Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitražna odluka

Slovenski mediji zaoštravaju retoriku prema Hrvatskoj

Savudrija
Goran Kovačić/Pixsell
22.07.2017.
u 13:39

Slovenski političari zadnjih dana zaoštravaju retoriku poručujući Hrvatskoj da će morati pristati na implementaciju presude arbitara donesenu 29. lipnja i da Ljubljana nije spremna razgovarati o bilateralnom rješenju.

Paralelno sa zaoštravanjem retorike slovenskih dužnosnika oko provođenja presude arbitražnog suda o granici koju Hrvatska ne priznaje zaoštrava i pisanje vodećih slovenskih medija koji očekuju da će Hrvatsku na poštovanje presude prisiliti Europska unija.

Više velikih članica koje su među osnivačima unije očekuje od Hrvatske da će poštovati i implementirati presudu kao dio međunarodnog prava, što je bit europske pravne kuulture, navodi u subotu u komentaru ljubljansko "Delo", vodeći slovenski dnevnik.
Premda je Europska komisija na početku pokazivala znakove oklijevanja,  Bruxelles je  na kraju ipak nastupio s jasnim stajalištem jer je temelj EU-a da djeluje kao  zajednica prava u kojoj su odnosi regulirani zajendičkim pravilima  i načelima, tvrdi u komentaru "Delov"  dopisnik iz Bruxellesa Peter Žerjavič.

On tvrdi da je došao do zapisnika zasjedanja zadnjeg kolegija Europske komisije "iz kojega je jasno da se odluka arbitražnog suda ne tretira kao marginalna tema i da se to tiče same esencije Europske zajednice".

To znači, navodi komentator slovenskog lista, da arbitražni pravorijek više uopće ne može biti razmatran kao bilateralno pitanje. Istina, međunarodno i europsko pravo nemaju svoju policiju koja bi države prisilila da poštuju takve odluke. No, za one države koje se ponašaju poput Hrvatske, a same su često ovisne o odlukama Komisije, postoje neformalni ali vrlo učinkoviti instrumenti pritiska", navodi "Delo"."Poštovanje arbitražne odluke mnogo je šire pitanje od graničnog spora, pa se čini da je Hrvatska sada stisnuta u kut i da joj treba strategija za izlazak iz faze koja zapravo znači negiranje realnosti. U takvoj će situaciji morati sama presuditi kada će odustati od tvrdoglavosti i ponašanja koje joj samo donosi štetu", napominje slovenski komentator.

Slovenski političari zadnjih dana zaoštravaju retoriku poručujući Hrvatskoj da će morati pristati na implementaciju presude arbitara donesenu 29. lipnja i da Ljubljana nije spremna razgovarati o bilateralnom rješenju.

Premijer Miro Cerar kazao je početkom tjedna da je Slovenija već započela s pripremama na mirnu implementaciju presude, ali da će je primijeniti "drugim političkim načinima" ako bi se pokazalo da Hrvatska ostaje pri sadašnjem stajalištu da odluka arbitara zbog kompromitacije arbitražnog postupka na nju nema pravnih učinaka i da je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka prije ne dvije godine, jednoglasnom odlukom Sabora.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak je pak u pismu potpredsjedniku Europske komisije Timmermansu naveo da Hrvatska ne poštuje granicu na moru kako su je odredli arbitri te da "upadima" u slovensko teritorijalno more u Savudrijskoj vali krši suverenost Slovenije, a time, kako je kazao, i cijelog Schengenskog prostora.

Komentara 100

SM
Smečernji
14:18 22.07.2017.

Da, tako su i srpski mediji zaoštravali retoriku prema Hrvatskoj 80-ih i 90-tih godina 20. stoljeća pa znamo svi kako je to završilo. Nego, pitam se: ima li Joško Joras traktor...

DU
Deleted user
14:44 22.07.2017.

Odakle ovaj tsunami na RH? SLovenija je Balkanski bager EU. Jednostavno,u bolesnim glavama Berlinske babe i EU penzića kola ideja ‘novog’ Balkana. Argumenata na pretek,pa da počnemo;forsiranje Srbije u EU je dio plana imenovanja novog lidera ovog podneblja. Merklicina formula za BiH je jednostavna,dobrovoljno ili prisilno iseljavanja Hrvatskog naroda da bi se mogla stvoriti islamska Bosna. Pripojenje RS Srbiji je samo pitanje vremena i formaliteta. Gdje je Slovenija u toj priči? Treba sravnati i oslabiti RH da bi se otvorio put Srbiji,simple as that. Izvrstan kandidat koji je za nešto muljevitog mora i ekonomske dominacije na Balkanu spreman na sve,počevši od lizanja praga EU hrama u Bruxellesu i Berlinskog Bundestaga. Kako ćeš lakše uništiti RH nego joj minirati temelje(sabor,jer pihvaćanjem presude odrekli bi se sabora i njegovih odluka).Svi oni računaju na našu neodlučnost,političku nestabilnost,komu ekonomije itd itd. Zamisli,da su se ipak prevarili? Zamisli da neznaju koliko je žilav Hrvatski narod?

KA
kapunjohan
14:24 22.07.2017.

Hrvatska mora ustrajati u odgovoru E. komisiji, da je absolutno za vladavinu prava i poštivanja međudržavni odgovora al,i da je za nastalu situaciju kriva Slovenija. Slovenija je prekršila međudržavni sporazum ,špiuniranjem v arbitražnoj komisiji i podtikanje., Slovenija je osramotila i narušila ugled evropskih pravnih institucija , zat bi za taj postupak trebala biti politički kažnjena. Evropske inštitucije bi u zaštitu vladavine prava morale, nakon toga događaja oduzeti pravo arbitraže komisiji i države naputiti na pristojni međunarodni sudu. Ovako ispada da neki mogu kršiti sve pozitivne norma ,pa kad ih se raskrije , nikom ništa i na kraju ispada da su u pravu a očitki idu onome tko je štitio te pozitivne norme, to nesmije biti ,, evropska stečevina,, ili pak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije