Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crobarometar

Nema kraja SDP-ovim mukama, rejting im i dalje pada, Živi zid im je sve bliže

Crobarometar
Foto: Nova TV
1/8
25.10.2018.
u 19:45

Potpora Živom zidu mjesec blago raste, no to se ne može reći za MOST koji bilježi pad podrške

Rejting HDZ-a ostao je nepromijenjen i u listopadu iznosi 29,1 posto, pokazuje istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV. SDP nastavlja svoju silaznu putanju i sada imaju podršku 16,3 posto ispitanika, dok je prošli mjesec ona iznosila 17,2 posto. Kada se pogleda rejting SDP-a u posljednjih godinu dana, onda je taj silazni trend još uočljiviji. Prošle godine u listopadu su imali 23,4 posto potpore.

S 13,2 posto, potpora Živom zidu mjesec blago raste, no to se ne može reći za MOST koji bilježi pad podrške. Imaju 6,6 posto potpore ispitanika, a prošli mjesec ona je iznosila 8,3 posto.

Crobarometar
1/8

Rastu, iako ne statistički značajno, manje stranke kao što su Bandić Milan 365, HSU, Promijenimo Hrvatsku, IDS, HNS, te Neovisni za Hrvatsku. Bandićeva stranka mjesec tako završava s potporom 3,9 posto birača, HSS s 3,3 posto, a potom slijedi stranka Pametno s 3,2 posto podrške. HSU je na 2,7 posto, Promijenimo Hrvatsku na 2,1 posto, te IDS s 1,8 posto potpore. HNS – Liberalni demokrati u listopadu bilježe 1,5 posto potpore, Reformisti su na 1,2 posto, a Neovisni za Hrvatsku su na 1,2 posto potpore. Ostale stranke su ispod 1 posto, a neodlučnih je 9,1 posto.

Bez obzira na cijeli niz događanja koja su obilježila listopad, po pitanju optimizma i podrške radu Vlade, nema značajnijih promjena. 20 posto ispitanika smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a i dalje je izrazito visok postotak pesimista, pa tako skoro 73 posto ispitanika misli suprotno, odnosno da zemlja ide u lošem smjeru. Ne zna njih 7 posto.

S potezima premijera Plenkovića slaže se 26 posto ispitanika, otprilike kao i prošli mjesec. Za 2 posto porastao je broj onih koji mu ne odobravaju poteze i sada ih je 65 posto. Ne zna 9 posto ispitanika.

Vladajuća koalicija će vjerojatno odraditi mandat do kraja, smatra to 72 posto građana, njih 21 posto suprotnog je mišljenja, dok je neodlučnih 7 posto.

Istraživanje Crobarometar provela je agencija Ipsos od 1. do 18. listopada ove godine, na slučajnom uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/ -3,3%, a za rejtinge stranaka +/ -3,6%.

Pogledajte video svađe Pernara i Plenkovića: Vi ste kralj štakora:

Ključne riječi

Komentara 74

Avatar Chupacabra
Chupacabra
20:06 25.10.2018.

Neovisni Za Hrvatsku..... Moja opcija....

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
20:20 25.10.2018.

Bero ne daj se..... iduće istraživanje ste na 10 %... a onda.... sve je moguće... Bandić vas preuzima.

Avatar Obama
Obama
20:55 25.10.2018.

MOST, Neovisni za Hrvatsku, HRAST i Hrvatska konzervativna stranka imaju puno više od HDZ-a i SDP-a zajedno. Ni skupo plaćene ankete im neće pomoći da prođu kroz "dolinu političke smrti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije