatske i mislim da to ljudi vide. SDP na europske izbore ide spreman, s najboljim kandidatima i najjačom listom. Nije bitno samo dobiti mandate nego i reprezentirati građane, što su Biljana i Tonino jedini iz Hrvatske to pokazali – zaključuje Bernardić.

Ključne riječi

Komentara 9

TR
TrvtkoKomadina01
15:48 26.10.2018.

Bero o kojem minulom radu ti pričaš. da je po takvim parazitima kao što si ti i tvoja zločinačka partija sigurno ne bi bilo nikakvih mirovina

RI
rightside
16:18 26.10.2018.

o da, a o tome da bude socijalna pomoc su se svojevremeno dobro pobrinuli tvoji drugari ministri,pod vodstvom velikog zoke,.a posebno ministar mrsic ..e moj bero,,zbilja neznam kako uopce tebe trpe i ovi oko tebe najblizi,,

DH
dalibor.hren
16:12 26.10.2018.

Bero, do sada nisi zaslužio ništa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije